Lóerővel kompenzálja a Bentley a hengerszám-csökkenést

Fotó: Bentley
Vágólapra másolva!
A valaha volt legerősebb Bentley szedán lett a V8-as biturbót használó plug-in hibrid hajtású Flying Spur, amelyet 782 lóerő repít. 3,5 másodpercig tart a 100-as sprint.
Vágólapra másolva!
Fotó: Bentley

A Bentley Motors 105 éves fennállásának legerősebb 4 ajtós modellje a 2025-ös Flying Spur Speed, amely a V8-as biturbót használó plug-in hibrid hajtásának köszönhetően 782 lóerőt tud - ezen belül a benzinmotor 600 lóerőt (800 Nm), a villanymotor 190 lóerőt (450 Nm) teljesít. A korábbi V12-es biturbóhoz képest 11%-kal emelkedett a rendszernyomaték (900 helyett 1000 Nm), a 8 fokozatú váltó házába épített villanymotor jóvoltából minden fordulatszám-tartományban nagyobb a teljesítmény a korábbinál.

Fotó: Bentley

A 4,0 literes V8-as biturbót átdolgozták az új szerepkör miatt, a befecskendezési nyomást 200-ról 350 bar-ra növelték, és megszabadultak a változó geometriás turbóktól, amelyek helyére egyszerű feltöltők kerültek – a villanymotor kompenzálja a teljesítményleadásban jelentkező változást, cserébe magasabb hőmérsékleten üzemelhet az erőforrás, ami alacsonyabb károsanyag-kibocsátást jelent. Azzal is csökkentik a bonyolultságot, hogy megszabadultak a hengerlekapcsolástól, helyette a teljes motort kapcsolják le részterhelésen. A 25,9 kWh kapacitású akkumulátorral az elektromos hatótávolság elérheti a 76 km-t, ilyenkor 140 km/óra az elérhető csúcssebesség, a benzinmotor 75%-os gázpedál-lenyomásnál kapcsol be. A 11 kW-os fedélzeti töltővel akár 2,5 óra feltölthető az akkumulátor.

Fotó: Bentley

Az új hajtáslánccal a Bentley Flying Spur Speed tömegeloszlása 48,3:51,7 a tengelyek között, új generációs menetstabilizálót használnak, amely a fékezéses differenciálzárakat is kezeli, a hátsó tengelyre elektronikusan vezérelt zárású differenciálművet szerelnek. Új generációs az elektronikus vezérlésű lengéscsillapítás, aminek jóvoltából kényelmesebb lett a Comfort mód. Kívülről az új hűtőrácsról, a 22 colos felnikről ismerhető fel a legerősebb Bentley-szedán, amelynél animált üdvözlőfény fogadja az utasokat, akik az előzőekhez képest jobb telefonkapcsolódásnak is örülhetnek.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!