Évtizedes mélyponton az Ubisoft árfolyama

Vágólapra másolva!
Még a nyílt világú Star Wars-játék sem lett elvárt mértékű siker.
Vágólapra másolva!

Évek óta kimondottan rossz állapotban van a nemzetközi játékipar, ennek hatására már második éve egymást követik az óriási leépítések. A rendelkezésre álló információk alapján 2023-ban körülbelül tízezer dolgozót küldtek el a kiadók és a stúdiók, idén pedig lassan tizenkétezernél tart a racionalizálások miatt menesztettek száma. A helyzet mögött javarészt az áll, hogy folyamatosan és óriási mértékben nő a játékok elkészítésének a költsége, miközben bevétel tekintetében nem növekszik az ipar.

star wars outlaws ubisoft videojáték
Nem hozta az elvárt üzleti sikert a nyílt világú Star Wars Outlaws
Fotó: Ubisoft

A francia Ubisoft különösen rossz helyzetben van, hiszen hiába rendelkezik az Assassin’s Creedhez vagy a Far Cry-hoz hasonló szellemi tulajdonokkal és próbálkozik teljesen új címekkel, de az anyagi siker valahogy nem akar összejönni. A legfrissebb ügyeket felhozva rosszul teljesít a free-to-play Xdefiant lövöldözős játéka, az augusztus végén kiadott, nyílt világú Star Wars Outlaws eladásai pedig látszólag nagyságrendileg múlják alul a várakozásokat, hivatalos eladási szám még nem érhető el.

A jelek szerint a Star Wars-játék rossz rajtjával a részvényesek türelme is kezd a végéhez érni. Hírünk írásának az idejére szinte pontosan tíz éve nem látott szintre, 13 euró környékére zuhant az Ubisoft részvényárfolyama, csak az elmúlt egy évben 40% feletti értékcsökkenést produkált a kiadó értékpapírja.

A helyzet miatt a jelentős kisebbségi részvényesnek minősülő, szlovák AJ Investments and Partners befektetőcég nyílt levélben olvasott be az Ubisoft vezetőségének. A részvényes szerint nem úgy tűnik, mintha a jelenlegi menedzsment – a Guillemot-család és a Tencent – hosszú távon képes volna értéket szállítani a befektetők számára, véleménye szerint a kiadó esetében 40-45 euró volna a reális részvényárfolyam.

A részvényes több lehetséges javaslattal is előállt a helyzet javítása érdekében, a tőzsdéről való kivonulást, az Ubisoft értékesítését, továbbá a vezérigazgató leváltását vetette fel.

Ezen túlmenően felhozta, hogy a Tencent 2022 szeptemberében 300 millió eurót fektetett be a Guillemot Brothers holdingcégbe, az üzlet során gyakorlatilag 80 eurós részvényáron vett Ubisoft értékpapírt. Ennek a tőkének egy részéből a Guillemot-család körülbelül öt hónappal később négymillió részvényt vett 19 eurós darabonkénti árfolyamon. A vád szerint a lépés célja az volt, hogy megakadályozza az elégedetlenkedő kisebb befektetőket a Guillemot-Tencent menedzsment leváltásában, a vállalat értékesítésének a kikényszerítésében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!