Nem mond le a tüzelőanyag-cellás autókról a BMW és a Toyota

Fotó: BMW
Vágólapra másolva!
Továbbfejleszti a technológiát a két gyártó, a BMW már 2028-ban piacra dobja a saját tüzelőanyag-cellás villanyautóját. Mindketten támogatják az infrastruktúra-fejlesztést.
Vágólapra másolva!

Noha időről-időre temetik, a hidrogén tüzelőanyag-cellás technológiáról csak nem akarnak lemondani a gyártók, mert annak vannak olyan előnyei, amellyel az akkumulátoros-elektromos energiatárolás egyszerűen nem tudja tartani a lépést. A téren már egy évtizede közösen dolgozó BMW és Toyota most felgyorsítja a fejlesztést, a 3. generációs tüzelőanyag-cella már személy- és haszonjárművekben egyaránt szerephez jut majd. A BMW 2028-ban tervezi a piacra dobását a tüzelőanyag-cellás autójának, amely egyszerű alternatívát jelent majd a belső égésű motort is tartalmazó és az akkumulátoros-elektromos hajtás mellett.

Fotó: BMW

„Elérkezünk az autóipar történetének újabb mérföldkövéhez: az első olyan, nemzetközi prémiumautó-gyártó által, sorozatgyártásban kínált modellhez, amelynek meghajtásáról üzemanyag-cellára épülő hajtáslánc-technológia gondoskodik. E modell, amelyet hidrogén hajt és együttműködésünk innovációs ereje táplál, ékes bizonyítékul szolgál majd arra, hogy a technológiai fejlődés miként szolgálja a jövő mobilitását” – fogalmazott Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke. „A nóvum egyúttal azon korszak hírnöke is lesz, amelyben az üzemanyagcellára épülő hajtáslánc-technológiával szerelt modellek iránt kimagasló kereslet mutatkozik” – tette hozzá.

Fotó: BMW

„Büszkén köszöntjük a BMW és a Toyota közötti együttműködés új dimenzióját. Hosszútávú partnerségünk alatt már meggyőződtünk arról, hogy a BMW és a Toyota osztozik az autók iránti hasonló szenvedélyben, a karbonsemleges jövő felé vezető úton pedig hisz a technológiai nyitottságban és a többféle alternatívában” – mondta Koji Sato, a Toyota Motor Corporation igazgatótanácsának elnöke és tagja (megbízott igazgatója). „Együttműködésünket e közös értékek alapjain mélyítjük el, hogy kifejlesszük az üzemanyagcellára épülő hajtáslánc-technológia következő generációját és tovább bővítsük a hidrogén-infrastruktúrát. A BMW és megannyi iparágat képviselő partnereink oldalán új fokozatba kapcsoljuk erőfeszítéseinket, hogy elhozzuk azt a jövőt, amelyben a mobilitást hidrogénenergia táplálja” – tette hozzá.

Fotó: BMW

Persze nem csak a technológiát és a terméket fejlesztik a felek, de az infrastruktúra-fejlesztésre is nagyobb erőforrásokat fordítanak, legyen szó a hidrogéngáz előállításáról vagy épp töltőállomások létesítéséről, illetve e téren aktív vállalatokkal is elmélyítik az együttműködést. Közösen lépnek fel kormányoknál és befektetőknél a hidrogénalapú mobilitás terjesztése érdekében, helyi projekteket is felkarolnak majd. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!