Arrivabene: Ne Vettelt hibáztassák, hanem engem!

A Forma-1-es Szingapúri Nagydíj pénteki napja, Maurizio Arrivabene, Scuderia Ferrari
ARRIVABENE Maurizio, Managing Director & Team Principal of the Scuderia Ferrari, portrait during the 2018 Formula One World Championship, Singapore Grand Prix from September 13 to 16 in Singapour - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Maurizio Arrivabene kiállt a német pilóta mellett és elmagyarázta azt is, hogy miért nem adott utasításokat az előző nagydíj rajtjánál.

Szókimondó nyilatkozatokat tett Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke a Szingapúri Nagydíj csapatfőnöki sajtótájékoztatóján. A BBC tudósítója arról érdeklődött nála, hogy mi a véleménye Sebastian Vettel idei hibáiról, és miért nem adott utasításokat az Olasz Nagydíj előtt a versenyzőinek.

Monzában Kimi Räikkönen indult a pole pozícióból, de nem engedte el a 2. helyezett Vettelt, aki már a harmadik kanyarban összekoccant a későbbi győztes Lewis Hamiltonnal, megpördült, és végül csak a 4. helyezett lett, így még nagyobb hátrányba került a világbajnoki címért folytatott versenyben.

Arrivabene a sarkára állt Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Megkérdezném Önöket, hogy ki lenne olyan őrült, hogy már a verseny elején csapatutasítást ad? – fakadt ki. – Mi teljesen profi hozzáállással kezeljük a dolgainkat. A rajt előtt megnézzük a videófelvételeket, a csapatmenedzser instrukciókat ad a versenyzők által követendő ívvel kapcsolatban.”

Arrivabene a továbbiakban folytatta az élcelődést, felvetette, hogy esetleg azt kellett volna mondania Räikkönennek, hogy lassítson le, engedje el Vettelt és akár Hamiltont, meg a többieket is. Kijelentette, Monzában olyan gyorsan történtek az események, hogy nem volt idejük reagálni. „Ne várják tőlem, hogy már a rajtnál utasítást adok. Túl veszélyes, és őrültség is lenne.”

Nem olyan egyszerű irányítani a pilótákat Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Vettel idei pontveszteségeivel kapcsolatban kijelentette, mindenki követ el hibákat és nem akarja őt kiemelni, mert szerinte ekkor a csapat többi tagja is félni kezdhetne, hogy ha elrontanak valamit, akkor annak következménye lesz. „Ezt nem akarom. Ha hibát látnak, annak az oka itt áll Önök előtt. Én vagyok felelős a csapatért.”

– szögezte le. – Ezt a feladatot már elvégezték, nem kell folytatni, de ha akarják, állok elébe! Az viszont nagyon fontos, hogy elfogadom a kritikát, mert három és fél év alatt nem nyertem semmit. Oké? Bárkitől elfogadom a bírálatot, főleg azoktól, akik előttem már nyertek. Viszont, csakis jó szándékkal, nem rosszal, az nem korrekt. Én korrekt ember vagyok, és jószándékú megjegyzéseket szeretnék hallani. Akkor elfogadok mindent.”

Mindent egy helyen az Eb-ről