A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Meglepő nyilatkozattal állt elő a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed ben Szulajem, aki azt javasolta Michael Andrettinek, hogy a saját csapata helyett inkább egy már meglévő Forma-1-es istálló megvásárlásával szálljon be a sportágba.

Az FIA még tavaly februárban írt ki pályázatot az F1-es mezőnyhöz csatlakozni kívánó istállók részére, majd nyolc hónappal később az amerikai Andretti Racingnek biztosított lehetőséget arra, hogy 11. csapatként indulhasson a sorozatban. Azonban Andrettiék kérelmét végül idén januárban a Forma-1 vezetősége elutasította, mivel az F1 irányítói szerint az amerikai istálló nem tud megfelelni a szigorú feltételeknek, annak ellenére, hogy a Cadillac révén a General Motors partnereként kívánt volna belépni a száguldó cirkuszba. 

F1 Grand Prix of Miami - Sprint & Qualifying
Andretti továbbra sem adja fel a Forma-1-re vonatkozó terveit
Fotó: NurPhoto via AFP 

A General Motors azóta jelezte, hogy kész motorokat is beszállítani a csapatnak 2028-tól - két évvel az új motorszabályok bevezetése után - Andretti pedig továbbra sem adja fel a Forma-1-re vonatkozó terveit, ugyanis továbbra is abban reménykedik, hogy 2026-ban mégis lehetőséget kaphat a csatlakozásra.

Most azonban az FIA elnöke, Mohammed ben Szulajem meglepő módon azt tanácsolta Michael Andrettiéknek, hogy más megoldást választva kerüljön be az F1 vérkeringésébe, vagyis próbáljon meg egy meglévő istállót felvásárolni, ha a jövőben F1-es rajtrácson akar szerepelni.

Nincs kétségem afelől, hogy a FOM [Formula One Management] és a Liberty szívesen látnának más csapatokat is, amennyiben azok autógyártók. Én azt tanácsolnám nekik (Andrettinek), hogy vásároljanak meg egy másik csapatot, ne 11. csapatként érkezzenek meg. 

Úgy érzem, néhány csapatnak szüksége van megújulásra. Mi a jobb? Ha 11 csapat van, vagy ha 10 erős istálló? Én még mindig hiszem, hogy több csapatnak kellene lennie, de nem akármilyen csapatoknak — a megfelelő csapatoknak. Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg"

 — mondta Ben Sulayem a Reutersnek.

A béke mindig jó

Sulayem arra nem tért ki, hogy szerinte melyik csapatot is kellene felvásárolnia az Andrettinek, noha azt kifejtette, vannak alakulatok az F1-ben, "melyek küszködnek a teljesítménnyel, és még a menedzsmenttel is". 

Mohammed Ben Sulayem
Mohammed ben Szulajem szerint a minőség a fontos, nem a mennyiség
Fotó: AFP

"Az a lényeg, hogy meglegyenek a megfelelő csapataink, és ne veszítsünk el egy olyan lehetőséget, amikor egy olyan gyártó, mint például a GM (General Motors) megérkezik a Forma-1-be. Képzeljük csak el a hatást. Három versenyünk van Amerikában. Hatalmas rajongótáborunk van. De nincs megfelelő csapatunk az Egyesült Államokban. Nagyon örülök, hogy a Ford bekerült (a Red Bull motorbeszállítója lesz 2026-tól), de képzeljük el, hogy csatlakozna a GM és lennének amerikai pilótáink”.

Az FIA-elnök javaslata egyébként épp azután jött, hogy nem rég békét kötöttek Stafano Domenicalival. Az FIA és a FOM tárgyalásokat folytat az új Concorde Egyezményről, amellyel kapcsolatban az Egyesült Arab Emírségekből származó sportdiplomata azt mondta: "A béke mindig jó, nem lehetnek állandóan felesleges problémák".

"Mindkét fél érti, hogy előre kell lépnünk, és az egyetlen módja az előrelépésnek, ha nagyobb tisztánlátás van közöttünk. Ugyanabban a hajóban evezünk, és amit akarunk, az az üzlet fenntarthatósága. Az üzlet tekintetében a FOM-mal vagyunk. Mi partnerek vagyunk, és el kell felejtenünk a kicsinyes dolgokat, megoldást kell találnunk, hogyan kezeljük ezeket a kérdéseket" - mondta az FIA elnöke.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!