Vágólapra másolva!
Mint ismert, Adrian Newey a követező szezontól a Forma-1-es Aston Martin csapatához igazol, ráadásul a mérnökzseni nemcsak szakmailag segíti a silverstone-i istállót, hanem részvényesévé is válik. A 65 éves mérnök most az Aston Martinnak építhet világverő autót, pedig korábban sokan biztosra vették, hogy a Red Bulltól való távozása után a Ferrarinál fog kikötni. A mérnökzseni Adrian Newey a döntése után elárulta, miért választotta a silverstone-i istállót.

Newey Red Bulltól való távozása a csapatfőnök Christian Horner zaklatási botrányára vezethető vissza. Mint ismert, Horner ellen márciusban indult belső vizsgálat egy női alkalmazottal szembeni hatalommal való visszaélés miatt, de a csapatfőnököt felmentették. Az eset mély nyomot hagyott Adrian Newey-ban is, ugyanis a szóban forgó alkalmazott Newey asszisztense is volt a Red Bull Technology-nál. 

Adrian Newey, F1
Adrian Newey májusban jelentette be távozását
Fotó: NurPhoto via AFP/MI News

A mérnökzseni távozását a májusi Miami Nagydíj előtt jelentették be, Newey ezt követően azonnal visszalépett az autófejlesztéstől, hogy az RB17 hiperautó-projektjére koncentrálhasson, amelyet júliusban mutattak be Goodwoodban.

Newey elmondta, miért nem a Ferrarihoz ment

Newey-t korábban kapcsolatba hozták a Ferrarival, de végül az Aston Martin mellett döntött, most pedig az is kiderült, hogy miért. 

„Több oka is volt. Főleg az, hogy Lawrence részvényeket és partnerséget ajánlott, illetve hogy ennyire elhivatott volt. Nagyon jólesett, hogy rengeteg csapat megkeresett, hogy dolgozzunk együtt – köztük a Ferrari is –, viszont Lawrence Stroll volt az, aki végül teljesen meggyőzött. 

Húsz évvel ezelőtt több csapatfőnök is tulajdonos volt, a mostani érában azonban ő egyedi jelenség azzal, hogy így viszi az istállóját. Olyan, amilyen Frank Williams, Ron Dennis vagy Eddie Jordan voltak. Húsz éve ez volt a modell, és ma Lawrence az egyetlen, aki ezt a modellt követi. Ez jelentette számomra a nagy különbséget a többiekkel szemben”

 – mondta Newey a Sky Sportnak, aki korábban elmondta, hogy sajnálja, hogy eddig nem volt alkalma együtt dolgozni Lewis Hamiltonnal és Fernando Alonsóval. 

F1 Grand Prix of Canada
Adrian Newey a követlező szezontól Fernando Alonsónak tervezhet csodaautót
Fotó: Getty Images via AFP

„Miután néhány hónap elteltével eldöntöttem, hogy a Forma-1-ben szeretnék maradni, számításban vettem a Ferrarit is. 

Nem csináltam titkot abból, hogy szerettem volna együtt dolgozni Fernandóval, és szerettem volna együtt dolgozni Lewisszal is. Miután külön csapatoknál vannak, mindkettő nem teljesülhetett”

 – tette hozzá Adrian Newey, aki a hírek szerint évente mintegy 30 millió fontot fog keresni az Aston Martinnál. 

A szakmája legjobbjának tartott autótervező versenygépei összesen 25 egyéni és konstruktőri világbajnoki címet hoztak a Williams, a McLaren és a Red Bull csapatainak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!