Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Mexikóvárosi Nagydíj után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a hivatalos oldalán tett közzé dokumentumokat. Ezekből kiderült, milyen következményei vannak az F1-es futamon látott eseteknek.

A magyar idő szerint vasárnap esti F1-es futamon a Red Bull járt a leginkább pórul. Sergio Pérez 5 másodperces időbüntetést kapott, amiért kilógott az autója a rajtkockájából a startnál; nem sokkal később pedig a csapattársát, Max Verstappent sújtották kétszer 10 másodperccel. A holland világbajnok az első alkalommal azért kapta a büntetést, mert a 4-es kanyarban kiterelte a pályáról az őt előzni szándékozó Lando Norrist, majd még ugyanebben a körben a 8-as kanyarban a pályát elhagyva szerzett előnyt és előzte vissza a McLaren brit versenyzőjét. A holland pilóta mindkét incidensért 10 másodpercet kapott, az összesen 20 másodpercet pedig a bokszkiállásánál töltötte le, így ekkor a mezőny végére esett vissza az Forma-1-es Mexikóvárosi Nagydíjon.

Forma-1, F1, Mexikóvárosi Nagydíj, F1-es futam, 2024, rajt, Max Verstappen, futam
Max Verstappen súlyos büntetéseket kapott a Forma-1-es Mexikóvárosi Nagydíj F1-es futamán, majd utána még büntetőpontokkal is sújtották
Fotó: Alfredo ESTRELLA / AFP

Később aztán Verstappen előzésekkel és a többiek kerékcseréjének köszönhetően alaposan fel tudott zárkózni, és végül a hatodik helyen ért célba, ami azt jelenti, hogy a másodikként záró Lando Norris 10 ponttal, 47 pontra tudta faragni a hátrányát az egyéni pontverseny élén, négy versenyhétvégével a szezon vége előtt.

Max Verstappen és Franco Colapinto még nagyobb büntetést kapott a mexikói F1-es futam után

Egy harmadik pilótát is megbüntettek a verseny végén, a williamses Franco Colapinto a 2-es kanyar kijáratánál ugyanis szabálytalanul előzte meg az RB-vel versenyző Liam Lawsont. Colapinto szintén 10 másodperces büntetést kapott ezért, ezt hozzáadták a végső idejéhez, de a 12. helyét ugyanakkor mindez nem befolyásolta.

Colapinto ezen felül további 2 büntetőpontot is kapott, ezt a fajta büntetést pedig Verstappen is megkapta még, méghozzá a 4-es kanyarban látott incidens miatt. 

A hollandnak ezzel már 6 büntetőpontja van az elmúlt egy évben – ha valaki egy év leforgása alatt 12-t gyűjt össze, azt egy futamra eltiltják. Kevin Magnussennel történt már ilyen nemrég, jelenleg pedig Verstappen mellett Fernando Alonso van a legnagyobb veszélyben, akinek úgy van 8 büntetőpontja, hogy abból az első három csak márciusban évül el.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!