Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Sokkot kapott a nő, amikor kiderült, mennyit ér a fillérekért vett vázája

Vágólapra másolva!
Egy amerikai nő vett egy vázát 4 dollárért, majd később kiderült, hogy egy ország felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincséről van szó.
Vágólapra másolva!

2019-ben Anna Lee Dozier, aki Washington D.C.-ben él, vásárolt egy vázát egy helyi turkálóban. A maja stílusú mintákkal gazdagon díszített darab leárazták, ezért mindössze 3,99 dollárba került. Kiderült azonban, hogy a váza egy autentikus ókori műtárgy.

Dozier számára a váza különleges jelentőséggel bírt már azelőtt is, hogy rájött volna, valódi műtárgy. Mexikóban dolgozott a Christian Solidarity Worldwide emberi jogi szervezetnél, és a váza emlékeztette őt ezekre az időkre.

Öt évvel később meglátogatta a Mexikóvárosi Nemzeti Antropológiai Múzeumot, ahol észrevette, hogy a váza hasonlít a kiállított tárgyakhoz. Bár még mindig nem volt meggyőződve arról, hogy valódi maja tárgya van, konzultált egy múzeumi szakemberrel, aki azt javasolta, hogy lépjen kapcsolatba a mexikói nagykövetséggel Washingtonban. 

A nagykövetség megerősítette, hogy valódi maja tárgyról van szó, így visszakérték azt

 - írja a Promotions.hu.

Anna Lee Dozier a vázát - amely valószínűleg az ország délkeleti részéről származik, és 1800-1200 éves lehet - örömmel adta oda a mexikói nagykövetségnek, hiszen így maga is a részesévé válhatott egy fontos értékmentő akciónak. 

Az Egyesült Államokban található mexikói nagykövetség 19 másik régészeti tárgyat is kapott, amelyeket névtelenül adományoztak. Ezeket a darabokat is visszaküldik Mexikóba, ahol a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet gondoskodik róluk.

Ezek a tárgyak több mint 13.500 egyéb tárgyhoz csatlakoznak, amelyeket az utóbbi években visszaszereztek a mexikói kormány azon törekvése részeként, hogy visszakapják a nemzeti örökségéhez tartozó külföldön található műtárgyakat.

image

Hasonlóan értékes tárgyra bukkant az az amerikai nő is, aki betért egy régiségüzletbe, ahol szemet vetett egy vázára, amelyről utóbb kiderült, hogy egy nagyon ritka muránói alkotásról van szó. A különleges "kincsért" kevesebb mint 1400 forintnak megfelelő összeget fizetett.

Jessica Vincent csak a lakását szerette volna valamilyen látványos dísszel feldobni, így esett a választása arra a különleges darabra, aminek egy palackhoz hasonló formája volt, és amit színes csíkokkal díszítettek. A nőnek rögtön feltűnt, hogy jó minőségű tárgyról van szó, amit különös gonddal készítettek, de azt nem gondolta, hogy egy milliókat érő műalkotás van a kezében.

Pedig a vázán a szemfülesek kiszúrhatták a „Murano" és az „Italy" szavakat.

 Jessica később elkezdett kutakodni az interneten, így hamar kiderült, hogy feltehetőleg egy olyan muránói vázát vásárolt, amiből csak limitált mennyiség készült.

Szakértőkkel is megvizsgáltatta a ritka darabot, akik megerősítették, hogy egy nagyon sokat érő váza került a birtokába.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről