A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

Világszenzáció: Budapesten van egy épület, amelyet az űrből érkezett anyagból építettek

Vágólapra másolva!
Áll Budapest szívében egy különleges épület, amelyet az űrből érkezett anyagból, meteoritból építettek. Igazi világkülönlegességnek számít, ugyanakkor több tragédia is fűződik a kívülről teljesen hétköznapinak tűnő társasházról.
Vágólapra másolva!

A Frankel Leó út 64-66. szám alatt áll az az épület, amit az űrből jött háznak neveznek és sztoriját még a NASA űrközpontjában is megirigyelnék.

A Budapest szívében található épület nagyon különleges: első ránézésre nem is gondolnánk, hogy egy világszinten is híres társasházról van szó. 1906-ban kezdték el az építését, Kis János mérnök tervei és szabadalma alapján. 

Világelsőként fedezte fel, hogy egy bizonyos űranyagból remek építési alapanyag lenne. A meteorkő, másnéven aerolit valóban jó választásnak bizonyult. 

A meteorkőnek számos remek tulajdonsága volt: nem engedte át a nedvességet, nem penészedett és nem utolsósorban majdnem feleannyiba került, mint a többi építőanyag akkoriban. Az Aerolith-udvarnak hamar híre ment, és bár az egész világ felfigyelt rá, végül nem lett belőle akkora siker, mint azt remélték - írja a Promotions.hu.

Több épületnél is használták, de végül nem terjedt el. Pedig hihetetlenül strapabíró is: túlélte a második világháborút, az 56-os forradalmat és mindössze egyszer kellett felújítani. A felújítást azonban kísérteties tragédia előzte meg: azt mesélik, hogy egy idősebb hölgy megvétózta a felújítást, aki később leesett az erkélyéről és szörnyethalt, mivel annyira rossz állapotban volt már a struktúra. Egy másik városi legenda szerint pedig az omladozó épület egy darabja ráesett egy járókelőre, aki ebbe belehalt. A házról sok legenda kering, a mai napig foglalkoztatja a közvéleményt.

CSAK EMBEDDEL
A Frankel Leó út 64-66. szám alatti épület különleges anyagból készült 
Fotó: youtube.com/@CultureGeeks

Különleges épületekből persze nincs hiány a világon, hiszen egy új-zélandi tervezőiroda egy olyan építményt álmodott meg, amelyet legfőbb jellemzői alapján egyszerűen csak Bőrönd Háznak neveztek el. 

Az új-zélandi Melrose-ban található a SuitcaseHouse, azaz a Bőrönd Ház. 

A Melling Architects által tervezett épület egy részben nyitott nappaliból, konyhából, étkezőből és hálószobából áll.

Bár a konyha/étkező/társalgó triót egy belső lépcső elválasztja a hálószoba/fürdőszoba duótól, azért vizuálisan mégis összekapcsolódnak.

A lejtős tető nagyjából a telek dőlésszögét követi, így a lakótér végén magas, nagyrészt üvegezett részt hoz létre – ennek az összhatásától tűnik nagyobbnak a tér, mint amilyen valójában. A hatást még tovább fokozza az üvegezett északi részen kialakított terasz.

A kétszintes ház mindössze 50 négyzetméter, míg a telek 150. 2018-ban készült el 400 ezer amerikai dollárnak megfelelő összegért, ami akkoriban mintegy 110 millió forintot jelentett.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!