A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Továbbra is élmezőnyben a magyar gazdasági növekedés

Vágólapra másolva!
2024 második negyedévében 1,3 százalékkal múlta felül a magyar gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbi szintet.
Vágólapra másolva!

Ezzel a magyar GDP növekedés az Eurostat adatai szerint az élmezőnybe tartozik és a 8. legjobb helyet érte el az Európai Unión belül. A hazai gazdaság bővülése megelőzi többek közt a belga, a francia, az olasz, a holland, a román, a lett vagy éppen a német gazdaság teljesítményét - emeli ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

A második negyedévben ezáltal tovább folytatódott hazánk felzárkózása az EU átlagához, hiszen a magyar növekedés több mint kétszeresét éri el az Eurozóna (0,6%) bővülési ütemének és lényegesen kedvezőbb, mint a 0,8 százalékot elérő uniós átlag. 

Mindezt a magyar gazdaság úgy érte el, hogy a kedvezőtlen külső körülmények, az elhibázott brüsszeli szankciós politika, valamint a háború elhúzódása visszafogja hazánk iparát és a fogyasztói bizalom erősödését. 

gdp, grafikon, növekedés
Fotó: Shutterstock

A háború, a hadiipar és a segélyek finanszírozásán keresztül ugyanis rengeteg pénzt von el a gazdaságtól és a fejlesztésektől, valamint bizonytalanságot kelt a piacokon, ezáltal fékezi a befektetéseket. 

 A kormány várakozásai szerint idén ősszel már egy békeköltségvetést terjeszthet az Országgyűlés elé, mely a kkv-k támogatását valamint a családok segítését célzó akcióterveken keresztül a gazdasági növekedést is fellendítheti. 

A célzott kormányzati intézkedések és a háború minél gyorsabb lezárása hozzájárul a jövő évi 4 százalékos GDP növekedés eléréséhez, melyben a kormány továbbra is bízik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!