Kiderült, mennyibe kerülnek jövőre az autópálya-matricák

Vágólapra másolva!
Megszületett a döntés arról, hogy mennyibe kerülnek a jövő évtől az autópálya-matricák Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Kedden délelőtt hivatalosan kihirdette a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) a 2025-ös autópályamatrica-árakat.

Azért éppen most, mert ma vált ismertté az augusztusi inflációs adat. 

A szabály szerint pedig a január–augusztus közötti infláció alapján számítják a magyar útdíjak következő évi árváltozását is

 - írja a Világgazdaság.

A 2025. január 1-jétől érvényes e-matrica-árak az alábbiak:

 2025. január 1-jétől érvényes e-matrica-árak

A díj minden esetben bruttó díj, tartalmazza az áfát. A motorkerékpárokra éves országos és éves vármegyei e-matricák D1 díjkategóriás termékként vásárolhatók meg. Szintén érdemes tudni, hogy az autópálya-matrica áraival párhuzamosan a pótdíjak is változtak.

A pótdíjkülönbözet mértéke 2025. január 1-jétől a rendelet értelmében az alábbiak szerint alakul:

  • Alap különbözeti pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén): 14.900 forint.
  • Emelt különbözeti pótdíj (60 napon túli fizetés esetén): 47.180 forint.
autópálya-matrica
Fotó: MTI/Kovács Attila 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium rendelete alapján az idei év elejétől összesen 230 km-rel bővült a hazai díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok hossza, köztük a teljes M0-s, az M44-es autóút, illetve az M30 miskolci elkerülője is fizetőssé vált. Viszont aki Pest vármegye matricát vásárolt korábban is, annak nem kell újat vásárolnia.

A jelenlegi szabályozás logikája alapján az egynapos matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes, azonban

fontos kiemelni, hogy az egynapos matrica az eddigi matricatípusokkal ellentétben nem a lejárat napjának 24. órájában jár majd le, hanem pontosan 24 órára ad úthasználati jogosultságot.

Ez sokak életét megkönnyíti, mert így nem kell aggódniuk azoknak sem, akik az esti órákban vásárolnak autópálya-matricát, mert az nem éjfélkor fog lejárni.

Több szempontból is jól járhatnak ezzel az autósok, például, ha tévedésből hajtottak fel az autópályára, és, amennyiben 60 percen belül megvásárolja, megússza a bírságot. Segítségül hívhatják azok is, akik csak átutaznának Magyarországon, vagy, akik tíz napnál hosszabb utazást terveztek.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!