Soros és más külföldi érdekeltségek támogatásából is bőven kapott az Átlátszó

Soros
Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP
Vágólapra másolva!
Több nemzetközi intézményi finanszírozója van az Átlátszónak, amelyet a Szuverenitásvédelmi Hivatal is vizsgált. A cég éves bevétele nőtt tavalyhoz képest és az ügyvezetői juttatás is emelkedett.
Vágólapra másolva!

Közzétette az elmúlt évről szóló beszámolóját az Átlátszó.hu portál kiadója, az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. Ugyan a cég késedelmesen tett eleget törvényi kötelezettségének, az azonban így is tisztán látszik a társaság 2023-as üzleti évének beszámolójából, hogy 

tavaly legalább 83 millió forintnak megfelelő közvetlen nemzetközi forrást használtak fel.  

A portál munkatársainak névsora is beszédes. Az Átlátszó.hu főszerkesztője – egyben ügyvezetője – Bodoky Tamás, aki Soros hazai médiabirodalmának. már régóta fontos szereplője – írta meg a Magyar Nezmzet. A baloldalhoz köthető Sepsi Tibort is a társaság tagja, ahogyan a Gyurcsány–Bajnai-korszak – meghatározó embere, Tordai Csaba is, aki a Soros-hálózattal is szoros kapcsolatot alakított ki. Rá, mint Karácsony Gergely jogi főtanácsadójára és jóbarátjára jelentős figyelem irányult az elmúlt időszakban a Karácsony-féle 99 Mozgalom pénzügyei miatt.

A TASZ, NoÁr, a Partizán és a Transparency International mellett az Átlátszó is közreműködött a Soros-egyetem budapesti képzésében. A portálon a hazai partnerek között – többségében a milliárdos üzletember hálózatával kapcsolatban álló – balliberális szervezeteket található, mint a K-Monitor, Klubrádió, Levegő Munkacsoport, Magyar Hang, Magyar Helsinki Bizottság, Political Capital, Társaság a Szabadságjogokért, Tilos Rádió vagy Transparency International Magyarország.

Az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. mérlegében a legjelentősebb változás a befektetett pénzügyi eszközök állományában látható, melyet csaknem 50 millió forintra növelt a cég a korábbi nulláról. Eközben pénzeszközökből 21 millió forinttal kevesebb állt rendelkezésre 2023 végén, mint egy évvel korábban, valamint nagyjából 9 millióval több rövid lejáratú kötelezettség keletkezett. Az Átlátszó értékesítésből származó bevételei harmadával csökkentek, ami 1,3 milliós visszaesést jelent, azonban a növekménye közel 28 millió forint.

A 2023-as bevételek átlépték a 205 millió forintot, a 2022-es 190 millió forintos összbevétel után. Az adózott eredmény ezzel együtt is csak 3,1 millió lett.

A személyi jellegű ráfordítások számítanak a legjelentősebb tételnek a kiadások között, amelyek tavaly mintegy 8,6 százalékkal emelkedtek, 126-ról 137 millió forintra. A foglalkoztatottak száma változatlanul 17 fő volt. A kiegészítő mellékletben olvasható tájékoztatás szerint „a növekedés az infláció miatti, utolsó negyedévben történt béremelések miatt adódik jelentős részben”. A közhasznúsági mellékletből kiderül, hogy 

az ügyvezetői juttatások több mint ötmillió forinttal emelkedtek tavaly, 18,1 milliót tettek ki, ami azt jelenti, hogy ezen a soron 2023-ban 38,9 százalékkal költöttek többet, mint 2022-ben.

2023-ban az Átlátszónet Alapítvány 48 millió forinttal, az olvasók pedig 34,6 millióval járultak hozzá az Átlátszó működéséhez. 

Több külföldi támogatás is érkezett

Külföldi forrásokból 83 millió forintnak megfelelő összeget használt fel a cég az elmúlt évben: a Soros-hálózat egyik nagy finanszírozója, a Sigrid Rausing Trust 180 ezer fontos támogatásából 27,3 millió forintot, a Stitching Limelight Foundation 200 ezer eurós felajánlásából 11,1 millió forintot, a guruló dollárok kapcsán közismertté vált National Endowment for Democracytól kapott 220 ezer dollárból 24,1 millió forintot, a Prague Civil Society Centre 48 ezer eurójából 7,3 millió forintot, míg a Journalism Development Networktől származó 42,7 ezer dollárból 13,2 millió forintot.

Az Átlátszónet Alapítványhoz 73,6 millió forint folyt be tavaly, ebből 26,2 millió az Európai Unió költségvetéséből vagy más államtól, nemzetközi szervezettől, 42,1 millió pedig szja-felajánlásokból. Az alapítvány bankszámláin 76 ezer dollár (kb. 27,3 millió forint), kétezer euró (kb. 783 ezer forint) és 47,3 millió forint állt 2023 végén. 

A Soroshoz köthető Open Society Institute 240 ezer dollár értékű támogatásából 26,2 millió forintot használt fel tavaly az Átlátszónet, ezen belül 19,7 milliót az Átlátszó.hu támogatására. 

Az Ökotárstól kapott 7,2 milliós összeg nagyjából felét használták fel az elmúlt évben.

Mint azt korábban az Origo is megírta, a Telex számára sem ismeretlenek a guruló dollárok. Korábban nagyjából háromszázmillió forintnak megfelelő támogatást kaptak az amerikai külügyminisztérium munkaügyi hivatalától. Emellett a lap finanszírozásában több Soros-közeli szervezet vett már részt különféle adományokkal, így például az elsők között volt a cseh Sorosként emlegetett Zdenek Bakala cége, aki támogatta a portált.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről