Erőszakos tartalom válhat akár egy lesifotóból is

Vágólapra másolva!
Az köztudott, hogy az internet sötét és gonosz oldalán, az úgynevezett darkweben, számos olyan tartalom megtalálható, amely törvényellenes és a legtöbb ember számára undorító és elfogadhatatlan. A napokban azonban egy új és megdöbbentő hír rázta meg az internetet, ugyanis egy egyetemi kutatását végző diák egy olyan pornó oldalra bukkant, amelyen a felhasználók lesifotókat töltenek fel és arról fantáziálnak, hogy hogyan kínoznák és ölnék meg a nőket. Az emberek többsége elborzadt attól, hogy akár egy közlekedési eszközön készült lesifotóból is erőszakos tartalom válhat. Rendőrségi feljelentés is történt.
Vágólapra másolva!

Hatalmas felháborodást okozott az interneten az elmúlt napokban egy Reddit poszt, melyet egy a pornó elmére gyakorolt hatásairól író egyetemi diák tett közzé. A poszt egy olyan pornó oldalt mutat be (Motherless), amelyek hétköznapi nők (köztük magyarok) képeit teszik közzé a felhasználók egy Hunt Her Down (Vadásszátok le!) című mappában, a kommentekben pedig beteg fantáziáikról írnak az emberek (erőszak, kínzás, gyilkosság stb.). Itt azonban a borzalom nem ér véget, a felhasználók meg is szerkesztik a képeket, lesz erőszakos tartalom egy lesifotóból. Az AI generált pornó képek így egy új, még elborzasztóbb szintre léptek.

erőszakos tartalom, párkapcsolatierőszak
Erőszakos tartalom: a poszt írója teljesen ledöbbent azon, amit megtalált
Fotó: pixabay.com

Erőszakos tartalom: ártatlan magyar lányok és nők is az áldozatok között

A beteg tartalmakat felfedező diák teljesen elborzadt attól, hogy milyen részletesen és kegyetlenül írnak a felhasználók a képeken szereplő nőkről, ezért megpróbálta felvenni a kapcsolatot azokkal, azonban mikor nem reagáltak, feljelentést tett a rendőrségen. 

A képeken egyébként olyan hétköznapi nők láthatók, akik éppen az utcán sétálnak, a metrón utaznak vagy egy boltban vásárolnak és fogalmuk sincs arról, hogy illegális képek készülnek róluk.

Az eredeti oldalon a nők arca is teljes egészében látszódik, az egyetemista azonban kitakarta azokat a posztjához készített képernyőképeken. A bejegyzéshez csatolt néhány kommentet is, amelyekben a képeken látható nők kivégzéséről fantáziálnak a beteg elméjű felhasználók. 

Úgy néz ki nagyon örülne egy késnek a dögös nyakán

- olvasható az egyik utcán sétáló fiatal nő képe alatt. 

A poszt alatt elképesztő mennyiségű komment keletkezett, amelyekben az emberek a felháborodásukat fejezték ki, majd a bejegyzés viharos gyorsasággal terjedt el az interneten. 

Rettenetesen ijesztő ez az oldal. Ahogy elolvastam azonnal elkezdtem félni, hogy mi van, ha én vagy egy ismerősöm fenn van az oldalon. Annyit gondolkodtam rajta hogy rákerestem a felhasználóra és rettenetesen rosszul vagyok attól amiket láttam, teljesen átlagos lányok, rengeteg kép olyan mintha egy randin készült volna. Rengeteg nő szinte névvel, köztük olyanok akiknek nagyon egyedi neve van - a posztban leírtak szerint megszerkesztve

 – írta az egyik rémült kommentelő a poszt alatt. 

Több népszerű tartalomgyártó is felhívta a figyelmet az ügyre és megosztotta azt, hogy mit gondol a felháborító ügyről. A Tiktokon is számos videó készült az esetről, többek között Url Izabell is feldolgozta a témát, aki hasonló megosztó témákban gyárt edukatív tartalmakat.

Micsoda hülye szuka! Akkor kezdtem el követni, amikor kiszúrtam a pánt nélküli felsőjét. Ahelyett, hogy az életéért menekült volna, csak ült mellettem a földön. Azt hiszem, élvezi, ha férfiakkal kacérkodik. Úgy néz ki, nagyon örülne egy késnek azon a dögös nyakán. Adjuk meg neki

 – olvassa fel Url Izabella az egyik férfi kommentjét, ami megjelent az oldalon. 

Erőszakos tartalom, kapcsolatierőszak
Erőszakos tartalom: az AI-t felhasználva egy egyszerű kép is brutálissá válhat
Fotó: pixabay.com 

Azt a tiktoker is kiemeli a videójában és az ügyet kirobbantó Reddit posztból is kiderül, hogy az oldalon magyar felhasználók is vannak, akik képeket töltenek fel, ezáltal olyan ártatlan magyar lányok és nők képei is felkerültek az oldalra, akik erről semmit sem sejtenek. 

Ezek a lányok hatalmas veszélyben vannak, és ezt az oldalt mihamarabb meg kell szüntetni, az elkövetőket pedig börtönbe zárni – zárta a videóját a lány, aki arra buzdította a követőit, hogy jelentsék az oldalt a rendőrségen és figyelmeztessék a nőket, ha esetleg felismerik őket. 

Az oldalra feltöltött tartalmak a hírek megjelenése óta eltűntek: 

  • valószínűleg a posztolókra irányuló figyelem miatt gyorsan privátra állították a fiókjaikat, 
  • és a Motherless.com-ra feltöltött képek sem elérhetőek már, az oldal szerint a felhasználó törölte őket.

A rendőrség is dolgozik már az ügyön

A rendőrséget az Origo is megkereste. Válaszukban azt írják:

"A megkeresésben hivatkozott weboldallal és témakörrel kapcsolatban a rendőrség részére az első bejelentés 2024. augusztus 20-án érkezett. Azóta egymástól függetlenül sértettek és észlelő bejelentők összesen 9 alkalommal jelezték a nyomozó hatóságok felé, hogy az újságírói kérdésben megjelölt cselekmény, vagy hasonló cselekmény áldozatai, illetve van tudomásuk magyar áldozatokról. A rendőrség a tényállások büntetőjogi minősítésétől függően bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt vett fel feljelentést, határozott feljelentés kiegészítéséről vagy rendelt el nyomozást. A nyomozó hatóság a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény rendelkezései alapján állapíthatja meg a feljelentésben vagy bejelentésben foglalt tényállás vizsgálatával és minősítésével, hogy az adott cselekmény bűncselekménynek minősül-e".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!