Óbudai baloldali korrupciós botrány: Hova tűnt Karácsony Gergely?

kisslászló, karaácsonygergely, óbuda
Kiss László, Óbuda korrupt polgármestere és Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
További részletek derültek ki Kiss László letartóztatásával és az óbudai korrupciós botránnyal kapcsolatban. Két korábbi gyanúsított alkut kötött, és a kispesti szocialista polgármester, Gajda Péter jobbkezének, P. Gábornak a pontos szerepe is kiderült a korrupciós hálózatban. Vitézy Dávid szerint új választás kell Óbudán. Úgy érzi, hogy Karácsony Gergely főpolgármester eltűnt, és egy szava sincs a példátlan baloldali botrányról. Időközben az is kiderült, hogy Kiss László még 2019-ben szerződést kötött egy olyan céggel, amelyet még abban az évben alapított Kiss feleségének üzlettársa. Szentkirályi Alexandra szerint Karácsony listás jelöltjei, polgármesterei egymásnak adják a rendőrség és bíróság kilincsét, mindeközben a főpolgármester hallgat, a budapestiek magyarázatot érdemelnek.
Vágólapra másolva!

További részletek derültek ki Kiss László letartóztatásával és az óbudai korrupciós botrány kibontakozásával kapcsolatban – erről ír a Magyar Nemzet a lap birtokába került nyomozati anyagok alapján. A hatóságok 50 személyt vettek  őrizetbe, a letartóztatottak között van Czeglédy Gergő alpolgármester is. A hatóságok Kiss László polgármestert tizennyolcmilliós, míg Czeglédy Gergőt százmilliós korrupcióval gyanúsítják. Időközben Vitézy Dávid Karácsony Gergely főpolgármester magyarázatát várja a példátlan korrupciós botrányban. 

A Kiss László körüli botrány szálai Karácsonyig érhetnek
A Kiss László körüli botrány szálai Karácsonyig érhetnek 
Fotó: Metropol

Kiss Lászlót is letartóztatták

Ahogy arról az Origo is beszámolt, augusztus 16-án a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte Kiss László, Óbuda polgármesterének letartóztatását. A múlt pénteki letartóztatás előzményének az augusztus 14-i események tekinthetők, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai és a felkérésükre velük tartó szervek megszállták Óbuda-Békásmegyer önkormányzatát, az akcióban a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött. Kiss László őrizetbe vételét követően az ügyészség közleményt adott ki, amely szerint fiktív, túlárazott szerződéseket kötött az önkormányzat több, a vesztegetési pénzek eredetének és céljának leplezése érdekében létrehozott gazdasági társasággal. Emellett a KNYF pénzmosással és közbeszerzési eljárás befolyásolásával is gyanúsítja az óbudai polgármestert. 

Ők a gyanúsítottak

  • Kiss László, Óbuda-Békásmegyer Gyurcsány-párti polgármestere,
  • Czeglédy Gergő, Óbuda-Békásmegyer MSZP-s  alpolgármestere,
  • egy önkormányzati vezető, 
  • a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottja
  • egy III. kerületi önkormányzati képviselő, 
  • valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője

 

A Magyar Nemzet kifejti: a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el. A Magyar Nemzet ír még egy „alkuról a polgármester fejéért”, ennek értelmében két korábbi gyanúsított – D. Róbert és F. László – terhelő vallomást tettek Kiss Lászlóra a szabadlábra helyezésükért cserébe.

2021-ben kezdődött a botrány

Az óbudai korrupciós botrány szálai 2021 őszéig nyúlnak vissza, amikor Anonymous leleplező anyagokat – hangfelvételek mellett rejtett kamerás felvételeket is, amelyeken az látszik, ahogy Kiss László korrupciós pénzeket számol egy autóban – tett közzé az interneten, állítása szerint az óbudai botrány egyik szereplője P. Gábor – Gajda Péter, kispesti MSZP-s polgármester jobbkeze –, aki 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a XIX. kerületi önkormányzatnál. A felvételek nyilvánosságra kerülését követően többen is feljelentést tettek, valamint jelentkezett az egyik ismeretlen bűntárs még 2021 decemberében, aki a korrupciós hálózat feltérképezésével és a szereplők megnevezésével, valamint önmagára nézve is terhelő vallomásával, továbbá állításainak alátámasztására kép- és hangfelvételeknek az ügyészség részére történő átadásával jelentős mértékben gyorsította meg az eljárást.

Ők (Kiss László és F. László) választják ki, hogy mely cégek nyerjék el az adott munkákat, az ehhez szükséges önkormányzati döntések Kiss László polgármester utasításai szerint zajlanak. A nyertes cégek a beruházásokat kisebb értékben vagy egyáltalán nem valósítják meg, amit fiktív szerződésekkel és számlákkal oldanak meg. Az így elért fekete jövedelemből visszaosztanak Kiss László polgármesternek, F. Lászlónak, önkormányzati képviselőknek, illetőleg a cégek vezetőinek 

- állította a férfi a Magyar Nemzet szerint.

Kiss László feleségének az üzlettársa is képbe került


Családi szálak
 

Miután 2019-ben megválasztották Kiss Lászlót Óbuda polgármesterének, az önkormányzat szerződést kötött egy olyan céggel, amelyet még abban az évben alapított Fischer László Pál, vagyis Kiss feleségének üzlettársa - erről pedig már a 24.hu írt. Kiss László a 2019-es megválasztása előtt, 2016-ban aláírt egy cégbírósági nyilatkozatot, amelyben egy III. kerületi ingatlan tulajdonosaként székhelyhasználatot biztosított a Sight-Tech Hungary Kft.-nek.

 A vállalatnak Kiss felesége is a tulajdonosa volt 2022-ig Fischer László Pál ügyvezető-tulajdonos mellett.

A lap azt is megjegyzi, hogy Kiss megválasztása után Fischer László Pál 2019-ben egy másik társaságot is alapított RF Production Hungary Kft. néven, majd ezzel a céggel a Kiss által vezetett önkormányzat úgy kötött több millió forintért szerződéseket, hogy közben a felesége annak tulajdonosával üzlettársi viszonyban maradt. 

A nyomozók a zöldterület-kezelést végző Green Bush Team Kft. szerződéseit is lefoglalták, amit Raczkó Milán vezet. A székhelyhasználathoz szükséges nyilatkozatot pedig tanúként az RF Production Hungary tulajdonosai, Deák Róbert és Fischer László Pál jegyezték ellen. Fischer László Pál tulajdonos volt a jelenleg kényszertörlés alatt álló, szintén az óbudai önkormányzattal szerződött Input Consulting Kft.-ben is.

A szerződött cégek listáján szerepel továbbá a Pannon Park Forest Kft. – amelynek korábbi tulajdonosát áprilisban tartóztatták le –, az Atlas Hill Kft. és a Key Price Kft. is. Az utóbbit Patek Gábor képviselte, aki a kispesti önkormányzatnál dolgozott, és állítólag Gajda Péter polgármester jobbkeze volt.

Vitézy Dávid nekiment Karácsonynak

Vitézy Dávid is megszólalt az ügyben, aki úgy gondolja, hogy új választás kellene a kerületben. Erősen kritizálta Karácsony Gergelyt is, aki szerinte nem foglalkozik eleget az üggyel. Hozzátette, ez azért is furcsa, mert "sajtóhírek szerint Karácsony pártja is érintett lehet, a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea óbudai országgyűlési képviselő kampányfőnökét is őrizetbe vették a rendőrök." Megjegyezte, a Partizán főpolgármester-jelölti vitáján nem véletlenül szembesítette Karácsony Gergelyt: a listája tele van büntetőügyekben érintett személyekkel.

Immár ott tartunk, hogy az általa vezetett fővárosi listáról ketten vannak előzetes letartóztatásban (az óbudai polgármester és alpolgármester), valamint gyanúsított a választók által leváltott zuglói polgármester is 

- tette hozzá. Vitézy szerint ideje lenne, hogy Karácsony világossá tegye: kitart-e az óbudai polgármester támogatása mellett, még mindig őt tartja-e a “legjobb választásnak”? Ha pedig nem, akkor egyetért-e azzal, hogy Kiss Lászlónak le kell mondania, hogy Óbudán új választásra kerülhessen sor, és így az ott élők olyan polgármestert választhassanak, aki alpolgármesterével együtt nem előzetes letartóztatásból vezet egy 128 ezres kerületet? - írta Facebook-bejegyzésében.

Nem kötött vádalkut a baloldal háttérembere

Pénteken derült ki, hogy felajánlotta a nyomozati alku lehetőségét az ügyészség a baloldal háttéremberének, P. Gábornak az óbudai korrupciós ügyben - nyilatkozta a férfi ügyvédje. Barabás Éva elmondta, védence nem kötött egyezséget az ügyészséggel, azt pedig tagadja, hogy ő szerepel abban a videóban, amelyben korrupciós pénzeket számolnak. Az ügy részleteiről nem kívánt beszélni, de mint mondta, az ügyészség a gyanúsítottakat terhelő bizonyítékok java részét különböző alkuk útján szerezte be. Elárulta továbbá, hogy a vádhatóság a védencének is felajánlotta az egyezségkötés lehetőségét, amitől azonban P. Gábor elzárkózott.

Szentkirályi Alexandra is megszólalt a fővárosi botrányokkal kapcsolatban. Szerinte az előkerülő ügyek miatt meg kellene szólalnia Karácsony Gergely főpolgármesternek is. A volt kormányszóvivő egy Facebook-posztban reagált a fővárosi botrányokra. Mint írta: „Karácsony listás jelöltjei, polgármesterei egymásnak adják a rendőrség és bíróság kilincsét. Mindeközben a főpolgármester hallgat. A budapestiek magyarázatot érdemelnek és azt, hogy vállalja a főpolgármester a felelősséget.”

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!