Németország
ÉLŐ
Dánia

Drámai a helyzet Ukrajnában, robbanások sorozata történt országszerte, hatalmas károkat szenvedett az infrastruktúra

Ukrajna, lövészet, lőgyakorlat, katona
Ukrán katona lőgyakorlaton
Fotó: AFP/Roman Pilipey
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 855. napjáról.

 

04:45
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:54
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 6714 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5767 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:55
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin felhívta az ideiglenes iráni elnököt

Vlagyimir Putyin szerdán telefonbeszélgetést folytatott Irán ideiglenes elnökével, Mohammad Mokhberrel – közölte a Kreml.
Az orosz elnök és Mokhber megvitatta a "kölcsönösen előnyös kétoldalú együttműködést minden kulcsfontosságú területen", beleértve az energiát és a "nagyszabású infrastrukturális projekteket".
Az orosz energiaipari óriás, a Gazprom bejelentette, hogy memorandumot ír alá a National Iranian Gas Company-val (NIGC) arról, hogy orosz vezetékes gázt szállítanak Iránnak.

05:49
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Az ENSZ BT elítélte a merényletet

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a dagesztáni templomok és zsinagógák ellen elkövetett halálos támadást. A vasárnapi támadásban húsz ember halt meg, többségük rendőr.
Öt fegyveres is meghalt, és legalább 46 embert kórházba szállítottak sérülésekkel a túlnyomórészt muszlim térségben.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyilatkozata szerint "a Biztonsági Tanács tagjai a leghatározottabban elítélték az aljas és gyáva terroristát".
 

07:00
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai katonai vállalkozók jelenhetnek meg Ukrajnában

Az Egyesült Államok állítólag az amerikai katonai vállalkozók Ukrajnába való bevetési tilalmának feloldása felé halad – állítja az ügyben jártas amerikai tisztviselők egy csoportja.
Állítólag az Egyesült Államok keresi a módját, hogy felgyorsítsa Ukrajna fegyverrendszereinek karbantartását és javítását. A harcban jelentős károkat szenvedett eszközöket jelenleg Lengyelországba, Romániába vagy más NATO-országokba kell szállítani javításra, ami időbe telik.
Amerikai csapatok is rendelkezésre állnak, hogy segítsenek a karbantartásban és a logisztikában, bár ez csak távolról, videócseten vagy telefonon keresztül történik.
Az egyik fejlett rendszer, amely a tisztviselők szerint valószínűleg rendszeres karbantartást igényel, az F-16 vadászrepülőgép, amelyet Ukrajna még ebben az évben megkap.
 

07:34
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai nagykövet: Kína már nem semleges a háborúban

Az Egyesült Államok pekingi nagykövete szerint Kína nem semleges az orosz-ukrán háborúban, és Vlagyimir Putyin oldalára állt.
Nicholas Burns azt mondta egy sanghaji előadásában, hogy a semlegességre vonatkozó állításai ellenére Kína számos technológiát biztosított Moszkvának, miközben a konfliktus során szoros kereskedelmi kapcsolatokat tartott fenn Oroszországgal.
"Úgy gondoljuk, hogy nagy hiba megengedni, hogy kínai vállalatok ezrével annyi alkatrészt, technológiai komponenst, mikroprocesszort és nitrocellulózt küldjenek Oroszországba, hogy megerősítsék az Orosz Föderáció védelmi ipari bázisát ebben a brutális háborúban – mondta Nicholas Burns.

08:25
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Biztonsági megállapodás készül Ukrajnával

Az EU várhatóan ma ír alá biztonsági megállapodást Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, amelyben vállalja, hogy az elkövetkező években továbbra is fegyvereket, katonai kiképzést és egyéb segélyeket szállít Kijevnek. A Reuters által közölt tervezet szerint a megállapodás rögzíti az EU elkötelezettségét Ukrajnának a biztonság- és védelempolitika kilenc területén – beleértve a fegyverszállítást, a katonai kiképzést, a védelmi ipari együttműködést és az aknamentesítést – segítve Ukrajnát.
 

09:23
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Öt litván megsebesült

Öt litván önkéntes megsebesült, amikor tűz alá kerültek Kelet-Ukrajnában, amikor segélyt szállítottak a csapatoknak – közölték tisztviselők. Az önkéntes munkások egy autóban ültek, amelyet találat ért az ukrajnai Donyeck régióban, Pokrovszkban.
A régió kormányzója arról számolt be, hogy a Pokrovszk elleni hétfői orosz csapásokban öt ember meghalt és több tucat megsebesült.

10:25
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Emberi jogi képviselők találkoztak

Az orosz és az ukrán emberi jogi hivatalok képviselői először találkoztak kedden a hadifogolycsere során – közölte Kijev. A két ország 90-90 fogságba esett katonát engedett szabadon az Egyesült Arab Emirátusok által közvetített megállapodás keretében, ami a legutóbbi, a háború alatt lezajlott több mint 50 fogolycsere közül. Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország beleegyezett abba, hogy az emberi jogi képviselők közvetlen találkozót tartsanak a csere során – mondta Dmitro Lubinets, Ukrajna emberi jogi biztosa az AFP-nek.

11:28
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna orosz rakétákat és drónokat semmisített meg

Az ukrán légvédelem június 27-én éjszaka lelőtte mind a 23 Shahed típusú támadórepülőgépet és hat rakéta közül ötöt, amelyet Oroszország indított el június 27-én – jelentette a légierő.

13:01
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Kijevben és Hmelnyickijben

Robbanások hangja hallatszott Kijev városában, valamint Hmelnyickij megyében, helyi idő szerint hajnali fél három körül – jelentette a Suspilne.

Az ukrán légierő bejelentette, hogy az orosz rakéta- és dróntámadások miatt országszerte működésbe lépett a légvédelem.

14:08
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Védvonal az orosz-fehérorosz határ mentén

Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia felszólította az Európai Uniót, hogy építsen ki védelmi vonalat az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határa mentén, hogy megvédje az EU-t a Moszkva részéről érkező katonai fenyegetésektől és egyéb káros akcióktól.

14:54
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

5 millió dollár az ukrán infrastruktúrára

Dánia csaknem 5 millió dollárt különít el Ukrajna energetikai infrastruktúrájának helyreállítására, célzottan Harkov, és Mikolajiv régiókra fókuszálva. 

"Dánia lett az Ukrajna Energiatámogatási Alapjának első támogatója, amely 2022 áprilisában hozzájárult az ukrán energiaszektor helyreállításához" - mondta Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter.

15:40
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Herszont támadta

Az orosz erők június 26-án csapást mértek Herszon városára, öt ember, köztük két gyermek megsebesült – közölte Olekszandr Prokudin kormányzó.

16:29
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak Donyeckben

Az ukrajnai Donyeck megye elleni orosz támadások során egy civil meghalt, hét másik pedig megsebesült június 27-én reggel – jelentette Vadim Filaskin kormányzó a Telegramon.

17:26
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás ért egy orosz vegyi üzemet

Az orosz védelmi minisztérium június 27-én megerősítette, hogy Tver megyét az éjszaka folyamán dróntámadás érte, néhány órával azután, hogy az orosz Telegram csatornák azt közölték, hogy a térségben egy jelentős vegyipari üzemet vettek célba.

18:43
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyelország és a balti országok az Európai Unió támogatását kérik keleti határaik megerősítéséhez

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve az EU Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását. 

A négy miniszterelnök a PAP lengyel hírügynökség által megszerzett, az EU csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt elküldött levelében azzal érvelt, hogy az Európai Unió Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határa mentén kiépítendő védelmi infrastruktúra hatékony eszköz lenne az uniót onnan fenyegető katonai és egyéb hibrid támadásokkal szemben.

A négy miniszterelnök szerint a közösen indítványozott projekt kivitelezéséhez - tekintettel annak méreteire és költségére - különleges támogatásra van szükség az EU-tól mind politikai, mind pénzügyi téren.

19:29
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna biztonsági megállapodást írt alá Litvániával

Litvánia évente az ország GDP-ének a 0,25 százalékának megfelelő védelmi támogatást nyújt Ukrajnának, valamint modern katonai felszereléseket biztosít az ország számára szárazföldi, légi, tengeri és egyéb területeken.

Litvánia potenciálisan katonai kiképzési missziót is folytat majd Ukrajnában - írja a Nexta.

20:33
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Katonai repterekre mért csapásokról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Tengeri indítású, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel, köztük Kinzsal hiperszonikus rakétával, valamint drónokkal mért az orosz haderő csoportos csapást olyan ukrán repülőterekre, amely a tervek szerint nyugati repülőgépek fogadására fognak szolgálni - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz fegyveres erők hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben hét ukrán ellenrohamot vertek vissza a donyecki régióban. Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon.

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg négy tüzérségi lőszerraktárt, az amerikai HIMARS rakétarendszer három indítóállását, két MiG-29-es repülőgépet, hat páncélozott harcjárművet, négy amerikai M777-es és egy M198-as, valamint négy brit FH-70-es vontatott tarackot, két Patriot légvédelmi rakétát, HIMARS sorozatvetők két rakétáját, továbbá 62 drónt.
    

Az orosz statisztika szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 23 ezernél is több katonai járművet vesztett, az orosz légvédelem által lelőtt drónok száma pedig a 26700-at is meghaladta.

21:25
június 27, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország nem képes jelentős áttöréseket elérni Ukrajnában

Oroszország nem képes jelentős áttöréseket végrehajtani az ukrajnai harcmezőkön - vélte csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

 "Tavasz óta megpróbáltak újabb offenzívát indítani, de eddig csak korlátozott eredményeket értek el. (...) Nincs olyan jel vagy ok, ami miatt azt hihetnénk, hogy Oroszországnak megvan a képessége vagy az ereje jelentős áttöréseket végrehajtani" - mondta a NATO-főtitkár az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban.

Stoltenberg ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz erők folytatják az előrenyomulást a különböző frontokon, és növelik a légi támadások számát.
    

"Azt tapasztaltuk azonban, hogy az ukránok képesek tartani magukat."(...) "Képesek voltak folytatni súlyos csapások mérését a támadókra a frontvonalakon, de mélységi csapásokat is alkalmaztak" - tette hozzá.
    

Moszkva május 10-én indított újabb nagyszabású offenzívát Észak-Ukrajnában.

04:48
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről