Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 960. napjáról.

 

04:29
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósíásunkat ITT TALÁLJA.

04:38
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. október 9-én az ukrán-magyar határszakaszon 5060 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4795 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:45
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Novemberre elkészül a "békekeret"

Novemberre elkészül a "békekeret" dokumentum, amely felvázolja a háború igazságos befejezésének részletes feltételeit. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mondta Dubrovnikban a harmadik Ukrajna - Délkelet-Európa csúcstalálkozón. Szerinte Oroszország kerüli az őszinte diplomáciát, ezért Ukrajna olyan akciótervet dolgozott ki, amely áthidalhatja a jelenlegi helyzet és a sikeres békecsúcs közötti szakadékot.

„Számunkra ez egy győzelmi terv. Minden ország számára ez a megbízható stabilitás terve. Amikor a Terv teljes mértékben megvalósul, Oroszország elveszíti azon képességét, hogy fenyegethet bennünket, Európát” – szögezte le az elnök.

05:48
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Jövőre véget érhet a háború

Volodimir Zelenszkij szerdán Horvátországban azt mondta, hogy a háború legkésőbb jövőre véget érhet. A harmadik dubrovniki Ukrajna – Délkelet-Európa csúcstalálkozón az ukrán vezető azt mondta: „Októberben, novemberben és decemberben valódi esélyünk van arra, hogy a helyzetet a béke és a hosszú távú stabilitás felé mozdítsuk el. A csatatéren kialakult helyzet lehetőséget ad ennek a döntésnek a meghozatalára – a háború legkésőbb 2025-ig történő lezárására irányuló határozott fellépés mellett.” 

Zelenszkij nem fejtette ki, hogyan és miért érzékelte ezt a lehetőséget. Az orosz erők jelenleg Ukrajna keleti és déli részének alig 20%-át birtokolják.

06:51
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Diplomáciai nagyüzem

24 órán belül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egyes országokban tárgyal az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Németország vezetőivel. Ezt az államfő jelentette be a horvátországi Dubrovnikban. Zelenszkij azt mondta, a tárgyalások után a következő Ramstein-találkozón mutatja be a partnerországoknak a Győzelmi Tervet.

A 25. Ramstein-találkozót október 12-re tervezték, de bizonytalan időre elhalasztották, mert Joe Biden amerikai elnök a Milton hurrikán miatti teendőire hivatkozva lemondta a részvételét.

07:47
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Londonban kezd

Volodimir Zelenszkij csütörtökön Londonban találkozik Mark Rutte új NATO-főtitkárral és Keir Starmer brit miniszterelnökkel. Ukrán források szerint Zelenszkij pénteken Berlinbe utazik, hogy találkozzon Olaf Scholz német kancellárral.
Onnét nagy valószínűséggel előtt Párizsba utazik, majd Rómába.
 

08:25
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Hat halott, 11 sebesült

Egy orosz ballisztikus rakétacsapás az odeszai kikötői infrastruktúra ellen hat ukrán embert megölt és 11 embert megsebesített. Oleg Kiper, a régió kormányzója szerint a támadás egy Panama lobogója alatt közlekedő polgári konténerhajót ért.
Ez volt a harmadik támadás egy polgári hajó ellen az elmúlt négy napban.

10:20
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Eltalálták a Shahed-bázist

Az ukrán hadsereg közölte, hogy „közvetlen találatot” ért el a dél-oroszországi Krasznodar régióban egy Shahed drónokat tároló bázisra. Az Oktjabrszki nevű falu melletti támadást a haditengerészeti erők és az SBU hírszerző szolgálata közösen hajtották végre.
„A rendelkezésre álló információk szerint közel 400 csapásmérő drónt tároltak ott” – áll a közleményben. „A tárgyilagos ellenőrzési eredmények alapján közvetlen találat történt a célponton. Másodlagos robbanásokat észleltek a helyszínen."

11:08
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapotot hirdettek

Korábban az ukrán hadsereg azt közölte, hogy egyik drónja egy fontos észak-koreai fegyvereket, valamint siklóbombákat és egyéb lőszereket tároló raktárra csapott le az orosz Brjanszk határvidékén. Az orosz hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek a térségben.
Három héttel korábban egy másik drón felrobbantott egy nagy orosz fegyvertárat, ezen a héten pedig egy drón csapódott be az Oroszország által megszállt Krím egyik kulcsfontosságú olajtermináljába, és napokig égett. Elemzők szerint a Kreml fegyvertárát ért csapások észrevehetően sújtották az orosz lőszerkészleteket, és csökkentették azt a tartalékot, amellyel megelőzték az ukránokat a csatatéren.

12:05
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Szankciós hivatalt hozott létre Nagy-Britannia

Nagy-Britannia elindította a Kereskedelmi Szankciók Végrehajtó Hivatalát (Office of Trade Sanctions Implementation - OTSI), amely új jogosítványokkal rendelkezik, hogy megbüntesse azokat a vállalatokat, amelyek nem tartják be az Oroszországba irányuló exportszolgáltatásokra vonatkozó korlátozásokat.
A kormány kijelentette, hogy az OTSI-nak megvan a joga arra, hogy megbírságolja a szankciókat megszegő cégeket, és felhatalmazza azokat nyilvánosságra hozni – lényegében „megnevezze és megszégyenítse” az érintett cégeket.

12:45
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz repteret ért támadás

Az orosz Telegram Astra csatorna azt írta, hogy október 10-én a hajnali órákban drónok támadták meg az oroszországi Adygea Köztársaság Hanszkaja katonai repülőterét, a helyszínen tűz keletkeztt.

13:30
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

92 drónt lőttek le Oroszország felett

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a légvédelmi rendszerek 92 ukrán drónt semmisítettek meg az éjszaka folyamán, ebből 47-et a krasznodari terület felett. Továbbá 12-t a kurszki terület, 9-et a rosztovi terület, 4-et a Brjanszki terület, 2-2-t Belgorod területén. Krímben egyet és 15 UAV-ot az Azovi-tenger vizei felett - jelentette az orosz katonai osztály.

 

14:50
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Krivij Rihben

Újra robbanások történtek Krivij Rihben – jelentette a „Public” ukrán tévécsatorna Telegram csatornáján.

Az Ukrán Fegyveres Erők polgári célpontok elleni támadásaira válaszul az orosz csapatok rendszeresen célzott támadásokat hajtanak végre az Ukrán Fegyveres Erők személyzete, felszerelése és zsoldosok helyszíne, valamint infrastruktúrája: energetikai létesítmények, védelmi ipar, katonai létesítmények ellen. 
Ugyanakkor Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár többször is hangsúlyozta, hogy a hadsereg nem támadja meg a lakóépületeket és a szociális intézményeket.

16:07
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Rodnyikovij falut evakuálják dróntámadások miatt

Az ukrán fegyveres erők drónokkal támadták Majakop külvárosát. A végrehajtott támadás után Rodnyikovij falu lakóinak evakuálása zajlik most – jelentette az Adygea Murat Kumpilov vezetője a Telegram csatornán. Kumpilov tájékoztatása szerint Hanszkaja faluban ideiglenes menedékközpontot telepítenek, és az embereket mindennel ellátják, amire szükségük van.

17:07
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Cserkaska Lozova falut támadta

Október 10-én Oroszország Cserkaska Lozova falut támatadta, amely során öt ember megsebesült – jelentette Oleh Szinjehubov kormányzó.

18:01
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij bemutatta győzelmi tervét Londonban

Volodimir Zelenszkij elnök bemutatta Ukrajna győzelmi tervét Keir Starmer brit miniszterelnöknek október 10-i londoni látogatása során.

19:01
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Több orosz fegyver megsemmisült

Az ukrán erők sikeres csapást mértek az orosz Hanszkaja katonai repülőtérre az Adygea Köztársaságban – erősítette meg az ukrán vezérkar október 10-én.

A támadás során 57 harci repülőgép, kiképző repülőgép és helikopter volt a repülőtéren. Ezek között voltak Szu-34-es és Szu-35-ös repülőgépek, valamint Mi-8-as helikopterek

 - mondta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) egyik forrása a kijevinek. Független.
 

20:04
október 10, 2024
Vágólapra másolva!

Negyedik napja ég egy olajraktár a megszállt Krím-félszigeten

Az orosz segélyszolgálatok a negyedik napja nem tudják eloltani a tüzet, miután támadás érte az Oroszország által megszállt Feodosiában lévő olajraktárat – jelentette a Szabad Európa Rádió krími szolgálata október 10-én.

04:44
október 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!