Ezt mondták az oroszok Ukrajna NATO-csatlakozásáról

NATO, hadgyakorlat, háború, készültség, észtország, csehország, 2024. 05. 10.
NATO hadgyakorlat 2024. május 10-én
Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina
Vágólapra másolva!
Ukrajna NATO-csatlakozása meghiúsítaná az orosz-ukrán háború politikai-diplomáciai rendezését - írta meg a Magyar Nemzet az orosz külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselőjének figyelmeztetését. Szerinte egyedül a nyugati politikusoknak kell majd vállalniuk a felelősséget az eszkalációért.
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminisztérium magas rangú tisztviselője, Alekszej Poliscsuk arra figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy Ukrajna NATO-hoz való csatlakozása a jelenlegi körülmények között lehetetlenné tenné a konfliktus politikai–diplomáciai rendezését. Poliscsuk a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azon kijelentésére reagált, 

miszerint Ukrajna NATO-tagsága a harmadik világháború kezdetét jelentené.

Egyértelmű a magyar álláspont

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető október 19-én az Országgyűlés külügyi bizottságának meghallgatásán arról számolt be képviselői kérdésekre reagálva, hogy Ukrajna NATO-tagsága túl van a vörös vonalakon, egyszerűen azért, mert az ország háborúban áll, s csatlakozása közvetlen konfrontációhoz vezetne Oroszország és az észak-atlanti szövetség között.

Szerintem az egy felháborító dolog, Ukrajna megalázása, hogy egyes szövetségesek arról beszélnek az ukránoknak, hogy NATO-tagok lehetnek, miközben elmegyünk zárt ülésre, ott meg világossá válik, hogy nagyon kis kivételtől eltekintve mindenki arról beszél, hogy ez miért nem lehetséges

 - húzta alá. Illetve megerősítette, hogy a kormány azt is ellenzi, hogy az Európai Unió katonai tanácsadókat küldjön Ukrajnába, hiszen ez is növeli az eszkaláció kockázatát.

Moszkva álláspontja nem változik

Az orosz diplomata kijelentette, Oroszország folyamatosan emlékezteti a világot Ukrajna NATO-csatlakozásának veszélyeire. Moszkva álláspontja szerint, ha ellensége NATO-taggá válna, az nemcsak a politikai megoldás lehetőségét zárná ki, hanem egyben azt is jelentené, hogy a NATO elkerülhetetlenül és közvetlenül belekeveredik az orosz–ukrán háborúba, és ez kontrollálhatatlan eszkalációhoz vezetne. 

Ennek felelősségét pedig teljes mértékben a kijevi rezsim nyugati támogatóinak kellene viselnie – figyelmeztetett Poliscsuk.

A külügyminisztérium tisztségviselője egyben kifejezte reményét, hogy a NATO vezetésében vannak józan gondolkodású politikusok, akik tisztában vannak Ukrajna meghívásának pusztító következményeivel.

Ukrán ultimátum

Ahogy a Magyar Nemzet írja, a napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gyakorlatilag ultimátumot adott a nyugati vezetőknek, mondván vagy csatlakozhat a NATO-hoz a háborúban álló ország, vagy Ukrajna ismét atomhatalom lesz. Zelenszkij elmondta, hogy beszélt Trumppal Ukrajnának a Budapesti Memorandummal kapcsolatos kedvezőtlen tapasztalatáról. Az 1994. évi megállapodásban Ukrajna biztonsági garanciákat kapott Nagy-Britanniától, Oroszországtól és az Egyesült Államoktól, cserébe azért, ha lemond a Szovjetuniótól örökölt atomfegyverekről.

Azt mondtam neki: a kivezető út most vagy az, hogy Ukrajnának atomfegyverei lesznek, ami védelmet jelentene a számunkra, vagy pedig valamilyen szövetségbe kell lépnünk”

 - mondta az ukrán elnök újságíróknak Brüsszelben az európai uniós csúcstalálkozón.

Zelenszkij azonban hozzátette: 

„Nem az atomfegyvereket választjuk, hanem a NATO-t”.

Az államfő kijelentése miatt később kabinetfőnöke, Andrij Jermak kényszerült magyarázkodni. 

Ukrajna nem gondolkodik atomfegyver fejlesztésén, Zelenszkij szavait egyszerűen félreértették – közölte pénteken az ukrán elnöki hivatal vezetője.

Ahogy azt korábban az Origo megírta, Horváth József szerint az ukrán elnök szavait komolyan kell venni

Ha valaki arról beszél, hogy néhány héten belül atomfegyvert fog gyártani, akkor arra a világ felkapja a fejét, azzal együtt, hogy nyilván nem véletlen ez a kiszivárogtatás. De első körben itt nem zsarolásról, inkább egyfajta presszióról lehet beszélni, amivel a nyugati politikusokat akarja Kijev valamiféle döntés elé állítani"

- mondta a Magyar Nemzetnek a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet igazgatója korábban, majd hozzátette, hogy nem zárja ki, hogy atombomba fejlesztésben és az atomfegyverek előállításában jártas ukrán tudósok megtalálhatók a jelenlegi Ukrajnában. Viszont nagy kérdés, hogy rendelkeznek-e megfelelő eszközökkel az urán dúsításához. Azt viszont az igazgató nem tudja kizárni, hogy az ukrán vezetés "egy vagy akár több úgynevezett piszkos bomba előállításában gondolkodik".

Orosz válasz az ukrán atomfegyverekre

Nem sokáig kellett várni az oroszok reakciójára az ukrán elnök atomfegyverekre vonatkozó bejelentése után. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter értékelte Kijev kijelentéseit. A TASZSZ idézte a politikust:

Őrültek

- mondta a külügyminiszter. Lavrov hangsúlyozta, Ukrajna nem tudna atomfegyvereket létrehozni. 

Az ukránok mindenáron NATO-tagsága

A folyamatosan csökkenő katonai támogatás miatt az ukrán vezetés zárt ajtók mögött már fontolgatja területek feladását a NATO-tagságért cserébe – mutat rá a Financial Times amerikai napilap. A lap szerint Kijev egy a Német Szövetségi Köztársaság második világháború utáni helyzetére hajazó megoldást képzel el, amely annyit jelentene, hogy Oroszország megtartja a de facto ellenőrzést az általa elfoglalt ukrán területek (az ország mintegy 20 százaléka) felett, de a szuverenitását nem ismernék el. Ukrajna megmaradt területe pedig elindulhatna a NATO- és EU-csatlakozás felé vezető úton.

Októberben Mark Rutte, a NATO új főtitkára Kijevben járt, ahol kijelentette, hogy Ukrajna egyszer teljes jogú NATO-tag lesz, és Oroszországnak nincs vétójoga ebben a kérdésben, de konkrét időpontot nem említett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban hangsúlyozta, hogy Ukrajna esetleges NATO-tagsága veszélyt jelent Oroszország biztonságára, és ezt nevezte meg a háború indokaként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!