Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Milliárdokat fizettek Diana hercegnő ruháiért és személyes tárgyaiért - fotó

Vágólapra másolva!
Egy hatalmas sikerű kaliforniai árverésen keltek el Diana hercegnő személyes holmijai és ruhái. Sokan százmillió forintos értékben költöttek.
Vágólapra másolva!

Több mint 4 millió fontért (1,87 milliárd forint) kelt el egy kaliforniai árverésen Diana hercegnő személyes gyűjteménye, köztük a hercegnő ruhái és jegyzetei.
Az árverésen több mint 200 tárgy került kalapács alá, amit a szervezők úgy hirdették, hogy 

ez volt Diana személyes tárgyainak legkiterjedtebb gyűjteménye azóta, hogy két hónappal halála előtt, 1997-ben saját jótékonysági árverést rendezett.

Collections Sale at Bonhams in London
Több mint 1,8 milliárd forint értékben keltek el Diana hercegnő ruhái és személyes tárgyai Fotó: Anadolu - AFP

A brit Victor Edelstein által tervezett, magenta selyem és csipke váll nélküli estélyi ruha, amelyet Diana 1987-ben viselt Londonban és Németországban, az eredeti alsó becsérték négy és félszeresével 0,72 millió fonttal (336 millió forint) - volt az árverés legdrágábban eladott tétele. Eközben egy Murray Arbeid éjkék pánt nélküli ruha eladási ára, amelyet Diana hercegnő 1986-ban kétszer, 1987-ben pedig a Hamupipőke királyi operaházi előadásán viselt, szintén meghaladta a becsült értéket.

Julien’s auctions preview of Princess Diana’s fashion
Murray Arbeid éjkék pánt nélküli ruha, amelyet Diana hercegnő 1986-ban kétszer, 1987-ben pedig a Hamupipőke királyi operaházi előadásán viselt Fotó: AFP 

A ruha 0,61 millió fontért (285 millió forint) kelt el, ami az induló licit majdnem négyszerese.

Az árverésből származó bevétel egy részét - más meghatározott tételek mellett - a Muscular Dystrophy UK javára fordítják majd (jótékonysági szervezet, ami az izomsorvadásos betegek segítésével foglalkozik).

Az árverési tételek között több mint 20 kézzel írott levél, feljegyzések és Diana hercegnő ünnepi üdvözlőlapja is szerepelt. A levelek közül sok Maud Pendrey-nek, a Spencer család northamptonshire-i Althorp birtokon lévő otthonának egykori házvezetőnőjének íródott, ahol Diana felnőtt.

Egy háromoldalas kézzel írt levél, amelyet 1984-ben írtak Mrs Pendrey-nek, amikor Diana terhes volt Harryvel, a becsült ár közel 15-szöröséért kelt el.

A mai történelmi jelentőségű árverés sikere - amelyet mindössze néhány nappal Diana hercegnő születésnapja előtt tartottak -  jól mutatja, hogy Diana miért a világ egyik legkedveltebb és leginspirálóbb személyisége, és miért marad mindig is az

- mondta Martin Nolan, a Julien's Aukciósház társalapítója és ügyvezető igazgatója.

Ahogy az Origo is megírta, 2022-ben elárverezték Diana egyedi fekete Ford Escortját, és az árverést hatalmas siker övezte. Korábban arról is beszámoltunk, hogy hisztérikus rohamban törtek ki Lady Diana rajongói egy egyszerű fotó miatt, amin a hercegnő szerepel félreérthető helyzetben. 

Harry herceg pedig a magyar származású pszichiáternek, Máté Gábornak mondta el, hogy mitől retteg a legjobban. A pszichiáterrel való beszélgetés előtt néhány hónappal, egy interjúban beszélt Diana hercegnő haláláról, és megnevezte a felelősöket is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről