A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Majdnem kivégezték, évtizedeket töltött a rácsok mögött egy ártatlan férfi

Vágólapra másolva!
Majdnem kivégezték, majd később életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy ártatlan, akkor még 18 éves férfit, ugyanis 1983-ban azzal vádolták, hogy szexuálisan bántalmazott majd meggyilkolt egy fiatal lányt.
Vágólapra másolva!

A nyomozás annak idején azon a sebhelyen alapult, amit a lány arcán találtak: ezt az orvosszakértő harapásnyomként azonosította, és úgy vélték, a gyilkostól származik. Egy, a bűntény helyszínéhez közeli benzinkút munkatársa volt az, aki Robertet gyanúsította meg, mivel egy olyan csoporthoz tartozott, amely közismert volt arról, hogy gyakran okoz rendbontást a környéken. A nyomozók ezután több férfitól is harapásmintát gyűjtöttek be, köztük Roberttől is, majd egy törvényszéki fogorvos arra a következtetésre jutott, a fogai megegyeznek a Barbara arcán lévő sebbel. Ezt követően a férfit bűnösnek találták, és halálos ítéletet kapott, amit végül életfogytiglani börtönbüntetésre változtattak meg - írta a Bors.

A férfi azonban 2020-ban azt követően szabadult a börtönből, hogy sikerült felülvizsgálni az ügyet, így egy a korábbinál jóval fejlettebb DNS-teszt kimutatta, hogy mégsem Robert volt a gyilkos.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a gyilkos Amos Robinson és Abron Scott volt, akik ekkor és azóta is börtönben ülnek korábbi bűncselekmények miatt is.

A napjainkban már közel 60 éves Robertnek ezt követően nagyjából 5 milliárd forintnyi kártérítést ítéltek oda. A férfi állítja, hiába történt ez a szörnyűség vele, a szívében még sincs harag.

Nem hagyom, hogy a harag irányítsa az életemet, vagy az elmémet. Úgy döntöttem, nem leszek megkeseredett. Nem akarok senkit sem utálni, és nem is utálok senkit

- mondta Robert.

Mint arról már korábban beszámoltunk, bombaként robbant a hír tavaly, hogy egy amerikai férfit 48 év után engedtek ki a börtönből. A férfi évtizedeken keresztül harcolt azért, hogy bebizonyítsa, ártatlan. Végül a bíró felmentette, de a férfi így is történelmet írt, ugyanis ez az Egyesült Államok leghosszabb ideig tartó téves ítélete. Ugyan nem egyedi eset, mivel az évek során számtalan emberről derült ki, hogy arátlanul ül a rácsok mögött, akiknek szintén rendkívül sok ideig kellett azért küzdeniük, hogy bárki elhiggye az ártatlanságukat. Ilyen eset Lengyelországban is megtörtént. Azt a férfit szintén hosszú évekre ítélték el. Emiatt többször megpróbált öngyilkos is lenni, mivel azt gondolta, sosem fog kijutni a börtönből.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!