Egy nap alatt Trump el tudná érni legalább a tűzszünetet

Vágólapra másolva!
Nem gondolom, hogy az Egyesült Államok úgy akarná finanszírozni Ukrajnát, hogy a világban máshol nagyobb konfliktusok alakultak ki - minderről HorváthJózsef beszélt a Tranziton Tihanyban. Vukics Ferenc szerint az európaiak már túlléptek a katonai lehetőségeiken.
Vágólapra másolva!

Amit most látunk ukránok részéről, hogy bevonultak Oroszországba, az a szponzorok felé való gesztus, másrészt megmutatni hogy a nyugati támogatóknak, hogy érdemes inversztálni a politikai elitbe - minderről Horváth József biztonságpolitikai tanácsadója beszélt a Tranziton. Az Alapjogokért Központ szakértője szerint ez egy látványpékség, mely gyakorlati értelme nagyon csekély. 

Egy nap alatt Trump el tudná érni legalább a tűzszünetet. Ha demokraták nyernek, akkor se bővülne meg érdemben az ukránok felé a támogatások mivel komoly sikert nem tudtak elérni. 

Horváth nem gondolja, hogy az USA úgy akarná finanszírozni Ukrajnát, hogy a világban máshol nagyobb konfliktusok alakultak ki. A kurszki betörés kapcsán megjegyezte, hogy miközben ez a katonai hadművelet elindult, az oroszok és az amerikkaiak elkezdtek tárgyalgatni akár Ukrajna felosztásáról. Vannak EU-politikusok, akik mernek nagyot álmodni, de nincsenek meg hozzá az eszközeik - mondta. Oroszoktól nyugatra két hadsereg van: török és lengyelek amelyek szabad szemmel láthatóak. a törökök nem kivánnak belépni egy ilyen háborúba, lengyelek és a románok meg minden tétet az amerikaiakra tettek - tette hozzá.

Horváth József és Vukics Ferenc

  A hidegháború alatt a hadsereg leépítése Európában tudatos politikai döntés volt, kiszolgáltatták magukat az amerikaiaknak.

Horváth József szerint egyetlen egy út van: ezekből a konfliktusokból kimaradjunk mind diplomáciai eszközökkel, aktív külpolitikai lépésekkel és a magyar haderő gyorsított fejlesztésével. 

Ez nem Kijevben és Moszkvában fog eldőlni, tudomásul kell venni, hogy egy új világrend születésének az átélői vagyunk. A konfliktus esetében krititkus pontnál vagyunk, nehéz megjósolni mi lesz a frontokon, az oroszok drasztikusabb lépésekhez folyamodhatnak a kurszki ukrán betörés után - mondta.

 Benne van, hogy 1-2 hónapon belűl az ukránok a frontokon összeomolnak, de az se zárható ki hogy az ukrán vezetés orosz atomerőműveket vagy Moszkvát támadják. 

Vukics Ferenc alezredes arról beszélt hogy a kurszki hadművelet ez egy harcászai siker, ha ezt ki akarják bőviteni a háborúra akkor komolyabb sikereket kellene elérni méghozzá nagyobb hadsereggel. Felhívta a figyelmet, hogy Európa radikalizálódik, a britek, a lengyelek, a skandináv országok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a helyzet eszkalálódjon. Úgy látja azonban, az európaiak már túlléptek lehetőségeiken. Amig az oroszok úgy érzik, hogy ezt a háborút megnyerik, addig nem fognak eszkalálni - tette hozzá. Nem könnyű kimaradni a háborúból,  ahogyan ez látható volt a két világháború során, fekete bárányként tekintenek ránk. 

Meg kell találni azokat a szereplőket, hogy a magyar kormányzat tud közvetitő szerepet játszani mert hiteles szereplő: nem küldött fegyvereket és katonákat.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!