A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Órák lehetnek hátra az újabb háborúig: ekkor indíthat Izrael ellen támadást Irán

Vágólapra másolva!
Katonai forrásokból származó értesülések alapján akár már hétfőn, a kora reggeli órákban megindíthatja Izrael elleni támadását Irán, valamint a libanoni Hezbollah nevű terrorszervezet.
Vágólapra másolva!

Több amerikai és izraeli forrás szerint hétfőn, a kora reggeli órákban, Irán megtámadja Izrael államot – írja forrásai alapján az Axios. A támadáshoz várhatóan a libanoni Hezbollah is csatlakozik.

 Irán keleti irányból, a terrorszervezet pedig északi irányból mérhet csapást Izraelre.

 Az értesülések szerint azt jelenleg nem látni, hogy Irán összehangolja-e katonai műveletét a Hezbollah lépéseivel, de a támadás esélye jelentős.

A lehetséges katonai akció közvetlen előzményét az elmúlt napokban történtek jelentik. Miként az Origo megírta, a Közel-Keleten nagyon kiélezetté vált a helyzet, miután a hét közepén merényletben meghalt a libanoni Hezbollah és a palesztin Hamász egy-egy magas rangú vezetője. Irán mindkét akció elkövetését Izraelnek tulajdonítja, Izrael a Hezbollah-vezető elleni támadást vállalta, jelezve, hogy a megölt Fuad Shukr-t tartja felelősnek az izraeli ellenőrzés alatt álló Golán-fennsíkon a múlt hétvégén végrehajtott rakétatámadásért, amely 12 gyermeket és tinédzsert ölt meg.

Bagdad, 2024. augusztus 4. Iszmail Hanije, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetője elleni merénylet miatt tüntetnek iraki nők Bagdadban 2024. augusztus 3-án. Hanije és az egyik testőre július 30-án merénylet áldozatává vált Teheránban, ahol néhány órával korábban Maszúd Peszeskján új iráni elnök eskütételén vett részt. MTI/AP/Hadi Mizban
Iszmail Hanije, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetője elleni merénylet miatt tüntetnek iraki nők Bagdadban 2024. augusztus 3-án. Hanije és az egyik testőre július 30-án merénylet áldozatává vált Teheránban, ahol néhány órával korábban Maszúd Peszeskján új iráni elnök eskütételén vett részt
Fotó: MTI/AP/Hadi Mizban

Az izraeli megtorlóakciók után Irán és a Hezbollah nyíltan Izrael elleni válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az általuk bosszúnak tekintett válaszlépések között szerepelhet egy Izrael elleni nyílt háború megindítása is. Irán hivatalosan is megerősítette, hogy dolgozik a lehetséges katonai válaszlépések tervein.

Miközben a lehető legnagyobb önmérsékletre szólította fel a francia és az amerikai külügyminiszter is a feleket a térség lángba borulásának elkerülése érdekében, a konfliktus kiszélesedésének esélyei szinte óráról órára nőnek. Ezt mutatja az is, hogy egyre több ország szólítja fel a Libanonban tartózkodó állampolgárait az ország elhagyására.

A lehetséges eszkalációtól való komoly nyugati félelmet mutatja az is, hogy Michael Kurilla amerikai tábornok a térségbe érkezett. Kurilla a közel-keleti amerikai erők irányításáért felel, és szombaton kezdődött látogatásának vélhetően az a célja, hogy meggyőzze a régiós partnereket arról, hogy vegyenek részt egy esetleges, Irán felől érkező támadás elhárításában.

Az amerikaiak ugyanis arra számítanak, hogy ha Irán támadni fog, akkor az április 13-án megvalósított forgatókönyvet követi majd. Akkor Teherán több száz drónt és rakétát indított izraeli célpontok ellen. Mivel Izrael és Irán egymással nem határos országok, ezért egy katonai művelet megindításakor döntő szerep juthat annak, hogyan reagálnak a környező országok, elsősorban Jordánia. A Jordán Királyság területe a két ország közé ékelődik, a keleti határán fkevő Irakkal, és az áprilisban megindult iráni csapásnál Jordánia fogta el a támadófegyverek egy részét. A területén túlhaladó rakéták nagyját az izraeli Vaskupola semlegesítette.

Felső-Galilea, 2024. augusztus 4. A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Dél-Libanonból kilőtt rakétákat semlegesít az észak-izraeli Felső-Galilea felett 2024. augusztus 4-én hajnalban. Az izraeli hadsereg szerint a Gázai övezetet uraló Hamásszal szövetséges libanoni Hezbollah síita szervezet több mint 50 rakétát lőtt ki izraeli állásokra. MTI/EPA/Atef Szafadi
A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Dél-Libanonból kilőtt rakétákat semlegesít az észak-izraeli Felső-Galilea felett 2024. augusztus 4-én hajnalban
Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Az aggodalom ugyanakkor óriási, mert értesülések szerint ezúttal az áprilisban végrehajtott támadásnál jóval szélesebb körű akcióra készülhet Irán. A libanoni Hezbollah pedig szintén akciót indíthat, akár Iránnal összehangolva, akár függetlenül tőle, de az iráni támadással azonos időben végrehajtva.

Izrael készen áll minden forgatókönyvre

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap óva intette "Irán gonosz tengelyét" attól, hogy megtámadja Izraelt. "Izrael Állam többfrontos háborút vív Irán gonosz tengelyével" - hangsúlyozta Netanjahu az izraeli kabinet heti ülésének kezdetén hozzátéve, hogy a hadsereg készen áll minden forgatókönyvre.

Ismételten azt mondom ellenségeinknek, hogy válaszolni fogunk és nagy árat fizettetünk bármiféle ellenünk irányuló agresszióért, bármely zugból is érkezzék

 - emelte ki.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!