Zelenszkij betiltott egy egyházat - videó

zelenszkij
Volodimir Zelenszkij.
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) betiltását lehetővé tevő törvényt, amelyet kedden fogadott el az ország parlamentje. Az elnöki döntést az ukrán parlament honlapján tették közzé szombaton. A dokumentum 30 nappal a közzétételt követően lép hatályba.
Vágólapra másolva!

Az ukránok többsége ortodox keresztény, de az ortodox közösség két külön egyházra esett szét: az egyik Moszkva fennhatóságát ismeri el, a másik pedig független, amelynek Konstantinápoly 2019-ben megadta az úgynevezett autokefál státust.

Az ukrán vezetők bujtogatással vádolták meg a Moszkva fennhatóságát elismerő UPC-t, arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború kitörése után oroszbarát propagandát és hazugságokat terjesztett.

A törvénytervezetet első olvasatban még 2023 októberében fogadta el az ukrán törvényhozás. A dokumentumot azonban csaknem egy évig nem nyújtották be második olvasatra. 

A héten kedden a törvénytervezetet 265 képviselő támogatta, 29-en szavaztak ellene.

A kedden megszavazott törvénytervezet kitiltja ukrán területről az orosz ortodox egyházat, egy kormánybizottság pedig listát állít össze ennek "leányszervezeteiről", amelyeknek a működését nem engedélyezik tovább.

A hívek már most megmozdultak, hogy megvédjék templomaikat:

Nem ez lenne az első eset, hogy lábbal tiporják a vallásszabadságot Ukrajnában, emlékezetes, hogy Moszkva-barátnak bélyegzett szerzeteseket zaklattak egy kijevi kolostorban.

Az ukránok Kurszknál törtek be orosz területre, de nem tudják megállítani a Donyecknél előrehaladó orosz csapatokat. Pár napja beszámoltunk róla, hogy áll most a háború. Az ukránok két napja megtámadták a kurszki atomerőművet is.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!