Észak-Korea egy félelmetes képpel fenyegette meg a NATO-t

Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun látogatást tett a Nukleáris Fegyverek Intézetében, ahol hosszas tájékoztatást kapott az észak-koreai nukleáris arzenálról.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) tájékoztatása szerint Kim Dzsongun bejárta az urándúsító bázis irányítótermét is, és megismerkedett a termelési folyamatokkal. A KCNA fényképeket is közzétett Kim Dzsongun látogatásáról. 

Észak-Korea először mutatott képeket olyan centrifugákról, amelyek nukleáris bombákhoz dúsít urániumot.

Az egyik vezető amerikai tévécsatorna által megkérdezett szakértők szerint a Kim Dzsongunt ábrázoló képek az erőműben "hangsúlyozzák Észak-Korea növekvő bizalmát atomhatalom státuszában". Egyúttal ezzel a nyugati hatalmaknak is fenyegetést küldtek, megmutatva, hogy amennyiben a NATO vagy bárki más beavatkozik az ország ügyeibe, akkor képesek megvédeni magukat. 

A tévé azt is megjegyzi, hogy mivel a KCNA-jelentés nem határozta meg az üzem helyét, továbbra sem világos, hogy a fényképeket a nemzetközi megfigyelők által már ismert létesítményben készítették-e, vagy egy új létesítményről készült fényképek. A tévécsatorna hangsúlyozza, hogy

 nem hivatalos információk szerint a KNDK-ban több urándúsító létesítmény is működik.

Észak-Korea atomfegyver-programja az 1950-es években kezdődött. 2005-ben Észak-Korea bejelentette, hogy rendelkezik atomfegyverrel, 2012-ben pedig nukleáris hatalommá nyilvánította magát. 2013-ban Észak-Korea nukleáris doktrínát fogadott el, amelyben kikötötte, hogy Észak-Korea nukleáris fegyvereket használhat egy ellenséges nukleáris állam támadásainak visszaverésére. 2022 szeptemberében az észak-koreai kormány jóváhagyta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a megelőző nukleáris csapást - írta a Meduza.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!