Irán tagadja a rakétaszállításról szóló híreket, Kijev mégis szankciókkal fenyeget

SpaceX Starship Rocket Test Flight Launches In Texas
Képünk illusztráció!
Fotó: Getty Images via AFP
Vágólapra másolva!
Irán kedden újfent tagadta, és "csúf propagandának" nevezte azokat a híreket, amelyek szerint ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak, Kijev azonban nem zárja ki a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Iránnal, ha a hírek mégis igaznak bizonyulnak.
Vágólapra másolva!

A teheráni külügyminisztérium közleménye szerint az iráni fegyverek szállításáról szóló jelentések célja, hogy eltereljék a figyelmet az Egyesült Államok és szövetségesei által a gázai háborúhoz nyújtott illegális fegyvertámogatásokról.

Az ukrán külügyminisztérium erre reagálva közölte, hogy minden lehetőséget fontolóra vesz válaszul arra, ha Irán valóban ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak, 

beleértve a diplomáciai kapcsolatok megszakítását is - jelentette ki Heorhij Tihij külügyi szóvivő keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő ezt arra a kérdésre válaszolva mondta, amelyben egy újságíró az ukrán külügyminisztérium előző napi kijelentésének tisztázását kérte. 

Hétfőn a kijevi minisztériumba kérették Irán ukrajnai ügyvivőjét, hogy figyelmeztessék Teheránt: pusztító és helyrehozhatatlan következményekkel jár a kétoldalú kapcsolatokra nézve, ha beigazolódnak azok a jelentések, amelyek szerint Irán rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat adott át Oroszországnak.

Most nem részletezem, mit is értünk pontosan pusztító következmények alatt, hogy ne gyengítsük a diplomáciai pozíciónkat. Azt azonban elmondhatom, hogy minden lehetőség terítéken van

- fogalmazott Tihij hozzátéve: ezek között van a diplomáciai kapcsolatok megszakítása is. 

Ismételten leszögezte, hogy ha megtörtént a ballisztikus rakéták átadása, és rögzítik használatuk tényét, akkor annak következményei lesznek.

Russia launches ballistic missile attack on Kyiv
Egy ballisztikus rakéta becsapódásának nyoma.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A szóvivő hangsúlyozta, hogy nemcsak Ukrajna biztonságáról, az ukrán-iráni kapcsolatokról vagy az orosz-iráni kapcsolatokról van szó.

Felhívjuk ezért partnereinket, a nemzetközi közösséget, hogy fokozzák a nyomást a hivatalos Teheránra, Moszkvára a nemzetközi béke és a biztonság megőrzése érdekében

– mondta Tihij Hozzátette, hogy az ukrán fél "nagy figyelemmel" követi az események alakulását, és aszerint teszi meg a következő lépéseket.

Irán tagad

Teherán már korábban is tagadta, hogy ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak. Az IRNA iráni hírügynökség hétfői jelentése szerint az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) egyik parancsnoka a 

pszichológiai hadviselés egyik eszközének nevezte ezeket a híreket, és kijelentette, hogy Irán egyetlen rakétát sem adott Oroszországnak,

és nem támogatja az ukrán-orosz konfliktusban részt vevő egyik felet sem.

Washington értesülései szerint a hírek igazak

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden közölte, hogy Washington értesülései szerint a hírek igazak és Oroszország rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat kapott Irántól, és 

ezeket a fegyvereket a következő hetekben valószínűleg beveti ukrajnai célpontok ellen, miközben az iráni rakéták Európa biztonságát is veszélyeztetik. 

Kijelentette egyúttal, hogy az amerikai kormány hamarosan új szankciókat jelent be Irán ellen, és szövetségeseitől is hasonló lépéseket vár.

blinken
Antony Blinken.
Fotó: AFP / Alberto Pezzali / POOL / AFP

Az első ilyen szankciót a brit, a német és a francia kormány már kedden bejelentette: a három ország azonnali hatállyal törli az Iránnal fennálló kétoldalú légügyi megállapodásait, és külön szankciókat dolgoz ki az iráni nemzeti légitársaság, az Iran Air ellen.

A Fehér Ház szerint drámai eszkaláció lenne az Irán részéről Oroszország számára nyújtott támogatásban, ha az ballisztikus rakéták szállítására is kiterjedne.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Irán és Oroszország együttműködik az Ukrajna támadására rendszeresen használt Shahed rohamrepülőgépek gyártásában.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!