Magyar Péter bírókat felügyelő anyja dönthetett a Magyar Péter-ügy bírónőjének a fizetéséről is

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék első fokon Magyar Péternek adott igazat a Mandiner ellen folytatott perben, ahol hiába igazolta a behívott tanú a lap összes állítását a diszkóbotránnyal kapcsolatban, a bíró, Uzsoky Ágnes mégis a baloldali politikusnak kedvező ítéletet hozott. Ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy Uzsoky a bírói kinevezése előtt a baloldali Klubrádió jogi képviselőjeként járt el, férje Gyurcsány Ferenc embereként 2006-ban lett az Országos Választási Bizottság tagja, fizetéséről pedig Magyar Péter anyja, Erőss Mónika, az Országos Bírói Hivatal volt elnökhelyettese dönthetett. A szocialista-baloldali szál ráadásul még ennél is messzebb nyúlik, hiszen a politikus nagyapja, Erőss Mónika apja, Kádár János, Apró Antal, Nemes Dezső és a többi kommunista támogatását élvezve lett 1979-ben a Legfelsőbb Bíróság bírája.
Vágólapra másolva!

Magyar Péter a napokban jelent meg a bíróságon, miután feljelentést tett a Mandiner ellen a diszkóbotrányával kapcsolatban. Mint ismert, Magyar Pétert a biztonsági őröknek kellett kidobnia egy belvárosi luxus-szórakozóhelyről június 21-én hajnalban, mivel fiatal lányokat zaklatott, egy embertől pedig erőszakkal elvette a telefonját, amelyet később a Dunába dobott. Az esetről később egyre több megrázó részlet derült ki. Az egyik 17 éves - azaz kiskorú - lány apja számolt be arról, hogy Magyar Péter visszautasíthatatlannak vélt, alpári szexuális ajánlatokat tett, míg nemrég az a férfi is megszólalt, akinek a politikus elvette és a folyóba dobta értékes telefonját. Ő azt közölte, hogy nemcsak Magyar Péter, hanem Radnai Márk, Magyar Péter pártjának alelnöke is fenyegette, a szórakozóhelyen pedig azt követelte tőle, hogy fejezze be a felvételek készítését. 

magyarpéter
Kiskorúak zaklatása, egy telefon erőszakos elvétele és néhány kiosztott pofon után Magyar Péter bizonytalan léptekkel elindul a Duna felé, hogy bedobja a telefont a folyóba
Fotó: Ripost

Az erőszak azután is folytatódott, hogy Magyar kicsavarta a férfi kezéből a telefont, hiszen az áldozat megpróbálta visszaszerezni a tárgyat, ekkor viszont a politikus többször is megütötte őt, majd nagy elánnal a Duna felé indult, ahol bedobta az értékes telefont a folyóba. Az, hogy Magyar és a hozzá közeli emberek milyen kommunista módszereket alkalmaznak a megfélemlítésre, jól mutatja, hogy 

napokkal később az áldozatot Radnai Márk verőemberek társaságában megfenyegette. 

Régóta ismert tény volt, hogy Magyar Péter azért igyekezett annyira bejutni az Európai Parlamentbe, mert a mentelmi joga mögé bújva akart elmenekülni a felelősség elől. Ráadásul a hírnevét bulizásra és fiatal lányok zaklatására használó politikus ennyivel sem érte be, feljelentette a Mandinert a diszkóbotránnyal kapcsolatos hírek miatt. A koncepciós perben borítékolható volt, hogy kinek ad majd igazat a bíró. A Mandiner a tárgyalást követően arról számolt be, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokon Magyar Péternek adott igazat. 

És miért nem meglepő ez? 

Mert éppen az a Uzsoky Ágnes volt az ügy bírája, aki bírói kinevezése előtt még a Klubrádió jogi képviselőjeként járt el, vagyis velejéig baloldali. 

Itt azonban még nem szakad meg a baloldali szál, ugyanis Uzsoky férje még Gyurcsány Ferenc embereként lett 2006-ban az Országos Választási Bizottság tagja, 1989-ben pedig még az MSZMP KB Társadalompolitikai Osztályán dolgozott. Ennek a ténynek az ismeretében már egyáltalán nem kérdés, hogy miért adott úgy is igazat a bíró Magyarnak, hogy az ügyben meghallgatott tanú a Mandinert igazolta. Magyart a tárgyalás után kérdezte arról többször is a Mandiner, hogy megütötte-e az áldozatot a belvárosi szórakozóhely előtt, a politikus pedig nem merte ezt letagadni, ami egyet jelent azzal, hogy beismerte a bűnét.

A bírót azonban még ennél is szorosabb szálak fűzik Magyar Péterhez és családjához. Hont András újságíró még tavaly márciusban írt arról, hogy a Magyar Péter által szervezett tüntetés megszervezésében leginkább öccse és anyja segédkezett. Ez azért aggályos, mert a politikus anyja Erőss Mónika ekkor még az Országos Bírói Hivatal elnökhelyettese volt, vagyis Uzsoky Ágnes, a már fentebb említett bíró fizetése is tőle függhetett. Erőssnek hiába kellett volna munkája során a függetlenséget, a pártatlanságot képviselnie, mégis a fia pártalapítását megelőző, első pártrendezvényében aktív segítséget nyújtott. 

Később, pontosabban december 6-án a köztársaság elnök felmentette bírói tisztségéből a politikus anyját. 

Azt, hogy a Magyar család mennyire kötődik a baloldalhoz és a korábbi szocialista rendszerhez egy másik családtag, Erőss Mónika apjának karrierje mutatja be még inkább. Erőss Pált, Magyar Péter nagyapját 45 éves korában, 1979-ben nevezték ki a Legfelsőbb Bíróság bírájának. Ebben a minőségében vezette 1981-től az Igazságügyi Minisztérium bírósági főosztályát. Az Origo is megírta, hogy 1988-ig a legfelsőbb bírósági bírák kinevezése a Kommunista Párt Politikai Bizottsága hatásköri listáján szerepelt, 

így a legfőbb bírói testületbe kizárólag azok kerülhettek bírói beosztásba, akik élvezték Kádár János, Apró Antal, Nemes Dezső és a többi kommunista támogatását.

Erőss Pál emellett még tévéműsort is vezethetett, vagyis rendkívül erős hátszéllel rendelkezett a szocializmusban. Erőss Pál karrierjét egyebek mellett Losonczi Pál is egyengette, aki azzal várt hírhedté, hogy még földművelési miniszterként ő fejezte be a téeszesítést, amikorra a termőföldek 90 százalékát elvették a gazdáktól. 

Ezen tények ismeretében meglehetősen könnyű összerakni a teljes képet. A szocialisták támogatásával pozícióba kerülő nagyapa révén később a baloldali rendszerben Magyar Péter anyja is magasra tudott kapaszkodni, majd a magasabb fizetések kiosztásával megnyerte magának az elvtárs bírókat, akiktől most fia érdekében kér szívességeket. Az egyik ilyen éppen az erősen baloldali érzelmű Uzsoky Ágnes, aki igazat is adott korábbi főnöke fiának az eljárásban, első fokon.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!