Megtalálták a Mont Blanc-on a hétvégén eltűnt hegymászók holttesteit

FRANCE - ALPINE CLIMB IN THE MONT BLANC MOUNTAINS
Mont Blanc.
Fotó: Hans Lucas via AFP
Vágólapra másolva!
Holtan találták meg kedden a Mont Blanc-on azt a négy - két olasz és két dél-koreai - hegymászót, aki a hétvégi heves viharokban tűnt el az Alpok legmagasabb hegyén, a csúcsra francia oldalon vezető útvonalon.
Vágólapra másolva!

Korábban már beszámoltunk róla, hogy két olasz és két dél-koreai hegymászó eltűnését jelentette az Aosta-völgyi Hegyimentő Szolgálat a Mont Blanc olaszországi oldalát sújtó heves viharok után. A chamonix-i hegyimentőket eredetileg három mászópáros eltűnése miatt riasztották szombaton délután. 

Egy koreai hegymászópárost vasárnap reggel sikerült is épségben lehozni 4100 méteres magasságból egy nagyon bonyolult mentőakcióban,

a két másik csapat utáni kutatást azonban a romló időjárási feltételek miatt kénytelenek voltak félbeszakítani mind a francia, mind az olasz mentőegységek.

A szerencsétlenül járt olasz és koreai alpinistákat helikopterről lokalizálták a csúcs közelében, mintegy 4700 méteres magasságban, a mentők szerint kihűlésben haltak meg.

Mont Blanc.
Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND / AFP

A 4806 méteres Mont Blanc az Alpok, Nyugat-Európa és az Európai Unió legmagasabb hegye.

Júniusban arról is beszámoltunk, hogy két nap alatt öt hegymászó, illetve túrázó halt meg az Alpokban, a legtöbben a Mont Blanc hegységben.

Két síelő meghalt a francia Alpokban, a Mont Blanc egyik lejtőjén, egy társuk pedig megsérült, miután lavina zúdult rájuk.

Több mint ötven év után találták meg egy balesetet szenvedett hegymászó földi maradványait a svájci Alpokban a hó- és gleccserolvadásnak köszönhetően.

Korábban beszámoltunk egy példa nélküli incidensről is: több órát élt túl egy 19 éves ír lány részegen, rövid nadrágban és pólóban a fagyos franciaországi Alpokban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!