Tévedésből rossz szervet távolított el egy amerikai sebész, a beteg meghalt

Vágólapra másolva!
A lép helyett a beteg máját távolította el egy amerikai sebész, a beavatkozás közben az orvos olyan súlyos vérzést okozott, hogy a páciens a műtőasztalon meghalt. Az orvos utóbb úgy próbálta magyarázni a tévedést, hogy a beteg lépe négyszer nagyobb volt a normálisnál, és a szerv "átvándorolt" a hasüregben az ellenkező oldalra. A meghalt férfi családja perel.
Vágólapra másolva!

Alhasi fájdalom miatt került kórházba még augusztusban a 70 éves William Bryan, ott azt mondták neki, hogy meg kell műteni, máskülönben súlyos komplikációk léphetnek fel. A család kezdetben vonakodott a beavatkozástól, de a sebész és a főorvos végül meggyőzte a családot. A laparoszkópos műtét alatt a beteg lépét kellett volna eltávolítani, de a sebész, Thomas Shaknovsky 

a májat vette ki, közben átvágva a szervet ellátó érrendszert, ami miatt olyan súlyos vérzés lépett fel, hogy a beteg elvérzett a műtőasztalon.

A műtét végéig meg voltak róla győződve, hogy a lépet vették ki, csak a beteg halála után jöttek rá, hogy a májat távolították el. A tévedést Shaknovsky azzal magyarázta, hogy a beteg lépe négyszer nagyobb volt a normálisnál, és a szerv "átvándorolt" a test másik oldalára.

A New York Post cikke megjegyzi, hogy az emberi test belsejében a máj a hasüreg jobb felső részén található, közvetlenül a rekeszizom alatt, míg a lép, amely a hasüreg bal felső részén, a gyomor mellett található, lényegesen kisebb mint a máj, nagyjából ökölnyi méretű.

A meghalt férfi felesége beperelte a kórházat. A cikk kitér arra, hogy 

Shaknovskynak volt egy hasonló esete tavaly, akkor egy beteg hasnyálmirigyének egy részét távolította el a mellékvese helyett;

azt az ügyet a cikk szerint bizalmasan elrendezték.

Az is kiderült, mi okozta a néhai William Bryan alhasi fájdalmait: a lépében volt egy ciszta, azt kellett volna ellátni - írta a portál.

A műtét közbeni hibáknak se szeri se száma, ezek közül az egyik legkirívóbb egy malajziai férfival történt meg, akinek körülmetélés helyett levágták a péniszét, míg egy osztrák férfinak tévedésből a jó lábát amputálták.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!