Vámpírfiú holttestére bukkantak a régészek Lengyelországban

Vágólapra másolva!
A régészek egy középkori gyermek maradványait tárták fel Lengyelországban. A temetkezési rítus nyomai alapján démonnak hitték a korabeli emberek a kisfiút.
Vágólapra másolva!

A lengyelországi Chelmben, egy 13. századi püspök kertjében végzett ásatások során egy temetkezési helyet tártak fel. Az ott talált maradványok között egy fiatal fiú holtteste is volt. A helyszínen dolgozó kutatók megállapították, hogy a holttestet – amelyet egy dombon temettek el – a törzsére fektetett kövekkel temették a földbe. Lengyel tisztviselők hozzátették, hogy úgy tűnik, a gyermeket lefejezték, mielőtt eltemették, és minden jel arra mutat, hogy a babonás helyiek egy „démoni lénynek” titulálták a gyereket - írja a Mirror.

A korabeli emberek azt remélték, hogy a speciális temetési módszerrel, vagyis a kövekkel megakadályozzák, hogy a „démoni lény kilépjen a sírból”. 

„A holttest arccal a föld felé történő eltemetése, a fej levágása vagy a testre helyezett kövek azon temetkezési módszerek közé tartoznak, amelyekkel próbálták megakadályozni, hogy egy démoni lénynek vélt személy kilépjen a sírból” - számolt be az Archeology News.

Bár sokkoló, de a régészek szerint nem volt teljesen szokatlan az emberek ilyen módon történő eltemetése több évszázaddal ezelőtt. 2023-ban egy ősi, 17. századi nekropoliszban egy gyermek csontvázára bukkantak, akinek a bokájára egy lakatot erősítettek. A kutatók magyarázata szerint ezt szerettei helyezték oda, hogy megakadályozzák a halott visszatérését.

Egy évvel korábban ugyanezen a helyszínen egy nő maradványait tárták fel, akinek a törzsére sarlót tettek, egy másik babonás rítus, amelyről úgy gondolták, hogy megakadályozza a „vámpírok” nemkívánatos visszatérését. A régészek szerint a vámpírgyermek maradványait egy másik gyermek maradványai mellett találták meg, akit ugyanabból az időszakból származó „normális” temetésben részesítettek. A szakemberek szerint: 

Mindkét temetés a kora középkorból - a 13. századból - származik. A halottakat koporsó nélkül temették el.

A régészek most azt tervezik, hogy a két csontvázon különböző vizsgálatokat végeznek, hogy megállapíthassák, hány éves volt a két gyermek, amikor meghalt. Továbbá úgy vélik, valószínűleg még további holttesteket is fognak találni - írja a Daily Mail.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!