Szentpétervárat akarják lebombázni, itt az őrült terv

Vágólapra másolva!
Ha Putyin támad, brutális válaszcsapás várható, akár Szentpétervár ellen is. Oroszország Ukrajna elleni háborúja után a balti államok és Lengyelország nem tétlenkedik.
Vágólapra másolva!

A félelem nem alaptalan. A balti államok és Lengyelország katonai szakértői komolyan veszik az orosz fenyegetést, és konkrét terveket dolgoztak ki egy esetleges invázió esetén. Egy Vilniusban tartott konferencián elhangzott, hogy Ukrajna csupán néhány évnyi haladékot ad, mielőtt Oroszország imperialista tervei a balti államokra és Lengyelországra irányulnának. A helyzet különösen veszélyes lenne egy esetleges orosz győzelem után Ukrajnában, hiszen az orosz csapatok Lengyelországot és Litvániát is bekeríthetnék.

De a nyugat nem tétlenkedik. A lengyel volt vezérkari főnök, Rajmund Andrzejczak például nyíltan beszélt a visszavágásról: minden 300 kilométeres körzetben lévő stratégiai célpontot eltalálnának, beleértve Szentpétervárt is. Lengyelország 800 darab, 900 kilométeres hatótávolságú rakétát vásárolt, hogy ezt megvalósíthassa. Litvánia pedig HIMARS rendszereket és más nehézfegyvereket szerez be, hogy önállóan is képes legyen a visszavágásra, függetlenül a NATO döntéseitől. A kiberhadviselés terén is komoly felkészülés folyik: Oroszország infrastrukturális hálózatait is célba vehetik.

A szakértők szerint Oroszországnak tudnia kell, hogy egy támadás a balti államok vagy Lengyelország ellen a saját végét is jelentheti. A visszavágás nem csupán katonai, de gazdasági és kibernetikai területen is jelentős károkat okozna az agresszornak. A tét hatalmas: a térség biztonsága, és talán maga Oroszország jövője is a mérlegen van.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy ezek a tervek elsősorban elrettentésül szolgálnak, és remélik, hogy soha nem kell őket végrehajtani.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!