Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda-válogatott Ukrajnával mérkőzik a jövő évi portugáliai világbajnokság selejtezőjében. Az első találkozót június elsején vagy másodikán Magyarországon, a visszavágót pedig egy héttel később, idegenben rendezik. A párharc győztese vehet részt a 2003. január 20. és február 2. közötti vb-n.

Mondhatni, kegyes volt a sorsolás a magyar férfikézilabda-válogatotthoz. Skaliczki László csapata a sikerrel megvívott világbajnoki pótselejtezők után a svédországi Eb mezőnyéből kapott ellenfelet, amelyet ha legyőz, akkor tagja lesz a jövő évi, portugáliai világbajnokságnak. Nos, Fortuna jóvoltából Ukrajna lesz az ellenfél, az a csapat, amely az Európa-bajnokságon a tizenegyedik helyet szerezte meg.

Ukrajna eddig hétszer próbálkozott különböző világeseményekre való kijutással, de csupán a két évvel ezelőtti Eb-re tudta először kvalifikálni magát. Ott utolsó lett, ám a tavalyi vb-n már a hetedik helyen zárt. Vladiszlav Ciganok együttese az 1997-es junior vb-ezüstérmes gárdára épül, kulcsjátékosai a Zaporozsjéből kerülnek ki Vitalij Nat, Vjacseszlav Lochman és Oleg Velikij személyében. A legjobbjuk, Jurij Koszteckij az Elektromosban játszott sokáig, most a portugál Braga kézilabdázója.

Az Európa-bajnokságon mindössze két győzelmet tudott aratni az együttes: a lengyelek elleni siker (30-23) a csoportból való továbbjutást, a Szlovénia elleni győzelem (34-29) a tizenegyedik helyet jelentette keleti szomszédainknak. Öt mérkőzésen azonban kikapott Ukrajna, Svédország 27-21-re, Csehország 30-27-re, Portugália 28-23-ra, Dánia 21-17-re, Oroszország pedig 31-24-re verte a válogatottat.

Skaliczki László, a válogatott szövetségi kapitánya úgy véli, hogy bravúr kell a továbbjutáshoz az ukránok elleni világbajnoki selejtezőn: "Minden percet igyekszünk kihasználni a felkészülés érdekében. Remélem, júniusban már a mostani sérültek is pályára léphetnek. Fontos, hogy minél előbb egyeztessünk a klubokkal, és engedjék el a játékosokat az edzőtáborokba. Az ukránok ellen nem vagyunk esélytelenek, de csak jó játékkal kerülhetünk tovább" - mondta az edző. Sinka László, a magyar szövetség főtitkára megjegyezte, hogy már előzetes tárgyalásokat folytatott a litvánokkal két felkészülési mérkőzésről.

Az ukránok kerete:
kapusok: Szergej Bilik, Andrij Kamishov, Jevgenyij Budko
mezőnyjátékosok: Szergij Shelmenko, Ruszlan Prudiusz, Dmitro Provornyikov, Jurij Petrenko, Vitalij Nat, Sergij Bilas, Oleg Velyky, Andrij Nataljuk, Jurij Koszteckij, Jevgenyij Gurkovszkij, Volodmir Kiszil, Vitalij Andronov, Olexandr Gladun

A selejtező párosítása:
Magyarország - Ukrajna
Litvánia - Oroszország
Norvégia - Jugoszlávia
Izrael - Szlovénia
Lengyelország - Svájc
Horvátország - Csehország
Macedónia - Dánia/Izland
Ausztria - Spanyolország

Korábban:

Pontveszteség nélkül jutottak tovább a férfi kézisek

Pincési László