Vágólapra másolva!
A svédországi férfikézilabda Európa-bajnokságon szakértőként dolgozott vasárnapig Mocsai Lajos, a nők kapitánya. A nagyszerű tréner testközelből látta a férfiválogatott vb-selejtezőbeli ellenfelét, az ukránokat, akiket erős, de legyőzhető ellenfélnek tart.

Nem jutott ki a férfiválogatott a svédországi kézilabda Európa-bajnokságra, a vasárnap hazai győzelemmel zárult viadalnak mégis voltak magyar szereplői. Egyrészt a Klucsó, Lekrinszky játékvezető páros, amely több rangos meccset dirigált. A másik résztvevő Mocsai Lajos volt. A nők kapitánya öttagú munkacsoportot vezetett, amelynek a sportág fejlődési tendenciáit kellett feltérképeznie. A bizottság tagjainak tapasztalataikat március 15-éig kell eljuttatniuk az európai szövetségnek.

"A svédektől megszokott, puritán, de racionálisan rendezett Eb-t láttam, amely valóban a kézilabda ünnepe volt, hiszen nemcsak a stockholmi döntő tizenötezer nézője volt lenyűgöző, de a többi meccset is majdnem háromszázezren látták a helyszínen" - mondta Mocsai.

Arrafelé tényleg hihetetlenül népszerű a sportág, a svéd meccsek idején kiürültek az utcák. Mocsai szerint nagyon felgyorsult a játék, a támadások többségét már fél percen belül kapuralövéssel zárták a csapatok, lejárt a védőfal előtti hosszas passzolgatás időszaka. A kapitány mégis úgy látta, túlsúlyba került a védőjáték és a kapusok teljesítménye, amit az is mutat, hogy a németek sablonos támadójátékuk ellenére a szigorú védekezésnek köszönhetően eljutottak egészen a döntőig.

Mocsai Lajos testközelből látta Ukrajnát, a magyar férfiválogatott júniusi ellenfelét is. A szakember szerint erős, de legyőzhető ellenféllel szemben kell kivívnia a világbajnoki részvétel jogát a csapatnak. "Az ukránok nagyobb nemzetközi rutinnal rendelkeznek" - mondta Mocsai ", s most hullámzó teljesítményt nyújtottak, a svédek ellen például ötgólos vezetésről kaptak ki. Több ukrán a Bundesligában játszik, s a pótselejtező előtti héten még forduló lesz a német bajnokságban."

Mocsai hétfőn a repülőtérről azonnal munkahelyére, a TF-re ment, ma reggel pedig a szövetség elnöksége előtt van jelenése, ahol a női válogatott - kudarcként kezelt - világbajnoki szerepléséről, a hatodik helyről kell számot adnia. Az írásos anyag részleteiről nem akart beszélni, ám jelezte, a mérkőzések elemzése, a játékosok és a csapat értékelése mellett a jövőképre, a sikerhez szükséges munkamennyiségre is kitért jelentésében. Állandó vita, hogy a klubok mennyi időre engedjék át játékosaikat a válogatott közös felkészülésére, a klubedzők sokallják az edzőtáborokat, a kapitány kevesli.

"A tavalyi próbaév volt, amikor a válogatott keveset dolgozott együtt, s kiderült, több közös munka kell az eredményhez" - mondta. "Néhány hazai edzőkollégám más véleményen van, de a svédországi tapasztalatok engem erősítettek meg. A norvég női együttes edzője elmondta, idén 92 napot tölt együtt játékosaival, s tavaly ez a szám 89 volt. Németországban a 18 csapatos, kőkemény Bundesliga mellett is 77 napos felkészülést tarthatott a férfiak szakvezetője. Európa-szerte felismerték, elsődleges a válogatottak szereplése. Ezt nekünk is szem előtt kell tartanunk, decemberben az Európa-bajnoki címünket kellene megvédenünk."

Korábban:

Erdei Tamás