A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A csapatsportágak közül elsősorban a kézilabda sínylette meg a gazdasági válságot. Apróbb jelek már szeptemberben mutatkoztak, ám év eleje óta ugrásszerűen megszaporodott a csőd közelébe jutott csapatok száma. Összeállításunkból kiderül, az utóbbi évtizedek legnevesebb együttesei tűnhetnek el a palettáról - akár örökre.

Az első rossz hír a 2002-es Bajnokok Ligája-győztes Kometal Szkopjéról érkezett, amelynek főszponzora kiszállt a csapat finanszírozásából. A helyzet odáig fajult, hogy a klubnak el kellett adnia legjobbjait (ezért eshetett meg az a csúfság, hogy a hétvégén 17 év után elszenvedte első bajnoki vereségét a hazai bajnokságban!), így érkezett például Győrbe a brazil Eduarda Amorim, akiért a hírek szerint mindössze 20 ezer eurót kellett fizetnie az ETO-nak. Aprópénz egy klasszisért, aprópénz egy klub megmentéséhez...

Dániában is komoly gondok vannak, hiszen Anja Andersen távozásával fél év alatt tönkre ment a dán Slagelse is. A 2004-ben, 2005-ben és 2007-benis BL-t nyerő női együttest elhagyták legjobb játékosai, kiesett az európai kupákból, a hazai bajnokságban nulla ponttal tök utolsó. Ráadásul február elején hivatalosan is csődöt jelentett. A hírek szerint csaknem egymillió dollárnyi tartozást halmozott fel a klub, így az élvonaltól való búcsú mellett akár a megszűnés is fenyegetheti.

November elején csődöt jelent a norvég Byaasen női együttese is, amely több nagynevű játékosát is hajlandó lett volna áruba bocsátani (információnk szerint néhánnyal tárgyalt a Győr is).

A helyzet napokon belül ideiglenes megoldást nyert, a klub szponzorai ugyanis összeadták a 2007-ben női KEK-döntőt játszó csapat további működéséhez szükséges pénzt, igaz, a játékosok fizetését csökkenteni kellett.

Romániában a Rulmentul Brasov vezetői kerültek bajba a túlköltekezés miatt. A klubvezetés ugyan megpróbálta magát úgy bebiztosítani, hogy legjobbjainak előre, egy összegben kifizette a járandóságát, ám a játékosok többsége szeptember óta nem kapott fizetést. Először a román szövetség szabott határidőt, majd az európai szövetség is figyelmeztetett, lépni azonban csupán néhány kézilabdázónak sikerült. Cristina Neagu és Patricia Vizitiu feljelentette a klubot, s bár a főtámogató mindent megpróbált, s közel 80 ezer eurónyi tartozást ki is fizetett, a játékosok végül legálisan az Oltchim Valceához szerződtek. Ugyancsak távozott a dél-koreai Vu Szun Hi is, de várhatóan nem marad a portugál Alexandrina Barbosa és a horvát Lidija Horvat sem.

Dunaferr: csodára várva
Az ötszörös bajnok és Magyar Kupa-győztes, 1999-ben Bajnokok Ligáját, 1998-ban EHF-kupát és 1995-ben KEK-et nyert Dunaferr nőikézilabda-együttese komoly válsággal küzd. Az egykori sikercsapat elveszítette legjobb játékosait, a keretet jelenleg javarészt ifi játékosok alkotják. A klub vezetése jelezte, kiesés esetén megszűnhet a felnőtt kézilabdázás Újvárosban, a csúfos vég elkerülése miatt egykori csillagok tértek vissza, hogy segítsék a csapatot. Sirina, Oblisz, Kocsis és Gáspár jelenléte és játéka elég volt ahhoz, hogy a Pécs elleni bajnokin nyerjen a csapat...


Nem jobb a helyzet Németországban sem, a Bundesligában ugyanis a bajnokság közepén eldőlt a kiesés. A csődbe jutott HSG Nordhorn és a TuSEM Essen ugyan képes lesz befejezni a bajnokságot, ám a csődeljárás azt jelenti számukra, csupán a másodosztályba nevezhetnek.

A Welt novemberben azt írta, a háromszoros német bajnok (1986, 1987, 1989), háromszoros kupagyőztes (1988, 1991, 1992), KEK- (1989), a Challenge-kupa- (1994) és EHF-kupa-első (2005) esseniek például félmillió eurós tartozást halmozott fel

A 2004-ben BL-t nyerő szlovén Celje férficsapatánál 10-45 százalékkal csökkentette a fizetéseket, Dragan Gajic és David Spiler jelezte, nem marad az együttesnél, de a hírek szerint a többi légióst is foglalkoztatja a távozás gondolata.

Nem jobb a helyzet az 1992-ben és 1993-ban BEK-et nyerő Zagrebnál sem, a horvátok kirakatcsapatánál a klubvezetés február közepén jelezte, felülvizsgálja az edző és a játékosok szerződését, s sor kerülhet a már megállapodott fizetések csökkentéséről.

Spanyolországban a jelenleg kieső helyen tanyázó SD Teucro játékosai tartottak sztrájkot, jelezték, addig nem edzenek, amíg meg nem oldódnak a pénzügyi problémák.

Evaristo Estévez elnök szerint a lépés igencsak rombolta a klub imázsát, ugyanakkor kifejezetten rosszul időzítettnek találta a lépést. Úgy vélte, a Teucro épp a hírnevéből él, egy ilyen, külvilág felé mutatott kép nem a legjobb mód arra, hogy megoldást találjanak a problémákra. "Nagyon csalódott vagyok, mert a sztrájkra ez nem a legjobb pillanat" - mondta, hozzátéve, hogy nagyon pesszimista a csapat első osztályú jövőjét illetően.

Az elnök szerint az Asobal (a spanyol férfi bajnokság) csapatainak 70-80 százaléka hasonló helyzetben van, s bár tiszteli a játékosokat azért, mert kiálltak jogaikért, ez a lépés erősen rontja a jövőbeni esélyeket. A klub nem megy csődbe, nem zár be, az elnök biztos benne, hogy folytatják - legfeljebb nem az első ligában.

"Többet kell dolgozni"
Hajnal Csaba, az MKB Veszprém KC ügyvezető igazgatója szerint nehéz választ adni arra, milyen hatása lesz a gazdasági válságnak a klub működésére. "Egyetlen dologban vagyunk biztosak: még többet kell dolgozni azért, hogy előteremtsük a működéshez szükséges pénzt. A hatásról majd akkor tudunk többet mondani, ha a június 30-án, illetve december 31-én lejáró szerződésekről tárgyalunk ismét szponzorainkkal.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!