Vágólapra másolva!
Fehéroroszország rendezi a 2014-es jégkorong-világbajnokságot - döntött pénteki, berni kongresszusán a nemzetközi szövetség (IIHF). Az eseményre Magyarország, Lettország és Ukrajna pályázott még.

A fehéroroszok 75, a magyarok 24, a lettek 3, az ukránok 2 szavazatot kaptak. A 2014-es, 16 csapatos tornára májusban, három hónappal a szocsi olimpia küzdelmei után kerül sor.

A fehéroroszok sikertelenül kandidáltak a 2013-as tornára. A mostani pályázatuk erősebb volt, köszönhetően annak, hogy az év végén átadják az új, 15 ezer férőhelyes Minszk Arénát. A másik fővárosi csarnok 8000 néző befogadására alkalmas.

A pályázat bírja a politikai elit támogatását: Alekszandr Lukasenko államfő például alkalmanként maga is edz (!) a válogatottal.

A magyarok - akik sorozatban a negyedik vb-rendezésre pályáztak sikertelenül - hetven év után játszhattak ismét az elitben. Budapest és Székesfehérvár lett volna a házigazda.

"Tudtuk, hogy nem lesz könnyű a fehéroroszok ellen, de nem gondoltam volna, hogy a szavazáson ilyen arányban vereséget szenvedünk. Még fel sem ocsúdtam. Egyelőre korai arról beszélni, hogy a jövőben pályázunk-e vb-rendezésre. Ez elnökségi döntést igényel" - mondta az MTI-nek Studniczky.

"A fehéroroszok konkrét, mindenkit letaglózó adatokkal szolgáltak - tette hozzá Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára. - Idén egy 15 ezres és további három kisebb, jövőre egy nyolcezres, 2014-ig pedig összesen 32 jégpályát adnak át! Ilyen pályázattal kellett felvennünk a versenyt..."

A mostani jelentkezők közül Lettország volt már házigazda, még 2006-ban, míg Magyarország, Fehéroroszország és Ukrajna nem. A csehek már korábban visszaléptek a pályázattól. Ez volt az első eset, hogy egyszerre három szovjet utódállam kandidált.

A jövő évi vb-t Németország, a 2011-est Szlovákia, a 2012-est és 2013-ast Finnország és Svédország közösen rendezi. A két ország eredetileg külön-külön nyerte el a rendezés jogát: a finnek a 2012-esét, a svédek a 2013-asét.

A tervek szerint a két északi ország vb-mérkőzéseit mindig otthon vívná, és csak az elődöntőtől kerülne sor az eredeti házigazdánál a fennmaradó többi találkozóra. René Fasel, az IIHF elnöke kiemelte: a két torna különleges lesz, ám az IIHF továbbra is azt támogatja, hogy a pályázók egyedül jelentkezzenek.

Elhangzott, hogy Kuvait és Grúzia felvételével 69-re nőtt az IIHF-tagországok száma.

Pénteken az is kiderült, a magyar jégkorong-válogatott jövőre Ljubljanában próbálhatja meg kivívni a feljutást a világ élvonalába. A nemzetközi szövetség pénteki, berni döntése értelmében a szlovénok 2010. április 24. és 30. között a ljubljanai Tivoli-csarnokban rendezik meg a divízió I-es tornát, amelyen a házigazda és a magyar csapat mellett a lengyel, a brit, a horvát és a dél-koreai együttes vesz részt. A hatcsapatos viadal első helyezettje vehet részt a 2011-es szlovákiai elit vb-n.