Vágólapra másolva!
A Bahrein elleni évzáró felvezető mérkőzések után jóval erősebb riválisokkal szemben folytatja felkészülését a magyar férfikézilabda-válogatott, amely péntektől vasárnapig egy gyöngyösi négyes tornán lép pályára. A mai ellenfél a szintén Eb-résztvevő Csehország lesz.

Csehszlovákia évtizedekig igazi kézilabda-nagyhatalomnak számított, hiszen 1954-től kezdve sorozatban öt világbajnokságon is dobogóra állhatott, az 1967-es svédországi viadalt pedig meg is nyerte. Az 1993-as kettéválás óta az éppen abban az évben és szintén Svédországban elért 7. pozíció a csehek legjobb vb-eredménye, azt követően jellemzően kétszámjegyű helyezésekkel kellett beérniük. Már amikor egyáltalán kiharcolták a részvételt, ami legutóbb 2007-ben sikerült nekik, az azóta megrendezett három világtornáról lemaradtak.

Csakúgy, mint az elmúlt másfél évtized olimpiáiról, amelyeken az elődök összességében eddig egy érmet szereztek az 1972-es müncheni ezüstöt. Az 1994 óta zajló Európa-bajnokságokon az eddigi lehetséges tízből hétszer vett részt Csehország, amely az 1996-os debütáláskor elért 6. helyezésére lehet a legbüszkébb.

A Keziszovetseg.hu statisztikája szerint a magyar válogatott csehek elleni mérlege pozitív: az elmúlt húsz év huszonöt mérkőzésen két döntetlen mellett tizennyolcszor honfitársaink győztek és csak ötször az ellenfél. Komoly tétért, világversenyen eddig ötször kerültek szembe a felek. Az 1997-es és a 2007-es vb-n, valamint az 1998-as és a 2004-es Eb-n egyaránt magyar siker született, viszont a legutóbbi alkalommal, a 2010-es kontinensviadalon a még ma is világklasszis Filip Jicha vezette csehek nyertek Bécsújhelyen, így kiejtve Magyarországot ők folytathatták a küzdelmeket a középdöntőben.

A csehek aktuális erejét jól mutatja, hogy ‒ Montenegróval azonos pontszámmal ‒ csoportelsőként kvalifikáltak az idei Európa-bajnokságra, mégpedig úgy, hogy ezzel nem kisebb favoritot, mint Németországot előzték meg, egyben ütötték el az Eb-részvétel lehetőségétől. Ami a folytatást illeti, nyilván egyik szövetségi kapitány, Mocsai Lajos és Vladimír Haber sem bánná, ha csapataik alig több, mint két hét múlva ismét megmérkőznének egymással, hiszen erre a kontinenstorna herningi középdöntőjében adódhat alkalom, amennyiben mindkét gárda továbbjut csoportjából.

A magyar férfiválogatott kerete:
Kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged), Székely Márton (Balatonfüred)
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB MVM Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya), Szalafai Gábor (B.Braun Gyöngyös)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Mocsai Tamás (MKB MVM Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (Paris St. Germain, francia), Lékai Máté (Celje, szlovén)
Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MKB MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque, francia), Putics Barna (VfL Gummersbach, német), Zdolik Bence (Balatonfüred)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged), Varsandán Milán (B.Braun Gyönyös)

A cseh válogatott kerete:
Kapusok: Petr Stochl (Füchse Berlin, német), Tomas Mrkva (Hamm Westfalen, német)
Jobbszélsők: Miroslav Jurka (St. Raphael, francia), Jan Sobol (Azoty Pulavy, lengyel)
Átlövők, irányítók: Tomas Babák (St. Gallen, svájci), Roman Becvar (Empor Rostock, német), Pavel Horák (Füchse Berlin, német), Filip Jicha (THW Kiel, német), Michal Kasal (Barcelona, spanyol), Daniel Kubes (Melsungen, német), Alois Mraz (Hüttenberg, német), tomas Sklenák (Eisenach, német), Jan Stehlik (St. Raphael, francia)
Beállók: Jakub sindelar (Talent Plzen)
Balszélső: Jakub Hrstka (Tatran Presov, szlovák), Marek Vanco (Banik Karvina)

A magyar csapat a péntek délután 17 órakor kezdődő mérkőzést követően (amelyet a Sportklub élőben közvetít) szombaton 13 órakor Fehéroroszországgal, egy nappal később Lengyelországgal játszik, utóbbi két összecsapást az RTL Klub közvetíti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!