Vágólapra másolva!
Vasárnap hajnalban elhunyt Karl Erik Böhn, a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A 48 évet élt szakember hétéves szünet után nyert érmet világversenyen a magyarokkal, Görbicz Anita szerint egyedülálló módon tudta motiválni játékosait. A sikereket hozó pozitív szemlélete az utolsó üzenetében is megmutatkozott.

Semmi gondom nem volt a rákkal - interjú Karl Erik Böhnnel

A norvég szakember 2011 augusztusától irányította a magyar nőikézilabda-válogatottat, 2012 decemberében bronzérmet nyert csapatával a szerbiai Európa-bajnokságon.

Játékosként 126 alkalommal szerepelt a norvég válogatottban, edzőként a Larvikkal KEK-győztes, ötszörös bajnok és kupagyőztes volt. 2011-ben BL-t nyert a csapata, ám nem vehette át a trófeát, miután januárban menesztette a norvég bajnok. A klub azért küldte el, mert amikor játékosa, egyben párja Heidi Löke Győrbe igazolt, ő vele tartott a magyarországi tárgyalásokra, és a vezetők arra gyanakodtak, hogy benne volt a keze a kulcsjátékosuk eligazolásában.

Nyáron ő is követte Lökét Magyarországra, ahol szövetségi kapitány lett, majd 2011 novemberétől a Győri ETO-t is irányította. A klubbal bejutott a BL-döntőbe, bajnokságot és kupát nyert, majd 2012 májusában átadta a kispadot a spanyol Ambros Martinnak, és onnantól csak a válogatottra a koncentrált.

A magyar válogatottat Eb-bronzig vezette Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csodákat műveltünk a pályán

Szövetségi kapitányként a Norvégiában bevált módszerekkel, videoelemzővel és erőnléti edzővel dolgozott, a pozitív szemléletet kiemelt eszközként igyekezett meghonosítani a csapatnál. Szaktudásával, közvetlen viselkedésével, humorával gyorsan a játékosok és a szurkolók kedvence lett. Görbicz Anita így emlékezett rá az edző halála utáni győri közleményben: "Egyedülálló módon tudott motiválni bennünket, hatására csodákat műveltünk a pályán. Megtapasztaltuk, hogy nemcsak kiváló szakember, hanem emberként is fantasztikus."

Böhn csapata a szerbiai Eb-n a horvátok ellen vereséggel rajtolt, majd a németek ellen is 1-6-ra állt, ekkor közel volt a kieséshez a válogatott. Görbiczék azonban képesek voltak fordítani, és az elődöntőig meneteltek, ahol Böhnnek a hazája együttese ellen kellett készülnie.

A norvégok elleni elődöntő előtt Heidi Löke bejelentette, hogy szakított Böhnnel, a magyar csapat pedig 30-19-re kikapott. Innen is volt azonban lelkierejük felállni, és másnap a házigazda Szerbia ellen hosszabbítás után 41-38-ra megnyerték a bronzmeccset. Az eredmény komoly bravúrnak számított, a magyar válogatott 2005 után tudott újra érmet nyerni világversenyen.

A csapat és az edzője így ünnepelte az Eb-bronzot

Az örömöt és a fájdalmat is meg kell tapasztalni

A 48 éves edzőnél tavaly februárban diagnosztizálták a leukémiát. A norvég szakember több kemoterápiás kezelést, szeptemberben pedig csontvelő-átültetést kapott, ezután lassan javult az állapota.

Decemberben az Origónak adott interjúban arról mesélt, hogy kezd újra normális életet élni, és lassan visszatér a munkájához. A Duna TV-nek pedig úgy nyilatkozott, márciusban már edzést szeretne tartani a magyar válogatottnak.

December 20-án azonban újra rosszindulatú sejteket találtak nála, ettől kezdve gyorsan romlott az állapota, most hétfőn azt nyilatkozta, már csak néhány hete van hátra. Vasárnap hajnalban a norvégiai Tonsberg kórházában érte a halál.

A Magyar Kézilabda-szövetség honlapja a szakembert búcsúztató cikkében Böhn utolsó blogbejegyzését idézi. "Azt tanultuk, hogy a boldogságot és az örömöt kell keresni az életben, míg a fájdalom és a nehézségek negatív dolgok" – írta Böhn. "Szerintem ez nem így van, mindkettőt meg kell tapasztalnunk. Biztosan mondhatom, hogy az elmúlt évem tele volt kihívásokkal, fájdalommal és nehézséggel, különösen, amikor karácsony előtt megkaptam a halálos ítéletemet. De január 3-án úgy éreztem, most vagyok a legboldogabb és a legharmonikusabb. Nehéz elmagyarázni, hogy mi okozta ezt, de az átélt dolgok segítettek, hogy pozitívan viszonyuljak az élethez, és ne vegyek semmit túl komolyan. Mindannyian tudjuk, hogy egyszer meghalunk."

Mindent egy helyen az Eb-ről