A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Nehéz jelzőket találni a magyar férfi kézilabda-válogatottra, amely főként elképesztő második félidei játékának köszönhetően 24-18-ra legyőzte Izlandot az Európa-bajnokság utolsó csoportmeccsén. Gulyás István csapata így csoportelsőként jutott a középdöntőbe, ahová két pontot visz magával. A találkozót követően nehezen találták a szavakat a játékosok, de megpróbálták megfogalmazni érzéseiket az Origónak.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

Elsőként Ligetvári Patrik érkezett meg a vegyes zónába, óriási mosollyal az arcán. "Ezt még fel kell dolgozni, kell hozzá legalább egy nap, de lehet, hogy több is.

Nem tudom, hogy csináltuk, honnan van ekkora erő, és tartás ebben a csapatban, de valami egészen elképesztő.

Nem is találom a szavakat, elmondhatatlanul boldog vagyok. Mindent betartottunk, amit a szakmai stáb kért tőlünk, nem estünk kétségbe akkor sem, amikor öttel vezettek az izlandiak. Végig higgadtak maradtunk, bíztunk magunkban és egymásban is, aminek aztán a végén meg is lett az eredménye. De ez tényleg hihetetlen."

Lassan elfogynak a jelzők a magyar kéziválogatott Eb-n nyújtott teljesítményére, amely csoportelsőként jutott tovább a középdöntőbe Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A második félidőben mutatott extra teljesítmény már csak azért is elképesztő volt, mert az előző két meccs is rendkívül megterhelő lehetett a játékosoknak, mentálisan és fizikálisan egyaránt. Ezzel kapcsolatban Ligetvári így vélekedett. "Persze, fáradtak voltunk, azért két komoly játékerőt képviselő csapat ellen játszottunk, de úgy voltunk vele, ha már megteremtettük magunknak az esélyt, igenis élnünk kell vele.

Hornyák Péter szerezte a magyar válogatott első gólját a mérkőzésen, emellett óriási mezőnymunkát végzett, főleg védekezésben. A jobbszélső így értékelt. "Fogalmam sincs, hogy ezt a második félidőt honnan húztuk elő, de embertelen volt.

Életünk legnagyobb élménye következik, de ugyanúgy állunk hozzá továbbra is a meccsekhez, mint eddig: kiadjuk magunkból a maximumot, küzdünk egymásért, aztán majd meglátjuk, hogy ez mire elég. De egyelőre nem úgy tűnik, hogy rossz úton járnánk."

Az első félidő nem sikerült, a második játékrészre viszont ahogyan ön is mondta, nehéz jelzőket találni. Mi hangoztt el a szünetben, amitől ilyen radikálisan megváltozott a játék képe?

Őszintén? Nem emlékszem rá. Annyira magával ragadott most ez a második harminc perc, és a továbbjutást jelentő eksztázis, amibe mindenki került a lefújás után, hogy nem tudok visszaemlékezni.

Bóka Bendegúz kulcsfontosságú két gólt szerzett a szünet előtt, neki volt köszönhető, hogy nem öt, hanem csak három volt a különbség a félidőben. "Káprázatos volt, szerintem a többiek nevében is mondhatom, hogy életünk egyik legnagyobb meccse, és élménye. Talán még mi sem gondoltuk, hogy egy ilyen fantasztikus izlandi csapat ellen mínusz ötről fel tudunk állni, és fordítani.

Az Eb leggyengébb félidejét produkáltuk, de a szünetben rendeztük a sorokat, megbeszéltük a hibákat, és tiszta fejjel futottunk ki a második játékrészre.

Viszont aztán amit ott csinátunk, arra tényleg nincsenek szavak."

Honnan van ekkora tartalék ebben fiatal, nemzetközi szinten majdhogynem teljesen rutintalan csapatban?

Mi sem tudjuk. Két komoly meccsel a lábunkban, kissé fáradtan érkeztünk meg ebbe a meccsbe, amely nagyon rosszul kezdődött. De ki kell mondani, fizikálisan mégis mi bírtuk jobban a végét, ez pedig nagyon sokat elmond erről a csapatról, és a munkáról, amit végzünk."

Bánhidi Bence Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Bánhidi Bence révén kezdte meg a felzárkózást a magyar csapat a második félidő elején, a MOL-Pick Szeged beállója bő öt perc alatt négy gólt dobott, végül nyolc találattal a meccs legeredményesebb játékosa lett. "Nem tudom szavakba önteni az érzéseimet. A második félidőben olyan játékot nyújtottunk, amit az Európa-bajnokság előtt senki nem gondolt volna, hogy ez a csapat képes lehet ilyesmire. Az első meccs után viszont elhittük, hogy van keresnivalónk ezen az Eb-n, ez a dánok ellen is látszott, most pedig különösen.

Azt is játszottuk amit kell, lehiggadtunk, türelmesek voltunk, leredukáltuk a hibákat. Hihetetlen, hogy ebből a csoportból továbbjutottunk, az meg már csak a hab a tortán, hogy két pontot is viszünk magunkkal."

Említette, hogy beszélt a társakkal a szünetben, nos, a szavakat tettek követték, hiszen a második játékrész elején ön vette hátára a csapatot.

Meccs előtt beszéltem a szövetségi kapitánnyal, nagyon sok hasznos tanácsot adott, amire szükségem is volt, mert megmondom őszintén, a dán meccs után egy kicsit magam alatt voltam.

Nem az eredmény, hanem a saját játékom miatt, úgyhogy ebből a szempontból is kemény feladat volt nekem ez az izlandi meccs, de szerencsére megbirkóztam vele."

Hol lehet ennek az álomnak a vége?

Nagyon jó kérdés. Csak azt kell csinálnunk, amit elkezdtünk, semmin nem szabad változtatni, aztán majd meglátjuk.

A két legerősebb csapat, a francia és a dán kiesett, innentől azt mondom, bármi lehet.

Gulyás István szövetségi kapitány kőkemény szakmai elemzéssel magyarázta meg, miért nem sikerült az első félidő és miért sikerült a második: "Annak ellenére, hogy kevés gólt kaptunk, a letámadások nem jöttek a két kettesből. Be voltunk szorulva, előnyt szereztek, bal kettőből kellett volna feljönni középre, nem sikerült, így mindig tovább tudták játszani a labdát, és végül találtak egy üres embert. Na, ez megváltozott a második játékrészre, be lettek csapdázva középre, rendkívül szigorú lett a védekezésünk, amivel nem tudtak mit kezdeni, és persze Roli is szenzációs bravúrokkal segített minket.

Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Hogy lehetett elviselni azt az ellenséges hangulatot, amit a dán közönség teremtett?

Annak ellenére, hogy Malmőben vagyunk, hétfőn Dániában játszottunk, most átutaztunk Izlandra. A viccet félretéve nyilván nehéz volt, de nem volt életveszélyes.

Amikor elkezdték a felkészülést az Európa-bajnokságra, nyilván volt egy terv a fejekben, de talán nem az, hogy csoportelsőként, két ponttal megy a magyar válogatott a középdöntőbe. Mekkora bőrönddel jött Malmőbe a szövetségi kapitány?

Mosatunk. Kinéztük már a mosodákat, de nem vittük még el a ruhákat, megvártuk ezt a meccset. De holnap muszáj lesz meglátogatni néhányat, mert szerencsére maradunk még egy hetet.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy bármelyikünk fejében megfordult ez a forgatóköny. Elmondtuk a sajtótájékoztatókon, interjúkban, hogy mire készülünk, azt őszintén is gondoltuk.

Most sem volt teher a játékosokon, azt mondtuk nekik, hogy lehet nyerni, de nem kötelező. Tegyenek meg mindent, tartsuk őket szorosan, legyünk a nyakukon és legyünk pariban, aztán meglátjuk. De természetesen óriási öröm, hogy vár ránk még négy meccs, ahol további élményeket és sikereket lehet elérni, arról nem is beszélve, hogy

ezeknek a fiúknak most megismeri a nevét Európa. Már ha az eddigi meccsek után nem ismerte.

A magyar válogatott programja a középdöntőben:
2020. január 17., péntek. 18.15: Magyarország-Norvégia
2020. január 19. vasárnap. 18.15: Magyarország-Szlovénia
2020. január 21. kedd. 20.30: Magyarország-Svédország
2020. január 22. szerda. 16.00: Magyarország-Portugália

A középdöntők első két helyezettjei jutnak a január 24-26. között Stockholmban zajló négyes döntőbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!