Románia ellen az önbecsülése visszaszerzéséért is játszik a női kézilabda-válogatott

kézilabda Zácsik Szandra női magyar válogatott
Szandra Szollosi-Zacsik of Hungary (C) vies with the ball during the EHF EURO 2020 European Women's Handball Main Round - Group II match between Hungary and Germany at Sydbank Arena in Kolding, Denmark, on December 12, 2020. (Photo by Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
A dániai női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében Németország ellen elszenvedett vereség után tartott online sajtótájékoztatót a magyar női kézilabda-válogatott, amelyen a két szövetségi kapitány, Danyi Gábor és Elek Gábor mellett a csapat két játékosa, a kapus Szikora Melinda és az irányító Tóth Eszter vett részt.

"Nyilván olyan meccs után vagyunk ami után sok orömre és poziítv dologra nem tudunk beszélni – vágott bele Danyi Gábor a németek ellen 32-25-re elveszített mérkőzés rövid értékelésébe. – Reálisan kell néznünk a helyzetünket, és meg kell találni azokat a pontokat amikben javulni tudunk. Ebből van most nyilván van bőven. Fontos tanulság, hogy el kell érnünk, hogy kevesebb holtpontunk legyen, és ha vannak is, akkor se legyenek ennyire mélyek. Ezért vagyunk itt, hogy tanuljunk mindenből, még az ilyen mérkőzésekből is. Elkeseredésre, nagy drámázásra szerintem egyelőre nincs ok, de a következő két meccs minden pillanatát arra kell használnunk, hogy fejlődjünk."

Elek Gábor is arra hívta fel a figyelmet, hogy a csapatnak muszáj csökkentenie a hibák számát, ha eredményes akar lenni a jövőben.

"Nem lehet 13 kihagyott ziccerrel és technikai hibával megnyerni egyetlen meccset sem, egy ilyet, mint a pénteki meg pláne nem. Hiába vannak meg a helyzeteink, ha nem használjuk ki a ziccereket, akkor nem fogunk tudunk nyerni. Az első félidőben kimondottan sok ziccert hibázunk, a második félidőben pedig látszott, hogy, ha nem tudunk átbillenni, a kritikus helyzetekben a magunk javára fordítani a mérkőzést, akkor nem tudunk nyerni.

– fogalmazott nagyon őszintén a Ferencváros edzője.

A magyar válogatott eddig négy mérkőzést játszott az Európa-bajnokságon, három csoportmeccset, illetve a németek elleni középdöntős mérkőzést. A csapat azzal az egy céllal utazott el Dániába, hogy minél többet játszva tudjon felkészülni a március közepén esedékes győri olimpiai selejtezőre. Kérdés, hogy láttak-e a kapitányok olyan momentumokat, amelyekre lehet építeni jövő tavasszal?

Elek Gábor (elől) és Danyi Gábor keresi a hibákat és a megoldásokat, hogy tavaszra ütőképes legyen a magyar női kézilabda-válogatott Forrás: AFP/Bo Amstrup

"A szerbek ellen volt egy jó 60 percünk, de ezt is kezeljük a helyén, mert ne higgye azt senki, hogy ez márciusban is így fog működni. A hollandok ellen is jól játszottunk nagyjából 40 percig, és a horvátok ugyan megleptek bennünket, nem számítottunk rá, hogy ilyen jól fognak játszani, de ott is voltak jó momentumaink.

Itt kell megtalálni a problémák okait, amelyek lehetnek pszihcések, fizikálisak, mentálisak. Ez a szakmai stáb, azaz a mi feladatunk lesz" – mondta az Origo kérdésére válaszolva Danyi Gábor.

A válogatott a szombati pihenőnapon két részre osztva edz, más-más terhelést kapnak a többet, illetve a kevesebbet játszók, hétfőn délelőtt egy teljes értékű edzéssel és videózással készül fel a Románia elleni, 20.30-kor kezdődő találkozóra.

"Minden munkával töltött percre nagy szükségünk van – hangsúlyozta Elek Gábor. – Átbeszéljük a tanulságokat, és nekifekszünk a románok elleni felkészülésnek. Március közepéig, azaz az olimpiai selejtezőt megelőzően csak három-négy nap áll rendelkezésünkre, vagyis most kell előkészíteni az ott elővehető dolgokat, most kell levonni a tanulságokat a történtekből."

A Németország elleni mérkőzés után többektől is elhangzott, hogy görcsös a csapat, az okát viszont mindenki csak találgatja.

"Csak tippelni tudunk, hogy mi lehet az oka. Talán a borzasztó nagy megfelelési kényszer, ami egyelőre nem segíti, inkább gátolja a jó teljesítményt. Ezen kell a legkomolyabban dolgoznunk, hogy márciusig levegyük a játékosokról.

– jelentette ki kertelés nélkül Elek Gábor.

A játékosokat képviselő Tóth Eszter és Szikora Melinda elmondta, hogy egyelőre jól bírják a koronavírus-járvány miatt speciális intézkedések miatti bezártságot, a vannak olyan közös programok, amelyek oldják ezt a helyzetet.

A németek elleni mérkőzésre térve elmondták, hogy ők is látják a hibákat.

Szikora Melinda (szemben) tudja, hogy a kapusoktól is jobb teljesítményre van szükség Forrás: AFP/Bo Amstrup

"Az mindenképpen pozitív dolog, hogy kétszer is visszajöttünk a mérkőzésbe, és fel tudtunk zárkózni egy gólra, de ezt követően is csak kergetni tudtuk az ellenfelet, és a sok buta hiba miatt nem sikerült egyenlítenünk, vagy akár fordítanunk" – mondta az irányító Tóth Eszter.

"A második félidőt rossul kezdtük, aztán pedig minden erőnket felemésztette a felzárkózás. Nem jött egy bravúrvédés, vagy egy olyan extra, ami átsegített volna bennünket.

fontos, hogy mi is többet tudjunk segíteni a csapatnak hátulról" – mondta önkritikusan a csapat egyik kapusa, Szikora Melinda.

Azt mindketten kiemelték, hogy még hátralévő két mérkőzésen, azaz Románia és Norvégia ellen egyáltalán nem lesz mindegy, hogy szerepel csapat.

"A saját árnyékunkat kell tudnunk átlépni, ha ez sikerül akkor megverhetjük ezt a mostani román csapatot.

Lehet, hogy hirtelen nem fogjuk tudni levetkzőni a görcsösséget, de, ha hösszeáll a csapat, és egy-egy jó teljesítménnyel tudnak néhányan segíteni, akkor felszabadulhat a társaság. Nagyon fontos, hogy megfelelően fejezzük be az Európa-bajnokságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!