Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott a csoportgyőztes Norvégia ellen zárja szereplését az Európa-bajnokság középdöntőjében. Danyi Gábor és Elek Gábor csapata már biztosan ötödik helyen zár a csoportjában, azonban még számos nyitott kérdés van a keddi játéknap előtt.

A hétfői, Románia elleni 26-24-es sikernek köszönhetően eldőlt, hogy az ősi rivális már nem előzheti meg a mieinket a II. csoportban, így a mieink az ötödik helyen zárnak a hatosban. Az, hogy végül hányadik helyen zárjuk a kontinenstornát, az a magyar-norvég mérkőzés eredménye mellett függ a másik csoport két találkozójának végkimenetelétől is.

Ami biztos, hogy a nemzeti csapat a 9-10. hely valamelyikén zárja a Danyi, Elek páros irányítása alatti első(?) világeseményét.

Ezen az sem változtatna, ha egy, a 2014-es Európa-bajnokságon látott bravúrhoz hasonló teljesítményt nyújtva sikerülne megverni az erősorrend első helyén álló ellenfelet.

Alig 24 órával a románok elleni győzelem után Norvégia ellen búcsúzik az Eb-től a magyar válogatott Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Az a hat évvel ezelőtti 29-25-ös debreceni győzelem egy mostanihoz hasonló, már tét nélküli szituációban jött. Amikor az elmúlt évtizedben komoly jelentősége volt egy magyar-norvégnak, akkor rendre Thorir Hergeirsson együttese jött ki jól a találkozóból. Ilyen volt a 2012-es Eb-elődöntő (30-19), valamint a legutóbbi két kontinenstorna középdöntős meccse (2016: 24-23, 2018: 38-25) is.

Az ellenfél szövetségi kapitánya a skandinávok keretében kedd délelőtt egy változtatást eszközölt: a győri Veronica Kristiansen helyére az irányító-átlövő Marta Tomacot nevezte be. Norvégia eddig kiválóan szerepel Dániában, eddigi öt ellenfele még csak megszorítani sem tudta. A "legnehezebb" dolga eddig a világbajnoki címvédő, az elődöntős reményeit már elveszítő Hollandia ellen volt, de ott is 32-25-re tudtak győzni.

Kiemelni igazából felesleges lenne bárkit is, Katrina Lunde 40 évesen, menet közben becserélve véd nagyszerűen, Stine Oftedal jól irányítja a támadójátékot, Camilla Herrem nagy kedvvel bizonyítja, hogy ő minden idők egyik legkiválóbb balszélsője, Nora Mörk pedig hosszú sérülés után visszatérve vezeti a góllövőlistát.

Nora Mörk a riói olimpia, a 2016-os Eb és a 2017-es vb után sorozatban negyedik világeseményén is gólkirálynő lehet Forrás: AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A 29 éves jobbátlövő sorozatban negyedik világeseményén is gólkirálynő lehet, mondanunk sem kell, hogy erre még nem volt példa nem csak a női, de a férfi kézilabdázás történetében sem.

Anna Vjahirjeva legyen a talpán, aki ezt a 2020-as években megdönti... A norvégok eddigi öt mérkőzésükön átlagosan 34,6 gólt szereztek, és már négy olyan játékosuk is van, aki legalább 22 gólt dobott a tornán. Mörk, Oftedal és Herrem mellett a talán a fiatal játékosok közül legelőrébb járó Henny Reistad is elérte ezt a számot.

Ennél a 20:30-kor kezdődő összecsapásnál lesz két másik is az utolsó középdöntős játéknapon, amelyik nagyobb izgalmakat tartogat.

A Norvégia mögötti második hely kérdéséről a Horvátország-Németország mérkőzés fog dönteni.

A németeknek nyerni kell a torna meglepetéscsapata ellen. Azonban mivel a torna első szakaszától a többi Podravka-játékoshoz hasonlóan távol lévő Dejana Milosavljevicet a horvátok be tudták cserélni erre a sorsdöntő meccsre, az esélyek nagyjából kiegyenlítettek lesznek.

Egyelőre szintén megjósolhatatlan, hogy melyik lesz a két elődöntős válogatott a másik középdöntős csoportból. A Dánia-Oroszország meccsből csak úgy juthat tovább mindkettő, ha a dánok legyőzik Ambros Martín csapatát, a pontszámban előttük álló franciák pedig vereséget szenvednek Svédországtól.

Ha tippelnünk kellene, akkor Norvégia-Franciaország és Oroszország-Németország párosításokra tennénk a legjobb négy között, amivel - hiába az elmúlt két hét néhány váratlanabb eredménye, - a papírformához közeli eredmények jönnének ki a torna utolsó szakaszára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!