A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A magyar válogatott a második félidőben fordított Románia ellen a női kézi-Eb-n

Lakatos Rita kézilabda magyar női válogatott
Rita Lakatos of Hungary and Cristina Laslo of Romania during the EHF EURO 2020 European Women's Handball Main Round - Group II match between Hungary and Romania at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 14, 2020.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 26-24-re legyőzte Romániát a dániai Európa-bajnokság középdöntőjének hétfő esti mérkőzésén.

Egy magyar-román párharcnak akkor is hatalmas presztízse van, ha már egyik csapat sem juthat tovább a középdöntős csoportjából az Eb-n. Alapvetően a magyar válogatottnak megy jobban az ősi rivális ellen, elég csak a 2008-as pekingi olimpia negyeddöntőjére, a 2012-es, bronzéremmel záruló Eb-re, vagy a 2018-as bravúros sikerre gondolni. Ez volt az a mérkőzés, amelyiken az ellenfél sztárja, Cristina Neagu súlyos sérülést szenvedett.

Nincs olyan, hogy egy magyar-román mérkőzés nem fontos, ennek megfelelően nagy csatát hozott a rangadó Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A legendás balátlövő a továbbjutásról döntő tavalyi világbajnoki csoportmérkőzésen már ott volt, és kulcsszerepet játszott abban, hogy Románia kiejtette a mieinket. A magyar kispadon Kim Rasmussen vesztét okozó, nagy előnyről elveszített találkozó emléke élénken élhet a mieinkben, ugyanis számos játékos ott volt akkor, ahogy ezen a mostani összecsapáson is.

Az immáron Danyi Gábor és Elek Gábor irányítása alatt álló együttesben a rangadó előtt történt egy változtatás: Tóth Eszter bölcsességfoga begyulladt, így nem Tóvizi Petrát cserélték le Pásztor Noémire, hanem az irányító Lakatos Rita került vissza a keretbe.

Kovacsics Anikó, Lukács Viktória és Schatzl Nadine góljaival a mieink jól kezdték a mérkőzést. Az első öt percben a románok csupán egy Neagu-találatot tudtak elérni. Elize Buceschi és Elena Dinca révén 3-3-nál viszont már egyenlíteni tudtak. Bíró Blanka védése és Klujber Katrin hétméteres utáni gólja elől tartotta a magyar csapatot. (4-3)

Lakatos Rita kiválóan szállt be a mérkőzésbe Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A kreatívan és pontosan játszó együttes 7-4-nél először vezetett három góllal, jól kihasználva egy emberelőnyt. Az ellenfél egy rossz csere után ismét hátrányba került, amit Schatzl használt ki. Bíró 15 perc után 44 %-kal állt, ami megalapozta azt, hogy nyugodtabban támadhatott a magyar válogatott. Klujber lövésénél a nem sokkal korábban pályára kerülő Denisa Dedu sikeresen tudott közbeavatkozni, majd Neagu is betalált, így a 18. percben négy gólos vezetés helyett csak kettő állt az eredményjelzőn. (9-7)

A nagy iramú első félidő hajrájára fordulva Sonia Seraficeanu és Cristina Laslo két-két találatával, valamint Háfra Noémi és Schatzl hibáinak köszönhetően Románia 12-12-nél kiegyenlített. Sőt, Bogdan Burcea időkérése után Laura Ostase beállóból a vezetést is megszerezte az ellenfélnek. Dedu védése után Neagu bombájával először vezettek kettővel a románok. Lakatos remek csel után egy 4-0-s román szériát tört meg két perccel a szünet előtt. (13-14)

A játékrészt emberhátrányban befejező magyar válogatott 14-13-as hátrányban mehetett a szünetre. Dedu a második játékrész elején ott folytatta, ahol az első végén abbahagyta: előbb Schatzl majd Lukács lövését védte a szélről. Ostase pedig visszaállította a kétgólos vezetést. Bíró bravúrja kellett hozzá, hogy ne menjen hárommal a román válogatott. Háfra labdaszerzéssel, majd bombagóllal bizonyította, hogy igenis helye van a nemzeti csapatban. (14-15)

Schatzl előbb megszerezte ötödik gólját, majd kiharcolt egy hétméterest - Klujber pedig ezúttal nem hibázott. Háfra kiállítása után Ana Iuganu ejtett a szélről sokadszor, de pontatlan volt. Lakatos egy remek betörésből kiegyenlített. (17-17) Miután Neagu elhibázta az üres kapus kísérletét, Helembai Fanny előbb mellé lőtte a ziccerét, másodszor - Faluvégi Dorottya labdaszerzését követően - viszont már nem hibázott, így a mieink hosszú idő után visszavették a vezetést.

Schatzl Nadine hét gólt dobott a románok ellen Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Miután Schatzl egy újabb lehetetlen helyzetet oldott meg sikeresen, 20-18-nál a román kapitánynak időt kellett kérnie. Szinte egyből ezután Neagu eladta a labdát, Tomori Zsuzsanna ziccerét azonban kivédte az idő közben becserélt Ana Mazareanu. Ostase gólja öt perces román gól nélküli időszakot tört meg, Laslo révén pedig az egyenlítés is összejött. A 49. percben a pár perccel azelőtt az erejével teljesen elkészült, és ezért lecserélt Neagu egy büntetőre visszajött, amit Szikora Melinda bravúrral védeni tudott.

Az utolsó tíz percet a mieink kezdhették 21-20-as előnyből, Neagu pedig újra a pályán volt. A románok felfedezettje, Ostase az ő passzából ki is egyenlített, majd jött a két Gábor időkérése. Lakatos góljára Ostase - nyolcadszor is - válaszolni tudott. (22-22) Schatzl és Lakatos bátor játékával azonban az utolsó öt percnek 24-22-es előnyben vághatott neki a magyar csapat.

Innen már nem volt visszaút az ellenfélnek, Lakatos eldöntötte a két pont sorsát.

A magyar női kézilabda-válogatott 26-24-re legyőzte Romániát.

A mieink így a csoport ötödik helyén fogják zárni a középdöntőt, függetlenül a kedd esti Norvégia elleni összecsapás eredményétől.

Női kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, II. csoport. 4. forduló
Magyarország - Románia 26-24 (13-14)
Bíró - Schatzl 7, Szöllősi-Zácsik 4, Kovacsics 2, Helembai 2, Tomori, Lukács 2, cserék: Klujber 3, Tóvizi, Lakatos 5, Csiszár-Szekeres, Háfra 1, Szikora, Faluvégi, szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor

"Nem voltunk annyira mélyen, de a toptól elsősorban lelkileg nagyon messze voltunk a mérkőzés előtt. Meg kellett szoknunk a közeget, hogy ne menjen el a meccs azon, hogy túl mély hullámvölgybe kerülünk, ahogy az történt, a horvátok, németek vagy a hollandok ellen" – kezdte értékelését a találkozót követően Danyi Gábor, a válogatott egyik szövetségi kapitánya.

Elmondta, ez a meccs is hasonlított a fentebb említettekre: egy-két gólos vezetés után ugyanilyen hátrányba kerültünk.

Danyi Gábor (a képen) és Elek Gábor meccsről meccsre építi a magyar válogatottat Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

"Most viszont jól jöttünk ki az ilyen helyzetekből, uraltuk ezeket a szituációkat, és ugyan nem játszottunk jól, mert azért tudunk ennél sokkal jobban is játszani,

Szerintem nagyon sokat lehet építkezni ebből a mérkőzésből. Nagyon stabilak voltunk védekezésben, nagyon készültünk Cristina Neagu kikapcsolására, nem szerettük volna, ha ő egyedül eldönti a mérkőzést."

Danyi Gábor, aki mindig a csapat egészét dicséri, ezúttal két játékost külön is kiemelt, akiknek nagyon fontos szerepük volt a győzelemben: "Mindenki kivette a részét a győzelemből, de Lakatos Rita és Tomori Zsuzsa védőmunkáját még külön is kiemelném. Most kezdünk el épülni, most kezdünk el mindent gyakorolni éles szituációban, és ez nem megy egyik napról a másikra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!