A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Utolsó Eb-meccsén kikapott a norvégoktól a magyar női kézilabda-válogatott

Horizontal
Norway's Right back Stine Skogrand celebrates during the EHF EURO 2020 European Women's Handball Main Round - Group II match between Hungary and Norway at the Sydbank Arena in Kolding, Denmark, on December 15, 2020. (Photo by Claus Fisker / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott nagyon sima 32-21-es vereséget szenvedett a torna egyik legnagyobb esélyesétől, Norvégiától a dániai Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó mérkőzésén. A nagy különbségű vereséggel az is eldőlt, hogy a magyar csapat a 10. helyen zárta az Eb-t. A pénteki elődöntőkben Norvégia–Dánia és Franciaország–Horvátország mérkőzéseket rendeznek majd.

Utolsó mérkőzését játszotta Koldingban a magyar válogatott, az ellenfele pedig az a norvég csapat volt, amelyik eddig mint az öt mérkőzését megnyerte, ráadásul valamennyit rendkívül magabiztosan. A magyar csapatnak vannak nagyon rossz, helyenként súlyos vereségekkel terhelt emlékei a norvégokról, de azért a 2014-es Eb-középdöntőjében például öt góllal, 29-24-re meg tudtuk őket verni – azaz nem lehetetlen őket legyőzni.

A Danyi Gábor és Elek Gábor által irányított magyar csapat hétfőn Románia legyőzésével biztossá tette, hogy az 5. helyen végez a középdöntős csoportjában, és 9-10. hely valamelyikén zárja a tornát. Ugyanígy a norvégok sorsa is eldőlt már: Thorir Hergheirsson csapata már biztosan csoportgyőztesként várhatja a pénteki elődöntőt.

Ha már pénteki elődöntő: nagy kérdés volt, hogy a norvégok mit terveznek, próbálnak-e tűzben maradni, vagy rápihennek az első helyosztóra.

A magyar csapat kapujában Szikora Melinda állt, míg védekezésben a Faluvégi, Háfra, Kovacsics, Klujber, Szikora, Márton Gréta összetételű csapattal kezdtünk, támadásban pedig Szekerest pedig Helembai Fanny váltotta. A norvégok nagyon pörögtek védekezésben, és Camilla Herrem két, valamint Henny Reistad egy góljával percek alatt elhúztak 3-0-ra.

Szikora Melinda sokszor került kiszolgáltatott helyzetbe a magyar kapuban Forrás: AFP/Bo Amstrup/Claus Fisker

A negyedik norvég gólt szerző (hetesből volt eredményes) ex-győri Nora Mörk mellett három ETO-játékos volt a norvég kezdőben Stine Oftedal, Kari-Alvik Bradsett és a kapus Silje Solberg volt a skandinávok kezdőjében, a padon pedig ott ülte a félelmetes beálló, szintén egykori győri kedvenc Heidi Löke, míg a kisebb sérüléssel bajlódó Veronica Christiansen ezúttal nem került be a keretbe.

A kilencedik percben úgy kellett időt kérnie a Danyi-Elek kapitány kettősnek, hogy Szikora komoly bravúrjai ellenére is 6-1-re vezettek a norvégok, akik szinte minden gólt lerohanásból lőttek. A magyar csapat találatát egyébént Kovacsics Anikó szerezte. Még nem telt el tíz perc, amikor már hat eladott labdánk volt, amit a norvégok a szokásos kíméletlenségükkel büntettek meg. A magyar stáb igyekezett növelni a távoli lövőerőt, érkezett Szöllősi-Zácsik Szandra és Tomori Zsuzsanna, utóbbi lőtt is egy gólt.

Viszont sorra kaptuk mi is a gólokat, az eddig nem túl gólerős jobbszélsőjük, Stine Skogrand sorra ejtette át Szikorát, 2-9-nél nagyon jól jött, hogy Kovacsics és Faluvégi Dorottya is be tudott találni, ez a két gól egy kicsit tartotta a lelket a mieinkben.

Klujber Katrin (42) szomorkodik egy norvég gól után: nagyon sokszor láttuk sajnos ezt a képet Forrás: AFP/Bo Amstrup/Claus Fisker

Nagyon fontos volt, hogy ne roppanjon össze a magyar csapat, hogy meg tudja mutatni másoknak, de főleg magának is, hogy képes felvenni - még, ha csak a mérkőzések egy-egy szakaszában is a versenyt a világ legjobbjaival.

A norvég védekezés nagyon nem ízlett a magyar csapatnak, a ki-kilépő védők rendre hibára kényszerítették a magyar játékosokat, így az első negyedóra végén már tíz eladott labdánk volt, amiből a norvégok öt lerohanás gólt lőttek (5-12). Az sem zavarta meg őket, hogy a védelmünk közepén ekkor már a Tomori, Szekeres páros dolgozott. Pedig a norvégok is tudtak hibázni, Sokgrand hagyott ki egy hetest, de sajnos mi is, Solberg védte előbb Kácsor Gréta lövését, majd Faluvégi ziccerét.

A norvég kapus a kapujára tartó 12 lövésből hetet megfogott!

A 22. percben Kovacsics tört meg egy kellemetlenül hosszú gólcsendet (6-14), válaszul Arntzen felavatta a Szikorát váltó Bíró Blankát. Tomori is betalált, de az időközben beállt Löke is, akivel sok más védelemhez hasonlóan mi sem boldogultunk. Az átlövőik viszont hibáztak, ahogy Sanna Solberg (a kapus Silje Solberg testvére) is kihagyott egy ziccert, de ne vegyük el a bravúrral védő Bíró Blanka érdemét ennél az akciónál. A félidőt Lakatos Rita kiállítása miatt emberhátrányban fejeztük be, de Klujber Katrin így is be tudott találni, Bíró pedig kivédte Mörk hetesét. A túloldalon azonban hiába harcolt ki hetest Szöllősi-Zácsik, Klujber a jobb kapufára vágta a labdát, így 17-9-es norvég vezetéssel mehettek szünetre a csapatok.

A játék képe sajnos a fordulás után sem változott, ha nagy nehezen helyzetbe is tudtunk kerülni, a Solberget váltó Katrine Lunde védett, míg a norvégok megint könnyű gólokat szereztek, pedig Bírónak is voltak bravúrjai. Ennek ellenére a 40. percben meglett a tízgólos különbség, 23-13-ra vezettek Mörkék.

A magyar csapatból egyrészt Kovacsics Anikó tudott az átlagnál jobb teljesítményt nyújtani, az FTC irányítója a félidő közepén már hat gólnál járt, másrészt pedig klubtársa, Bíró Blanka, aki bőven 40 százalék fölött védett a félidő közepén. Klujber és Tóvizi is betalált, zsinórban két gólt lőttünk, ezt pedig nem tűrhette a norvég kapitány, mindjárt időt is kért, de a következő gólt is mi lőttük Lakatos Rita révén (18-25).

Kovacsics Anikó (8) a magyar csapat egyik legjobbja volt Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Claus Fisker/Claus Fisker

Ennél közelebb viszont nem tudtunk kerülni a norvégokhoz, de legalább elmondhattuk, hogy tudtuk tartani a lépést Lökéékkel, és jó volt látni, hogy Klujber is összekapta magát, és, ha az átlövései ezúttal nem is működtek, de a heteseket biztos kézzel lőtte be.

Ezt a félidőt, egyúttal a meccset is emberhátrányban fejeztük be – Lökéről állították ki a fiatal Helembay Fannyt –, a norvégok pedig egy kínaival zárták le a találkozót, amit a norvégok végül 32-21-re nyertek meg. A magyar válogatott hasonlóan a másik csoport 5. helyezettjéhez, Spanyolországhoz 2 ponttal zárta a középdöntőt, és végül a 10. helyen fejezte be ezt az Európa-bajnokságot.

A másik csoportban a miénkkel egy időben játszott mérkőzésen a házigazda Dánia 30-23-ra legyőzte Oroszországot, így eldőlt, hogy az elődöntőkben norvég–dán és francia–horvát mérkőzéseket rendeznek majd pénteken.

Eredmény, középdöntő, 3. forduló:
Magyarország–Norvégia 21-32 (9-17)
a magyar csapat gólszerzői: Kovacsics 7, Klujber 5, Faluvégi 3, Tomori 2, Lakatos 1, Szöllősi-Zácsik 1, Schatzl 1, Tóvizi 1

"Nagyon magas intenzitású mérkőzés volt, de pont arra számítottunk, hogy norvégok nagyon nagy tempót diktálnak majd. A tervünk az volt, hogy le akartuk őket lassítani, de ezzel sajnos magunkat is lelassítottuk. A második félidőben azért már jobban játszottunk, ebbe kell kapaszkodnunk a jövőben" – mondta Faluvégi Dorottya a csapat szélsője.

"Az első félidőben nagyon nem sikerült, amit elterveztünk. Nem tudtunk hosszabb lefolyású támadásokat vezetni, nem tudtuk megoldani, hogy ne középen fussanak az akcióink, ahol nagyon sűrű volt a norvég fal. Szélesen, hosszan, a szélsőket megjátszva akartunk támadni.

– mondta a lefújást követően Danyi Gábor, a válogatott egyik szövetségi kapitánya, hozzátéve, hogy nagyon hullámzó a teljesítményünk, miközben az is látszik, hogy egy-egy periódusban bárkivel felvesszük a versenyt. A kapitány szerint nagy problémát jelentett, hogy aki átesett a Covid-fertőzésen, az, hogy tudott, illetve hogy nem tudott visszatérni. "Folyamatosan mértünk volt, hogy meg kellett állni edzéseken, mert egy-egy játékos nem bírta a terhelést. Ha pedig fizikálisan nem vagyunk rendben, akkor nincs miről beszélni" – mondta még, hozzátéve, hogy a márciusi győri olimpiai selejtezőig a válogatott játékosoknak biztos, hogy sok különmunkát is végezniük kell a klubjaikban, hogy utolérjék a járvány előtti önmagukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!