A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az olimpiai résztvevő magyar női kézilabda-válogatott 29-23-as vereséget szenvedett a címvédő Oroszországtól a Győrben zajló ötkarikás selejtezőtorna vasárnap esti, utolsó mérkőzésén.

Az Origo sportrovatának helyszíni tudósítása.

A magyar-orosz mérkőzésnek pontosan annyi tétje volt, mint amennyi az előtte nem sokkal véget érő, 42-30-as eredménnyel záruló szerb-kazahnak. Ez annak köszönhető, hogy a magyar és az orosz válogatott is megnyerte pénteki, majd szombati találkozóját is az Audi Arénában, így vasárnapra eldőlt, melyik két együttes lehet ott Tokióban.

Elek Gábor, a mieink szövetségi kapitánya mindhárom, a torna eddigi részét a lelátón töltő játékosának megadta a lehetőséget: Szikora Melinda, Vámos Petra és Tóvizi Petra közül utóbbi a kezdőcsapatba is bekerült. Kikerült a 16 fős keretből Bíró Blanka, Kisfaludy Anett és Márton Gréta.

Anna Vjahirjeva, a világ egyik legjobb játékosa kiválóan kezdte a mérkőzést a magyar válogatott ellen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Klujber Katrin szerezte a mérkőzés első gólját, majd Szöllősi-Zácsik Szandra és Anna Vjahireva pillanatai következtek. A világ egyik legjobb játékosa két hétmerest is gólra váltott az első percekben. (3-3) A jobbátlövő szerezte az oroszok első négy találatát. Nálunk valamivel jobban megoszlottak a terhek, hiszen a remek cselekkel ziccerbe kerülő Kovacsics Anikó is feliratkozott a gólszerzők közé.

Zácsik harmadik góljával a 11. percben a magyar csapat 6-4-es előnybe került annak ellenére, hogy Alekszej Alekszejev a legerősebb csapatát játszatta. Ennek meg is lett az ereménye, az oroszok három perc alatt átvették a vezetést, sőt Julija Manaharova első lefordulásból szerzett góljával 8-6-ra már ők vezettek.

Elek Gábor pedig először kért időt a találkozó során, ami sikeresen megakasztotta az ellenfelet. Azonban sokáig Anna Szedojkina védéseinek köszönhetően a mieink sem tudtak gólt szerezni - közel hat percen át egyik válogatott sem. A gól nélküli időszakot Háfra Noémi törte meg, de Vjahirjeva egy újabb büntetővel visszaállította a kétgólos vezetést. Managarova szélső befutása után pedig először vezetett hárommal az olimpiai címvédő. (7-10)

Szöllősi-Zácsik Szandra góljainak köszönhetően is jól tartotta magát az első félidőben a nemzeti csapat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Alekszejev ekkor lecserélte a szélsőit, valamint Ilina is élt a lehetőséggel irányítóban, balátlövőbe Vladlena Bobrovnyikova érkezett. Az, hogy az oroszok kispadján is ilyen kvalitású játékosok ülnek, tökéletesen megmutatja, hogy ők még egy magasabb szinten helyezkednek el a női mezőnyben, mint mi. 13-8-as hátrányban Schatzl Nadine szépített.

Janurik Kinga védései, Kovács Anett góljai, valamint az utolsó percekben pályára lépő Vámos Petra remek megmozdulásai szorosan tartották az eredményt. A második félidő 14-12-es orosz vezetésről indult, mindkét oldalon új emberekkel a kapuban: Szikora Melinda és Viktorija Kalinyina is jól szállt be a mérkőzésbe.

Kovacsics és Zácsik továbbra is csapatunk erősségei voltak, így továbbra is tapadni tudtunk a riválisra. (15-17) Darja Dmitrijeva gólerős játékával a védőink nem tudtak mit kezdeni, ahogyan Schatzl sem Kalinyinával. Klujber büntetőből lőtt gólja után Vjahirjeva is bebizonyította, hogy ő is képes hibázni.

Szoros mérkőzést játszottunk az olimpiai címvédővel Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez Zácsikra is igaz volt, aki fölé lőtt egy átlövést. Mivel Kovács Anett is csak a kapufát találta el a szélről beugorva, így az oroszok pillanatok alatt elhúztak néggyel. (16-20) Csiszár-Szekeres Klára kétperces kiállítása a 45. percben tovább nehezítette a mieink dolgát, de Szucsánszki Zita emberhátrányból is megtalálta a kapuhoz vezető utat.

Elek Gábor visszacserélte két fiatal átlövőjét, Háfrát és Klujbert, Kovacsics Anikó pedig már a szélről volt eredményes. Kszenyija Makejeva és Szeny találataival az utolsó tíz perc 22-19-es orosz vezetésről kezdődött meg. A korábbi győri játékos a túloldalon fejbe vágta Szucsánszkit, amiért piros lapot kapott. Ezzel a magyar válogatott ellen mindhárom mérkőzésen felmutatták a piros színű kártyát.

Klujber újabb jó büntetőjére Polina Gorskova azonnal válaszolni tudott, majd ismét Kovacsics következett a szélről. (21-23) Az idő fogyott, a különbség pedig nem akart nullára csökkenni. Dmitrijeva után Olga Fomina is betalált, majd jött Elek Gábor második időkérése, amit Klujber ötödik gólja követett.

A magyar női kézilabda-válogatott már az Oroszország elleni vereség előtt biztosította a helyét a tokiói olimpián Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szikora védése és Háfra gólja nyitotta a magyar hajrát, de Fomina és Antonyina Szkorobogatcsenko eldöntötték a mérkőzést.

A magyar női kézilabda-válogatott 29-23-as vereséget szenvedett Oroszországtól.

Elek Gábor csapata ezzel a második helyen zárta az olimpiai selejtezőtornát.

Ami mindennél fontosabb, hogy a mieink 2008 után újra ott lehetnek az ötkarikás játékokon.

Női kézilabda olimpiai selejtező, II. csoport, 3. (utolsó) forduló
Magyarország - Oroszország 23-29 (12-14)
a magyar gólszerzők: Klujber, Kovacsics, Szöllősi-Zácsik 5-5 gól, Háfra, Kovács Anett 2, Helembai, Schatzl, Szucsánszki, Vámos 1-1

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!