Vágólapra másolva!
A Sopron Basket női kosárlabdacsapata vasárnap óta a Hotel Sopronban elzárva készül a Lyon elleni szerdai és pénteki Euroliga-negyeddöntőre. Ebben a szállodában tartózkodik az ellenfél, a francia Lyon, valamint a negyeddöntő két másik csapata, az orosz Dinamo Kurszk és a Jekatyerinburg is. Velük együtt készül a csatákra az Origo helyszíni tudósítója is.

Szép új világ. Ez a mondat jutott az eszembe hétfőn délben, amikor megérkeztem Sopronba. A normális antivilágban az érkezést követően a bejelentkezés, majd a szobák elfoglalása következett.

Az új, a koronavírus irányította világban a PCR-tesztelés. Először egy gyorsteszt, ennek az eredményét 15 perc alatt megtudtam, negatív lett.

Majd a normál PCR-teszt, amelynek az eredménye kedd délben lesz meg. Addig, amíg ez nem áll a rendelkezésemre, nem vegyülhetek a játékosok között. Az újságíróknak kialakított különteremben ehetek, meghatározott időben. A szobát nem hagyhatom el. A szállodából nem léphetek ki. Innen szombaton "szabadulok", amikor vége lesz a negyeddöntőknek.

Soha nem látott körülmények között készül a Sopron Basket a női kosárlabda EL-negyeddöntőre Forrás: Facebook

A női kosárlabda Euroligában soha nem látott körülmények között dől el a továbbjutás a legjobb négy közé. Két meccset kell lejátszani, a két találkozó összesített eredménye adja meg majd a továbbjutó csapatot. Ez azt is jelenti, hogy akár az első, akár a második összecsapás döntetlennel is végződhet. A Sopronnak nyolc negyed alatt kellene lerendeznie minden fontos kérdést.

Természetesen óriási dolog, hogy a magyar együttes hazai pályán vívhatja ki a négy közé jutást.

Ezt azonban nem adták ingyen. Kellett mindehhez a talán legprofibban menedzselt magyar sportklub állhatatos munkája (Török Zoltán ügyvezető igazgató és csapata tényleg elképesztő, amit ebben a tekintetben elvégez), az évek óta kialakult és ápolt sportdiplomácia, a korábban Sopronban rendezett események (két Final Four) tökéletes megrendezése.

A csapatok vasárnap óta a szállodában laknak, naponta tesztelik és vizsgálják őket. Csak az edzésekre mehetnek el a Novomatic Arénába.

A szállóból nincs kilépés, aki egyszer elhagyja a zónát, az nem jöhet vissza. A hotelben mindenkinek maszkot kell viselnie, mégpedig a nagyobb védelmet nyújtó FFP2-t.

Az idei szezon az Euroligában alapvetően más, mint bármely korábbi. Az alapszakaszban a Sopron 6 meccsből hatot nyert meg, a francia Bourges, a Landes Basket és a Galatasaray ellen. A korábbi időszakban 14 meccses volt az alapszakasz, 7 hazai és 7 idegenbeli találkozóval. A pandémia miatt a FIBA okos és jó döntést hozott: ebben a sorozatban nem tette ki felesleges utazásoknak az együtteseket.

A hat soproni győzelem önmagáért beszél.

A csapat amúgy is elképesztő formát mutat, ezt a magyar bajnokságban és a Magyar Kupa nyolcas döntőjében is lehetett látni.

Ezzel együtt nagy meccsek várnak a Sopronra a Lyon ellen, amely Európa egyik legerősebb alakulata. A francia csapat talán legerősebb játékosa, Alysha Clark viszont sérülés miatt nem érkezett meg a magyar városba, ezt azért senki sem bánja igazán.

A Lyon elleni első összecsapás előtt a Sopron edzője, Gáspár Dávid beszélt.

A Sopron Basket szerdai és pénteki Euroliga-negyeddöntőiről az Origo a helyszínről tudósít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!