A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az első győzelem: a jeges hóviharban leszállt a magyar bajnokcsapat gépe Oroszországban

Early Winter Weather Snarls Traffic At Newark Airport GettyImageRank1 Waiting USA New Jersey Weather Color Image Newark - New Jersey Photography Newark Liberty International Airport Cancellation Horizontal FLY ENVIRONMENT AIRPORT STORM SNOW
NEWARK, NJ - NOVEMBER 15: A cancelled flight waits in a snow storm at the Newark Liberty International Airport on November 15, 2018 in Newark, New Jersey. The early season storm caused flight cancellations throughout the northeast United States. John Moore/Getty Images/AFP (Photo by JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán délután 17 órakor a Sopron Basket női kosárlabdacsapata az oroszországi Kurszkban próbálja meg a lehetetlennel felérő küldetést teljesíteni, azaz nyerni idegenben a női kosárlabda Euroliga újabb fordulójában. Már a megérkezés során elkönyvelhettük az első győzelmet, mert az orosz légitársaság gépe olyan időjárási körülmények között landolt Belgorodban, amiben sok más társaság gépe el sem indult volna, hanem egyszerűen törli a járatot. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Belgorodból, Ororszországból.

Ha nem ismerném régóta a Sopron Basket játékosainak mentalitását, akkor azt írhatnám, hogy

nem embernek való az, amit ezek a lányok most átélnek.

Túl azon, hogy a fél csapaton átszaladt a koronavírus, túl azon, hogy a múlt héten el kellett halasztani a Fenerbahce elleni Euroliga-összecsapást, s túl azon, hogy a hét végén csak hosszabbításban sikerült nyerniük az NB I-ben a Csata ellen, töretlen hittel várták a kurszki utazást. Sőt, a Csata elleni hosszabbításos hazai siker talán még jobban összekovácsolta őket, s erre szükségük is volt, mert az utazás egészen elképesztő körülményeket teremtett.

A két csapat őszi meccsén a Sopron 79-72-re legyőzte a Kurszkot Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron magyar idő szerint kedden reggel 9.45-kor indult el a Novomatic Aréna elől és magyar idő szerint szerda hajnalban érkezett meg Belgorodba. Igen, még csak Belgorodba, ahol az éjszakát töltötte az együttes.

Kurszkban nincs olyan repülőtér, amely télvíz idején gépeket tudna fogadni, ezért kellett beiktatni a belgorodi megállót.

A csapat tehát itt éjszakázott, majd edzés nélkül érkezik meg szerdán délután Kurszkba, ahol a hatalmas havazás és a csikorgó hideg még tovább nehezíti az életet. Gyakorlatilag tehát úgy érkezik meg a magyar bajnok a Dinamo Kurszk elleni csatába, hogy az utolsó edzését hétfőn délután végezte el Sopronban. A dolog nem egyedi, 3 éve ugyanez volt a helyzet, akkor is télen jöttünk az orosz városba és akkor is az éjszaka közepén értünk Belgorodba. Akkor sem edzett a Sopron és akkor hosszabbításban nyerni tudott az orosz együttes otthonában.

Mondanom sem kell, egy mostani győzelem földöntúli bravúr lenne.

Még akkor is így van ez, ha a kurszki csapat is nagy nehézségekkel küszködik. Hogy ebből mennyi az igaz, s mennyi a szokásos meccs előtti, az ellenfél megtévesztésére szolgáló hadművelet, hadoválás, az majd kiderül. Mindenesetre az oroszok a meccs előtt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkárához, Bodnár Péterhez fordultak levélben, hogy a mérkőzés egy nappal való elhalasztását kérjék.

A sárga mezes Jelena Brooks jó játékára is nagy szükség lesz Kurszkban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az okok nem mindennapiak. Inkább meseszerűek, semmint a valóságot tartalmazzák, de egynek jó lesz, szóval elmesélem. Az oroszok február 10-13. között az Egyesült Államokban játszanak vb-selejtezőt (többek között az amerikai csapattal is), márpedig ez azt jelenti, hogy a Kurszk amerikai légiósainak új orosz vízum kell ahhoz, hogy a selejtező után visszatérhessenek, az oroszoknak meg simán amerikai vízum a beutazáshoz. Csakhogy az oroszországi vízumközpontok most zárva vannak, ezért - a levél szerint - január 19-én, szerdán a Kurszk kulcsjátékosainak Jerevánba kellett menniük, hogy ott vegyék fel a vízumot.

Már itt óriási gellert kap a sztori: egy nappal a halasztott meccs előtt Jerevánba röptetik a játékosokat, ezt akár a jereváni rádió is bemondhatta volna.

A Kurszk ezért szerette volna eltolni a meccset egy nappal. Hogy miért nem a Sopronhoz fordultak, az rejtély. Meg az is, hogy szerdán este kik fognak pályára lépni náluk. Valami azt súgja, hogy sokan ott lesznek a pályán azok közül, akikről most azt mondják, hogy nem lesznek ott. De lehet, hogy mindenki. Mert a legújabb információk már nem ezekről az eseményekről szólnak. Szerdán délután ez is kiderül. Az ugyanis biztos, hogy egy vízum beadásához nincs szükség személyes jelenlétre Jerevánban. A többire meg illik a mondás: ha nem igaz, akkor is jó.

Határ Bernadett (sárga mezben) átesett a koronavíruson és most újra játékra kész Fotó: Csudai Sándor - Origo

Helyi idő szerint hajnali 2 óra volt már, amikor a játékosok - szigorúan hetesével - beülhettek a belgorodi Hotel Voyage által küldött mikrouszba. A jármű háromszor fordult, mire mindenkit a szállodába vitt, hiszen a teljes küldöttség létszáma 17 volt.

Az ezt megelőző landolás során megint bebizonyosodott, hogy az orosz pilóták képzése a legjobb a világon, vagy kifogtunk egy pöpec robotpilótát.

A nagy ködben és szélben, a jeges hóviharban a jégpályára letett repülő meg tudott állni, s ezt kisebb győzelemnek lehetett tekinteni. A lányok a hajnali órán gyorsan eltűntek a szobáikban, s megpróbáltak minél többet aludni. A következő éjszaka erre nem lesz lehetőségük, hiszen a meccs után hajnali 2.50-kor indul vissza a repülő Moszkvába, ahol egy újabb laza 6 órás várakozás következik, mielőtt az Aeroflot járata Bécs felé venné az irányt. Csütörtökön délre már Bécsben leszünk, kora délután Sopronban, de ha ezt a 48 órát végiggondolják, akkor tényleg elképesztő, ami a mieinkkel zajlik.

Az őszi hazai meccs után így örültek a soproni lányok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ennyit a meccshez szorosan nem köthető szakmai előzményekről és akkor most nézzük magát a mérkőzést, amely kulcsfontosságú lesz mindkét együttesnek, mert az orosz és a magyar csapat is a negyeddöntőbe szeretne jutni.

Jó hír, hogy a koronavírussal bajlódó Határ Bernadett végül el tudott utazni, s talán 10-15 percet játszani is tud majd Kurszkban.

Szintén a csapattal tartott Gabby Williams, aki szombaton nem tudott játszani a magyar bajnokin és itt van a másik center, a francia Aby Gaye is. Látszólag tehát teljes a csapat, de azért a játékosok egy része messze van az ideális állapottól. A kevés edzés és a koronavírus miatt megszakadó szakmai munka mind-mind kihatással lehet a Sopron játékára. Ebben a meccsben tehát minden benne van, akár egy súlyos vereség lehetősége is. "Nyilvánvalóan feltérképeztük az ellenfelet és megnézünk bizonyos taktikai elemeket, amikhez talán majd nyúlhatunk. Ez most nem olyan egyszerű.

Nekünk meg kell próbálni megtalálni, hogy mi lehet a legoptimálisabb taktika, amit tudunk követni. Ez persze nehéz, mert mindenképpen vannak benne hiányosságok, de igyekszünk feltárni: mely hiányosságokkal tudunk együtt élni" - ezeket a szavakat Laczka Miklós, a Sopron egyik edzője mondta a wbasket oldal érdeklődésére.

Gáspár Dávid vezetőedző minden szakmai tudására szükség lesz Kurszkban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miben lehet akkor mégis bízni? A legendás soproni szívben mindenképpen és abban is, hogy ez a magyar csapat a legnehezebb helyzetekben is megmutatta már, hogy tud nyerni. Másban most nemigen, mert komoly szakmai fejtegetésekbe ilyen előzmények után kár lenne belemenni.

A Dinamo Kurszk-Sopron Basket női kosárlabda Euroliga-mérkőzésről az Origo a helyszínről számol be.
A címlapi kép illusztráció.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!