Vágólapra másolva!
Július 23-án, szombaton megkezdődött Pécsett, a Rátgéber Kosárlabda Akadémián a II. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia, amelyen olyan szaktekintélyek tartanak előadást, akiket eddig jobbára csak a tévében láthattak a megjelentek is. A Toronto Raptors csapatával 2019-ben NBA-bajnok edző, Nick Nurse közvetlensége és kiváló előadásai lenyűgözték a lelátón helyet foglalókat.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia az infrastruktúrát tekintve csúcskategóriás intézmény, ez pedig egy top esemény, foglalta össze röviden Rátgéber László, a II. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia ötletgazdája és megvalósítója.

„A célunk az, hogy aki eljön erre a konferenciára, azt mondhassa, jobb és több lett, mint amilyen tegnap volt" – tette hozzá a korábbi pécsi edző, aki annak idején kilenc bajnoki címig vezette a helyi kosaraslányokat.

Rátgéber László, a Nemzetközi Kosárlabda Konferencia ötlet- és házigazdája Forrás: Rátgéber Akadémia

A II. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia megnyitóján előbb Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke tartott beszédet, majd Sáfár Sándor, a Nemzeti Sportügynökség utánpótlásért felelős projektigazgatója szólt a jelenlévőkhöz. Utóbbi elmondta, a hazai edzők számára talán soha vissza nem térő alkalmat jelent ez, amelyen rendkívül magas színvonalú előadásokat hallgathatnak meg az NBA-bajnok Nick Nurse-től, valamint a többi nemzetközi szaktekintélytől.

"A sport lehetőségei az utóbbi tíz-tizenkét évben exponenciálisan növekednek Magyarországon, ezzel párhuzamosan viszont a szakma tudásbázisát is építenünk kell" – fogalmazott meg egy nagyon fontos gondolatot Sáfár Sándor.

A magyar szakemberektől, mint a Kosárlabdaspecifikus Módszertani Központot képviselő, Dr. Németh Lászlótól is sokat lehet tanulni Forrás: Rátgéber Akadémia

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, pont ilyen topkategóriás eseményekre van szükség, mint a pécsi konferencia. Kevés magyar szakember gondolta volna, hogy egyszer lesz lehetősége testközelből hallgatni egy NBA-bajnok edzőt. A 2018/2019-es szezonban a Toronto Raptors csapatával bajnok, 2020-ban pedig az Év edzőjének megválasztott Nick Nurse óriási név a szakmában, aki nem csak azzal vívta ki a pécsi hallgatóság elismerését és vastapsát, hogy minden a kisujjában van, hanem bizonyította, hogy ilyen szinten is lehet szerénynek és közvetlennek maradni.

Nick Nurse nagyszerű előadást tartott a szépszámú hallgatóságnak Forrás: Rátgéber Akadémia

A szombati programban kilenc előadás, majd a végén egy interaktív beszélgetés szerepelt, vasárnap pedig újra csak kora reggeltől késő délutánig tart majd a II. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia.