A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A házigazda és Európa-bajnok Svédország ellen sem volt esélye a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, amely mindent beleadott, de 37-28-as vereséget szenvedett a házigazda együttestől Göteborgban. Ezzel együtt sem veszett még el a remény az olimpiai selejtező elérésére, de ehhez a következő két mérkőzésen nem hibázhat a magyar csapat.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Göteborgból.

Göteborgban a Scandinavium csarnokban szerdán kezdődtek meg a férfi kézilabda-világbajnokság II-es csoportjának meccsei. A nyitányon mindjárt kisebb meglepetés született, mert a brazilok egy időn túli hetessel 28-28-as döntetlent játszottak a portugálokkal. A portugál csapat váratlan pontvesztése a magyar csapatnak jött a legjobban. Ez ugyanis azt jelentette, hogy a házigazda és Európa-bajnok svédeket sem feltétlen kellett legyőzni ahhoz, hogy életben tartsuk a továbbjutási esélyeket, nem úgy a brazilokat és Zöld-foki szigetek csapatát. S persze az is szükséges volt, hogy a svédek minden meccsüket megnyerjék. Azért ez nem tűnt lehetetlen küldetésnek.

Nagy kérdés volt, hogy a portugáloktól elszenvedett vereség milyen gyorsan ment át a magyarokon. Kedd este, amikor az edzés után találkoztunk a csapattal, úgy tűnt, hogy sikerült elfelejteni azt a borzalmas 60 percet. Ebben bízhattunk, na meg abban, hogy kétszer nem játszhat ennyire rosszul a magyar válogatott.

A világbajnokságon most várt a legnehezebb feladat Magyarországra, mert a hazai pályán, 11 ezer néző előtt játszó svéd csapat volt az ellenfele. A svédek 2022-ben Európa-bajnokságot nyertek Budapesten, a világ egyik legerősebb együtteséről volt szó.

Bánhidi Bence (b) és a svéd Max Darj a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gyors gólváltással indult a meccs, a mieink vezető gólját Szita Zoltán lőtte, Gottfridsson egyenlített. Lagergren egy gyors támadás végén már a svédeket juttatta előnyhöz, miközben a svéd kapus Palicka kétszer is védett. A 3. percben Mikler is bemutatott egy nagy védést. Ancsin Gábor két góllal jelentkezett egymás után, ezért lehetett szoros a meccs, a 8. percben 5-3-ra vezetett Svédország. Ancsin újabb bombagólja már a harmadik volt sorozatban, ő és Mikler tartotta versenyben a magyarokat. Ugyanakkor folyamatosan futni kellett az eredmény után. s a 10. percben először vezetett három góllal Svédország. Ha a kapusuk védett, akkor nagyon gyorsan átrohantak rajtunk.

Mikler Roland véd a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Keményen küzdött a magyar csapat és sokkal jobban játszott, mint a portugálok elleni meccsen, ám itt az ellenfél is jóval erősebb volt. Negyedóra elteltével Svédország már négy góllal, 11-7-re vezetett és ez jelentős előnynek számított. A honosított Pedro oldaláról nagyon sok gólt kaptunk, a magyar csapat védekezése ott volt lukas, de Pedro támadásban sem remekelt. Amúgy is, a magyar válogatott szélsőjátéka ezen a világbajnokságon egyáltalán nem volt eredményes, igaz, nem is nagyon kapták meg a labdát a széleken játszók. A középen való gyömöszölés pedig hosszútávon nem lehetett eredményes.

A 20. percben Bodó hatalmas átlövésgólja után 12-9-re vezettek a svédek. Ekkor ő volt, aki a magyar csapatban tartotta a lelket. Ám a svéd csapat is kényelmesen őrizte 3-4 gólos előnyét. Aztán Rosta dobott egymás után két gólt, miközben a magyarok védekezése javulni látszott. A 28. percben Lékai kihagyta a hetest, amivel kettő gólra jöhettünk volna fel, ezért nagy kár volt. Ekkor már Mikler helyén Székely védett. A bírók meg azzal voltak elfoglalva, hogy a kispad mellett álló magyar kapitányt fegyelmezzék. Nevetséges húzások voltak ezek. Fél perccel az első féldiő vége előtt a német bírók újabb hetest adtak a magyaroknak. Rosta Miklós ezt belőtte, ezzel 17-14-re vezettek a svédek. A szünetben meg 18-14-re, mert két másodperccel az első félidő vége előtt még lőttek egy gólt.

Ancsin Gábor az első félidőben három gólt dobott Forrás: AFP/Adam Ihse

A látottak alapján ez a négy gól elég jelentős előnynek számított. Egy perc alatt gól az egyik és a másik oldalon is, ezzel azonban nem sikerült csökkenteni a hátrányt. 20-16-os svéd vezetésnél Székely Márton védett egy hetest, majd Bánhidi góljával háromra jöttük fel. De ez az állapot sem tartott sokáig, mert a svédek játszi könnyedséggel verték be góljaikat. Komoly védekezésről ebben az időszakban nem lehetett beszlélni. A magyarok tisztességesen küzdöttek és mindent beleadtak. 22-19-es hazai vezetésnél két magyar támadás is kimaradt, ezek megint nagyon fájdalmas percek voltak a számunkra.

Amikor a svéd csapat felgyorsította a játékot, tetszés szerint érte el a gólokat. A 42. percben már öt góllal vezettek, ami azért volt szomorú, mert nem sokkal korábban azért támadtunk, hogy kettőre csökkentsük a különbséget. Az világosan látszott, hogy innentől kezdve már nem volt visszaút a magyar csapatnak, azaz kár volt az egyenlítésről álmodozni. Ugyanakkor sok kritika sem érheti a magyarokat, mert igyekeztek mindent beleadni a játékba.

Jim Gottfridsson és Jonathan Carlsbogard között tör be Lékai Máté Forrás: AFP/Adam Ihse

Az utolsó negyedórára 27-23-as svéd vezetéssel fordult rá a két csapat. 30-23-nál Chema Rodriguez kért időt, de sokat ezt követően sem változott a meccs képe. A svédek szinte akkor lőttek gólt, amikor akartak, és támadásban sem jött össze a mieink elképzelése, Hanusz tört meg végül egy hosszú gólcsendet, de a svédek megint azonnal reagáltak, majd Rosta hetese után 33-25-tel fordultak a csapatok a hajrára.

Ebben sem maradt sok örömünk, Bergendahl és Wanne azonnal visszaállították a közte 10-et, majd Hanusz hozott közelebb minket. Ezt követően újra a svéd beálló lőtt szép gólt, majd Bodó talált be, de az utolsó percekben nem tudtunk mit kezdeni a svéd kapussal, de a közte 10-et meg tudtuk akadályozni 37-28 lett a vége.

A folytatásban már hiba nem fér bele, ha az olimpiai selejtezőért akarunk küzdeni, folytatás pénteken Brazília ellen.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, II. csoport:
Svédország-Magyarország 37-28 (18-14)
Göteborg, v.: Schulze, Tönnies (németek)
Magyarország: Mikler - Bóka 5, Szita 1, Lékai 2, Bánhidi 3, Ancsin 3, Rodríguez, cserék: Sipos, Ilic 1, Bodó 3, Rosta 7, Hanusz 2, Szöllősi 1, Székely, Bujdosó
lövések/gólok: 53/37, illetve 47/28
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 4/3
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!