A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Borzalmasan fájó vereséget szenvedett a magyar férfi kézilabda-válogatott Egyiptomtól a párizsi olimpián. Az afrikai csapat pontosabban és gyorsabban játszott, a magyarok szinte összes hibáját kihasználták.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Oimpiai Játékokról, Párizsból.

A magyar férfi kézilabda-válogatott számára már az első mérkőzés is sorsdöntővé nemesedett a párizsi olimpia első teljes versenynapján. A mieink ugyanis egy olyan hatosba kerültek, amelyben a norvégok, a franciák és a dánok is ott vannak. Mivel ebből a hatosból is négy csapat jut tovább, 

kézenfekvő volt, hogy nekünk elsősorban az Egyiptom és az Argentína elleni meccsekre kellett koncentrálni.

Szombaton délelőtt 11 órakor pedig mindjárt az északafrikai csapat magasodott előttünk.

2023 januárjában a svédországi férfi világbajnokságon a 7. helyért zajló meccset játszottuk velük és kaptunk ki tőlük hosszabbításban. Az a stockholmi mérkőzés az idevezető út egyik állomása volt. Chema Rodriguez a kapuba Bartucz Lászlót állította, Mikler Roland ezen a napon a tartalékok között szerepelt.

Bartucz László nem sokat találkozott az első félidőben a labdával
Fotó: AFP

Az első magyar gólt ezen az olimpián Imre Bence lőtte hetesből, de ekkor már 2-0-ra Egyiptom vezetett. Nem kezdődött tehát számunkra jól ez a meccs. mert hamarosan 4-1 lett az állás. 

A támadásbeli hibák, a rossz bejátszások megbosszulták magukat,

ráadásul Egyptom azonnal elővette a 7 a 6 elleni játékot. Lábbal nagyon könnyen vert meg bennünket a meccs elején az ellenfél, s ezt nem volt annyira jó látni. A 10. percben Elderaa góljával 6-3 oda, de ekkor még pár perc alatt vissza tudtunk jönni egy gólra. Iszonyatosan gyors tempót diktált Egyiptom, ezt nem tudtuk követni. Két perc alatt három egyiptomi gól született, nem csoda hát, hogy a magyar szövetségi kapitány időt kért. 

Hiába. A Veszprémben játszó Omar Yahia szinte emberfeletti módon játszott, az egyiptomi csapat kispadján ülő ex-szegedi Juan Carlos Pastor mintha olvasta volna a magyar csapat játékát. A 16. percben 15-7-re vezetett Egyiptom, amely egészen elképesztő volt. Erre azt hiszem, senki sem számított. 

Ekkor kapust cserélt a magyar csapat, hátha Palasics Kristófnak jobban megy a védés.

Hosszú szünet után Fazekas Gergő jelentkezett egy góllal, de ezzel is 7 gól volt a különbség, amely hamar visszament nyolcra.

A távoli lövésekkel lehetett megzavarni az egyiptomi csapatot, ezt Bodó gólja is igazolta. Imre Bence bevágott egy hetest, de a labdaeladások továbbra is bosszantóak voltak. Öt perccel az első félidő vége előtt újra Bodó góljával jöttünk fel mínusz 5-re, de az araboknak mindenre volt válaszuk. Vártuk már az első félidő végét, vártuk az, hogy a szünetben valami változás álljon be. Mielőtt azonbn lefújták volna az első 30 percet, még Bánhidi Bence szemfüles góljának tapsolhattunk. A magyar csapat mínusz 8-ról mínusz 4-re jött fel, ezzel zárult az első félidő, a szünetben Egyiptom vezetett 19-15-re.

Ligetvári Patriknak volt elég dolga a védekezésben
Fotó: AFP 

Nagyon nagy szükség lett volna egy jó kezdésre a második félidőben. Az első lépés ehhez Imre Bence hetesgólja volt, amivel 16-19 lett az állás magyar szempontból. Az egyiptomiak szerencsére egyre jobban csűrték-csavarták, ez pedig nem ment annyira nekik. De ezek az egyiptomi hibák csak néhány pillanatig tartottak, mert a 38. percben már megint 4 góllal vezettet az ellenfél.

Olykor volt a magyar csapat támadójátékában potenciál, olykor elképesztő technikai megoldásokkal éltünk, de ez összességében kevés volt ahhoz, hogy megfordítsuk az állást. Márpedig lélektanilag az sem volt mindegy, hogy a meccsen végig Egyiptom vezetett.

De ebben a meccsben még benne volt a fordulat lehetősége. A 41. percben Ancsin Gábor góljával 21-23, s mivel a magyar kapuban Palasics Kristóf is elkezdett védeni, mi elkezdtünk reménykedni. Már csak azért is, mert Ancsin újra bevert egyet és ekkor már csak 1 góllal vezetett Egyiptom.

Fazekas Gergő lő az egyiptomi kapura
Fotó: AFP 

A 43. percben Imre Bence egyenlített, ez már a 6. gólja volt a szélsőnek. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezzel új meccs kezdődött. Már csak a védekezésbeli hibákat kellett volna a minimumra redukálni, s akkor meg is van a mérkőzés. Sajnos, nem így alakultak a dolgok, mert Yahia továbbra is tarthatatlannak bizonyult. Az egyenlítés után Egyiptom dobott sorozatban három gólt. 

Imre Bence hetesből törte meg ezt a rossz sorozatot. 12 perc volt hátra. A csereként visszajövő Bartucz László megfogott egy egyiptomi hetest, mi kellett még, hogy erőre kapjunk? 

Adel Ahmed a nyolcadik gólját lőtte be, erre is volt válasza Lékai Máténak, de a felgyorsult játékban, ebben a hatalmas adok-kapokban az egyiptomi csapat volt a pontosabb. Az 53. percben 28-29 volt az állás. Ekkor Palasics védett egyet, de a bírók visszaadták a labdát Egyiptomnak.

Palasics Kristóf a magyar kapuban mindent megtett a győzelemért
Fotó: AFP

Ám Palasics jó teljesítménye kevés volt. Az 55. percben két elrontott magyar támadás után sem született gól, megint elléptek hárommal. Innentől kezdve sejteni lehetett, hogy megpróbálják valahogy kihúzni a meccset. Ám ezt elég ostoba módon tették, s ezt kihasználva a magyarok két gólt is tudtak dobni, s ezzel másfél perccel a vége előtt 32-33 lett az állás.

61 másodperccel a vége előtt Bodót kiállították. Emberhátrányba kerültünk. Ezt Egyiptom gólra váltotta Yahia révén és ezzel minden eldőlt.

Ez a vereség nagyon fájó és nagyon sokba kerülhet a dédelgetett továbbjutás szempontjából. Most már az kell a legjobb nyolc közé kerüléshez, hogy a Dánia, Franciaország, Norvégia hármas ellen pontot szerezzen a magyar csapat.

Eredmény, férfi kézilabda, B csoport, 1. forduló:
Magyarország - Egyiptom 32-35 (15-19I

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!