A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott nem tudta legyőzni Angolát Párizsban - 31-31 lett a meccs vége. A továbbjutás szempontjából ez most nagyon nem jött jól Klujberéknek.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról

Újabb sorsdöntő meccs várt az eddig egy győzelemmel és egy vereséggel álló magyar női kézilabda-válogatottra. Az ellenfél az az Angola volt, amely a második fordulóban a spanyolokat is legyőzte és Hollandiától csak három góllal kapott ki. A spanyolok amúgy ebben a csoportban romokban hevernek, mert három meccsből három vereséget szenvedtek el. Kikaptak a brazil, az angolai és a holland csapattól is. Ez a párizsi olimpiai kézilabdatorna egyik legnagyobb meglepetése. (A másik az, hogy a férfiaknál a házigazda franciák két vereséggel állnak, igaz, ők a dánoktól és a norvégoktól kaptak ki.)

2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, Magyarország - Angola, MagyarországAngola, kézilabda, 3. forduló, 2024.07.30.
Kőkemény ütközet várt a magyarokra Angola ellen
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Angolával kapcsolatban óhatatlanul bevillant a 2007-es női világbajnokság, amelyet Párizsban rendeztek meg, Ott a 7. helyért játszott helyosztón Magyarország 37-36-ra kikapott az afrikai csapattól. Ez akkor borzalmas érzés volt, ehhez hasonlót nem szerettünk volna átélni. 

Szöllősi-Schatzl Nadine góljával szereztünk vezetést, de az az első percben látszott, hogy az afrikai csapat nagyon nehéz ellenfél lesz. A belső embereik igazi hústoronyként álltak előttünk. Ennek ellenére sok mozgással szét lehetett húzni a védőfalukat és ezt használta ki Kuczora Csenge, aki a második gólunkat lőtte, majd azonnal jött a harmadik is, hiszen Janurik Kinga parádésan védett a kapuban. Angola 3-0 után szerezte meg az első gólját, s miközben a játék folyt, a helyi diszkós is kiélhette magát. Olimpián még soha nem tapasztalt "hangulat" vette körbe a meccset, a játék már régen ment, de a DJ csak nyomatta a muzsikát és lelkesen ordított. Ilyet még tényleg nem láthattunk ötkarikás játékokon. Teljesen olyan érzése volt az embernek, mintha ez a dzsembori a túlmozgásos diszkós játszótere lenne és nem egy olimpiai meccs.

2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, Magyarország - Angola, MagyarországAngola, kézilabda, 3. forduló, 2024.07.30.
Az első félidő első 20 percében joggal volt boldog a magyar kispad
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Rengeteg volt a hiba az első félidőben, de a nagy adok-kapokból azért a magyarok jöttek ki jobban. Az angolai csapatot vitte előre a lelkesedés, de a képességbeli különbségek szerencsére a magyarok felé billentették a mérleg nyelvét. Az első félidő 10. perce után rendeztük a sorokat és fokozatosan húztunk el - volt, amikor már négy góllal is vezettünk. A gólfelelős ekkor Győri-Lukács Viktória volt, aki szépen megszórta magát és már 4 gólnál járt.

13-9-es magyar vezetésnél azonban zavar támadt az erőben. Angola sorozatban három gólt lőtt és feljött 13-12-re. Vlagyimir Golovinnak azonnal időt kellett kérnie. Ez sem segített, mert először Janurik Kinga akadályozta meg az angolai egyenlítést, majd az afrikai csapat elrontotta a következő támadását. De aztán eljött a pillanat, amikor Janurik sem tudott segíteni és a 26. percben Angola egyenlített (13-13).

Ez volt a jeladás a magyaroknak, akik kicsit kijöttek a hektikus játékból és két góllal elhúztak. Hiába. Angola vért ivott és a 29. percben - először a meccs folyamán - a vezetést is átvette a sárga-feketében játszó ellenfél. Az angolai kapust, Marta Albertót naggyá tettük, de azt is mondhatom, telibe lőttük, így a szünetben az angolai csapat vezetett egy góllal.

2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, Magyarország - Angola, MagyarországAngola, kézilabda, 3. forduló, 2024.07.30.
Győri-Lukács Viktória nagyszerűen játszott az első félidőben
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

A folytatás tehát egyáltalán nem tartogatott könnyű perceket. Már csak azért sem, mert Angola ezt a játékrészt is góllal nyitotta. 15-17 után és hosszú magyar gólcsend után Szöllősi-Schatzl jelentkezett magyar góllal.

Amikor az afrikai csapat nem tudott visszaérni és a magyarok gyors támadásokkal jöhettek, általában góllal fejezték be a támadásokat. 18-19-nál a cserekapus, Böde-Bíró Blanka hétméterest védett, kulcspillanat volt ez is.

Azenalde szélsőgóljával Angola ismét két góllal vezetett a 39. percben. Egyszerűen semmi sem jött össze ellenük, mintha valami átok ült volna a magyar csapaton ekkor. A beállós Kassoma széthúzta a védelmet, nem tudtuk tartani. Ezt már a magyar kapitány sem nézte tétlenül és időt kért.

Janurik Kinga mindent megtett a magyar kapuban
Fotó: Csudai Sándor/Origo

Az időkérés után gyors magyar gól következett, ezzel 22-23 lett az állás. Kassoma a beállóból minden labdát bevert, de a meccs ezen szakaszában mi is értékesítettük a helyzeteinket. 

Klujber Katrin már nyolc gólnál tartott, s a 47. percben - hosszú idő után - ismét visszavettük a vezetést (27-26). Ez az állapot azonban csak addig tartott, amíg véget nem ért az angolai időkérés. Ekkor egy perc alatt sikerült két gólt kapni, majd Vámos egyenlített, Ekkor már csak 10 perc volt hátra a meccsből.

Az idő vészesen fogyott és még mindig Angola vezetett. Az 57. percben nagy nehézségek árán egyenlített Szöllősi-Schatzl, mikörben Kuczora Csenga maradt lent a földön. Összeállt a védekezés, Angola megzavarodott. Az 58. percben emeberelőnyben támadtunk a vezetésért. Klujber góljával ez meg is volt, ő már 9 gólnál járt. Két perc sem volt hátra, amikor Fűzi-Tóvizit állították ki, emberhátrányban fejeztük be a meccset.

Gyilkos meccs kerekedett egy simának gondolt összecsapásból Angola ellen
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Angola nagyon gyorsan egyenlített, Machado volt a góllövő. 1 perc 20 másodperccel a vége előtt magyar időkérés következett. Lehúztuk a szélre a labdát és hetest kaptunk. Klujber állt oda és kihagyta, vagyis az angolai csapat kapusa védett. Simon Petra érkezett, de újabb gól nem esett és 31-31-es döntetlennel ért véget a meccs.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, B csoport: Magyarország-Angola 31-31 (15-16)
Dél-párizsi 6-os Aréna, v.: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
lövések/gólok: 55/31, illetve 47/31
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 2/1
kiállítások: 4, illetve 4 perc
Magyarország: Janurik - Szöllősi-Schatzl 6, Kuczora 4, Vámos 2, Füzi-Tóvizi 3, Klujber 9, Győri-Lukács 5, cserék: Papp, Simon 1, Márton 1, Debreczeni-Klivinyi, Bordás, Albek, Böde-Bíró
Az angolai csapat gólszerzői: Kassama 9, Nenganga 5, Quizelete, Carlos 3-3, Machado, Paulo, Gabriel, Pascoal 2-2, Mario, Rosario, Fonseca 1-1

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!