Vágólapra másolva!
Nagyszerű védekezéssel, attraktív támadójátékkal verte meg 82-59-re Nagy-Britanniát a magyar női kosárlabda-válogatott a Ruandában zajló vb-előselejtező elődöntőjében. Völgyi Péter csapata ezzel bejutott a torna vasárnapi fináléjába, azaz egy győzelem kell még az álmok megvalósításához.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése Kigaliból, Ruandából.

A magyar női kosárlabda-válogatott két lépésre volt attól, hogy kivívja a lehetőségét a 2026-os női világbajnokság selejtezőjében való részvételre. Ehhez az első lépést szombaton kellett megtenni Kigaliban Nagy-Britannia ellen.

A BK Arénában és környékén ezen a napon már rendkívüli készültség uralkodott, hiszen a magyar-brit elődöntőt követően a Ruanda-Szenegál összecsapást a helyszínen tekintette meg Paul Kagame, Ruanda elnöke. Ezért már kora délután a rendőrség lezárta az összes csarnok felé vezető utat és csak azokat engedték át, akik be tudták bizonyítani, hogy dolguk van az Arénában. A levegőben drónok repkedtek, a kocsik motorháztetőit is kinyitották. A taxikat a csarnok közelébe sem engedték.

kosárlabda, női, magyar válogatott, magyar női kosárlabda-válogatott, világbajnokság, vb, előselejtező, Nagy-Britannia, elődöntő feldobás
A magyar női kosárlabda-válogatott a ruandai vb-előselejtező elődöntőjében Nagy-Britannia ellen lépett pályára
Fotó: fiba.basketball

Rögtön a kezdés után azonnal egymásnak rontottak a felek. A születésnapos Határ Bernadett kettesére a britek triplával válaszoltak és vezettek is 3-2-re. Innentől fogva a magyar csapat percei jöttek és 8-3-as vezetésünknél semmi jel nem utalt arra, hogy a meccs első időkérése Völgyi Péteré lesz. A brit csapat távolról nagyon eredményesen tüzelt, két triplával újra átvették a vezetést (8-9), ekkor kellett időt kérnie a magyar kapitánynak. Holly Winterburn hármasaival nem tudtunk mit kezdeni.

Ez az időkérés alaposan átrendezte a meccset, mert az ezt követő időszakban a britek 6, míg a magyarok 15 pontot szórtak. Elsősorban Kiss Virág vezetésével tudtunk fokozatosan ellépni az ellenféltől, de kellett ehhez Dombai Réka és Studer Ágnes sikeres triplája is. Az első szünetben tehát Magyarország 23-15-re vezetett.

kosárlabda, női, magyar válogatott, magyar női kosárlabda-válogatott, világbajnokság, vb, előselejtező, Nagy-Britannia, elődöntő
Kiváló védekezéssel kezdte a meccset a magyar csapat
Fotó: fiba.basketball

Sült a keze Kiss Virágnak és a többieknek is, ráadásul többször úgy dobtunk kosarat, hogy az ellenfél még oda is ütött egyet. A brit csapat 32-17-es magyar vezetésnél kért időt, mert tudták, számukra elmehet ez a meccs. Minden hiába, mert a nagyszerűen védekező magyarok támadásban is remekeltek, majd Lelik Réka is csatlakozott a hárompontost dobók közé. 37-19-nél már csaknem 20 pont volt a mieink előnye.

Ez a nem várt és hatalmas előny mintha kissé a mieinket zavarta volna meg. A meccs következő szakaszát a britek 9-2-re nyerték meg, a magyar kapitány csak ekkor nyomta meg az időkérést jelző dudát. A dobásaink pontatlanabbak lettek, a brit csapat pedig szívósan kapaszkodott visszafelé. A 18. percben 39-28-ra vezetett Magyarország, majd Lelik Réka talált be hosszú idő után. A második negyed végéig ezt az előnyt menedzselte a csapat és a nagyszünetben 45-31-re vezetett.

kosárlabda, női, magyar válogatott, magyar női kosárlabda-válogatott, világbajnokság, vb, előselejtező, Nagy-Britannia, elődöntő
Magyarország 14 pontos előnyben volt a félidőben
Fotó: fiba.basketball

A folytatásban ugyanezt a játékot kellett hoznia a magyaroknak, s akkor nem lehetett kérdés, ki nyeri ezt az összecsapást. A második negyed brit kosárral indult, de Dubei Debóra is résen volt. 52-37-es magyar vezetésnél Studer Ágnes dudaszós triplával ismét 18 pontra hízlalta a magyar csapat előnyét. Völgyi Péter csapata tehát nagyon jól kézben tartotta az összecsapást és egyetlen pillantig sem engedte a briteknek, hogy azt gondolják, lehet keresnivalójuk az elődöntőben.

Az utolsó szünetben a magyarok 63-45-re, azaz 18 ponttal vezettek. Semmi jel nem utalt arra, hogy ez a brit csapat meg tudja fordítani ezt a mérkőzést. Már csak azért sem, mert a magyar lányok tényleg roppant komolyan vették a meccs minden pilanatát. Éppen ezért magabiztosan tudtuk tartani a 20 pont körüli különbséget.

A végén azt is megengedhettük magunknak, hogy az összes cserejátékos pályára lépjen, Tóth Franka például nagyon örült annak a ziccernek, amit sikeresen értékesített.

kosárlabda, női, magyar válogatott, magyar női kosárlabda-válogatott, világbajnokság, vb, előselejtező, Nagy-Britannia, elődöntő
Nagy-Britannia nehezen talált fogást a magyarokon
Fotó: fiba.basketball

A magyar női kosárlada-válogatott a torna negyedik meccsén nyújtotta az eddigi legjobb játékát, s néhány perctől eltekintve uralta az összecsapást. Vasárnap a Kigaliban megrendezett vb-előselejtező torna döntőjében kell még egyszer nyerni és akkor zsebben lesz a 2026-os németországi vb-selejtezőjére szóló belépőjegy.

Női kosárlabda vb-előselejtező, Kigali (Ruanda): Magyarország-Nagy Britannia 82-59.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!