A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Óriási győzelmet ért el a magyar női kézilabda-válogatott Spanyolország ellen Párizsban, s ez a győzelem egyben azt is jelentette, hogy a mieink bejutottak a negyeddöntőbe. Az még kérdés, hogy a csoport hányadik helyén végzünk, de a továbbjutásunk már biztossá vált.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

A női kézilabdatorna eddigi legnagyobb meglepetését az Ambros Martín irányította spanyol női válogatott okozta azzal, hogy mindhárom meccsét elveszítette. Mégpedig a brazilok, az angolai és a holland válogatott ellen. A magyarok legyőzték a brazilokat, döntetlent értek el az angolai csapat ellen és kikaptak a franciáktól. Nekünk is, de a spanyoloknak is sorsdöntővé emelkedett ez a csütörtök kora délutáni összecsapás.

A magyar csapatban a meccs előtt csere történt. Bordás Réka helyett Pásztor Noémi került be a keretbe. 

IMG_7203
Füzi-Tóvizi Petra támadja a spanyol kaput
Fotó: Csudai Sándor -  Origo / Csudai Sándor -  Origo 

Az első magyar gólt Klujber Katrin lőtte, ezzel vezettünk 1-0-ra. Aztán a másodikat is, ezzel 2-2 lett az állás. Jobbára a spanyol csapat vezetett a meccs elején egy góllal. Aztán a 8. percben már kettővel. A spanyol csapat játékosain látszott, hogy vért ittak. Kaba Gassama gólja után 6-3 lett az állás, Vlagyimir Golovinnak időt kellett kérnie.

Fűzi-Tóvizi az időkérés után gyorsan betalált, de továbbra sem állt össze a magyar védelem, a spanyolok könnyű gólokat lőttek. Vámos Petra egy hosszú lefolyású magyar támadás után 7-6-ra hozta fel a csapatot. Ez pedig megadta a lendületet a fordításhoz, így a 14. percben újra a magyarok vezettek 8-7-re. Ehhez az is kellett, hogy a magyar kapuban Böde-Bíró Blanka kiválóan védjen. S aztán, amikor már 9-7 volt ide, a spanyolok is időt kértek.

Nagyon szépen elkapta a fonalat a magyar csapat a 16. perctől kezdve. A spanyolok csak futottak utánunk. A 25. percben pedig már négy góllal vezetett a magyar válogatott. Szerencsére a spanyolok nem jöttek ki abból a borzalmas állapotból, amibe az olimpia alatt bekerültek. Nagy rejtély volt ez, hogy mi történt velük. Aztán az első félidő utolsó perceiben hagytuk őket visszatérni, kaptunk két gólt, így a szünetben Magyarország 14-12-re vezetett.

IMG_7196
Vámos Petra a húsdarálóban a spanyolok ellen
Fotó: Csudai Sándor -  Origo / Csudai Sándor -  Origo 

Ez a kétgólos előny nem jelentett életbiztosítást, a négy kellemesebb lett volna. Szerencsére Vámos Réka is tudta ezt, aki szép betöréssel nyitotta meg a második félidőt. Mireya Gonzales egy hetest sem tudott bedobni, majd Kuczora Csenge visszaállította a négygólos különbséget.

Nem sokkal később pedig már 20-15-öt mutatott az eredményjelző. Remek volt minden, de ekkor érthetetlen módon kis kapkodás következett. Spanyolország sorozatban öt gólt szerzett - ebből kettőt hetesből. 20-15-ről 20-20 lett, s minden egy pillanat alatt változott meg. A földön fekvő ellenfelet húztunk magunkra, s támasztottuk fel a spanyolokat. Nem csoda, hogy a magyar kapitány időt kért, bár ezt talán már korábban is megtehette volna.

IMG_7224
Debreczeni-Klivinyi Kinga töri át a spanyol falat
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

17 perc volt ekkor hátra a meccsből. A spanyol csapat újabb gólt lőtt - 6-0-s sorozatban voltak - s már ők vezettek. Ilyen döbbenetes fordulatra senki sem számított.

A spanyolok feltámadásához a mi hibáink mellett az is kellett, hogy kapusuk Nicole Wiggins elkezdjen káprázatosan védeni. Persze emeltük fel őt is a földről. Szerencsére a túloldalon Böde-Bíró is hasonlóan dolgozott. Simon Petra unta meg először a tötyörgést és az 50. percben az ő góljával vezetett ismét a magyar csapat (22-21). 

Az volt a kérdés, hogy idegileg ki bírja jobban a végjátékot. Az 53. percben Klujber újabb góljával 23-22 ide, majd Vámos Petra is csatlakozott hozzá. Újra kettővel vezettünk. Sőt, Vámos újabb góljával már hárommal.

IMG_7222
Simon Petra nagyon fontos gólt lőtt a végjátékban
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Három perc volt hátra, három góllal vezettünk. Ezt innen már nem lehetett elveszíteni. Hála az égnek, nem is sikerült, Füzi-Tóvízi 27-23-ra növelte az előnyt. A magyar csapat joggal ünnepelt. Bár voltak ezen a meccsen nehéz perceink, összességében megérdemelten nyertünk, és a magyar csapatok közül elsőként jutottunk be az olimpián az egyenes kieséses szakaszba, vagyis a legjobb nyolc közé.

Női kézilabda olimpiai torna, B-csoport: Magyarország-Spanyolország 27-24

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!