A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Április 3-tól, azaz szerdától Moszkvára figyel az úszóvilág. Az orosz fővárosban megkezdődik a hatodik rövid pályás úszó-világbajnokság, amelyen várhatóan nyolcvan ország ötszáznyolcvanegy sportolója vesz részt. Ahogy az elmúlt évek során már megszokhattuk, a magyar sportolók inkább a hagyományos, ötvenméteres medencében rendezett eseményeket részesítik előnyben, így nem meglepő, hogy a vb-t ezúttal nélkülünk rendezik. Viszont a FINA elfogadta, hogy a doppingvizsgálatokat vérvétellel ellenőrizzék.

"Welcome to Championships" - üdvözöljük a bajnokságon, hirdeti a szerdán kezdődő úszó-világbajnokságot a nemzetközi szövetség (FINA) honlapja. Ezúttal Moszkvában gyűlik össze a világ úszóelitje, hogy immáron hatodik alkalommal szálljon vízbe a rövid pályás érmekért. Két esztendővel korábban, Athénben hetvennyolc ország ötszázhatvanhárom atlétája állt rajtkőre, ezúttal a szervezők az előzetes nevezések alapján nyolcvannyolc nemzet ötszáznyolcvanegy úszóját várják az orosz fővárosba. Nem meglepő, hogy a legnagyobb küldöttséggel Oroszország rendelkezik (negyvenkilenc versenyző), megelőzve Ausztráliát (harminchárom) és Ukrajnát (harmincegy). Ami sokkal érdekesebb, hogy az Egyesült Államok csupán huszonhat úszóval érkezik, őket létszámban még Brazília (huszonhét) is megelőzi. Magyarország ezúttal távol marad az eseménytől.

A Világkupa 2001/2002-es szezonjának zseniális eredményei miatt (összesen huszonegy világcsúcs született) a nemzetközi szövetség úgy döntött, a világbajnokságon minden rekordot 15 ezer dollárral (4,15 millió forint) honorál majd. A versenyeket a gyönyörűen újjáépített olimpiai uszodában rendezik, ahová a szervezők minden nap telt házat, ötezer nézőt várnak. A FINA - csatlakozva több sportághoz - ezen a világbajnokságon bevezeti a vér- és vizeletvizsgálatok egyesítését, amellyel főleg az EPO-használókat szeretné kiszűrni. A vérvizsgálatok ilyen irányú felhasználását a szövetség keddi ülésén egyhangúlag elfogadta.

A szerdától vasárnapig tartó eseményen rengeteg világnagyság indul. Rajthoz áll a 2000-ben, Sydneyben olimpiai bajnoki címet és 2001-ben Fukoukában egyaránt vb-aranyat szerzett úszók közül az orosz Alekszander Popov, az ukrán Jana Klocskova, az olasz Massimiliano Rosolino, a svéd Lars Frölander és az ausztrál Ashley Callus. De a tavalyi japán világbajnokság győztesei közül medencébe száll Giaan Rooney, Petria Thomas, Grant Hackett, Matt Welsh (mind ausztrál), Szüe-jüan Luo (kínai), Haley Cope, Aaron Peirsol (mindkettő amerikai) és Oleg Lisogor (ukrán) is.

A két évvel ezelőtti, athéni aranyérmesek közül tizenhárman védhetik meg címüket.

Nők: Hua Csen, Ju Jang (kínaiak), Sarah Poewe (dél-afrikai), Martina Moravcova (szlovák), Therese Alshammar (svéd), Jana Klocskova (ukrán), Lindsay Benko (amerikai)

Férfiak: Gordan Kozulj (horvát), Jani Sievinen (finn), Mark Foster, James Hickman (mindkettő brit), Lars Frölander (svéd), Chad Carvin (amerikai)

A szerdai döntők:
Nők: 200 m pillangó, 400 m vegyes, 4x200 m gyorsváltó
Férfiak: 200 m gyors, 4x100 m gyorsváltó

Pincési László

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!